SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, December 2, 2010

BBQ YANG ON THE SPOT

Ini adalah kesah malam bbq yang on the spot. Means, memang betul2 unplanned la... Muncul idea, ting3!!!... & terus buat! Plus, bahan2 mentah pun aci amik yang dok ade dalam fridge jer. Kose nak membeli-belah! Kalau ikutkan, memanglah nak buat cam dolu2, kumpul ramai2 & buat bbq nite. Tapi, memasing ade komitmen, tu yang tak terkumpul tuh. Cam kakak aku, dia nak kene rush balik Kajang. Abang aku lak demam. Anak2 dia pun demam jugak. Nak tak nak, aku, my ‘sayang’ ngan mak jer lah yang main bakar2 malam tu. Hu3...


~ Antara yang kitorang bbqkan malam tu adalah daging.


~ Ayam yang diperap dengan sos bbq & bahan2 perap lain.


~ Sementara aku ngan mak sibuk2 kat dapur, perap ayam ngan daging, my ‘sayang’ lak gigih kat luar, prepare tempat bakar.


~ Lone ranger jer my ‘sayang’ malam tu. Takde assistant. Cayalah! ;P


~ Kipas angin mak jadik mangsa. He3...


~ Wokeh! Tempat bakar dah siap. Kite bakar daging dolu..! Sebab konon2 daging lagik lambat masak as compared to ayam. Ntah betul ntah tidak teori kitorang tuh?! Belasah jer lah! ;P


~ Pastu, baru bakar ayam lak.


~ Daging yang dah siap dibakar. Nie stock last2. Yang lain2, ade yang dah kitorang ngap & ade yang dah kasik kat nenek & family Pak Yang. Gambar ayam yang dah siap dibakar nan ado sebab aku dah kebulur. Tak koselah nak snap2!


~ Air asam yang mak buat. Walaupun sedikit pedas tapi, tetap terbaik dari ladang, noks!

Kitorang makan sambil layan citer Ahmad Durrah. Sampai dah bbrrppp3 pun still gigih tangan tu menjalar carik daging ngan ayam. Sebab tu la agaknye tak baik makan/snacking sambil tengok tv. Tangan asik menjalar jer carik makanan. Ha3...

p/s: Kepada kakak & abang aku... jom vacation sambil bbq kat Teluk Senangin, jom! Silalah bagi persetujuan a.s.a.p! Adikmu ini buleh kene sawan kalau tak gi vacation! Hu3...


2 comments:

azzey said...

Areleez: hek eleh nape daging tu mcm hangit je....:)

ArELeEz said...

azzey,
bkn hangit maa.. tp, mak nak garing2. sodap, hokay..!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google