SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, December 1, 2010

KESIAN MAK AKU...

Skang nie, cuaca dah cam tak menentu. Kejap2 panas... kejap2 ujan... Yang selalunye ujan la... Normally, belah2 petang & malam. Ujan sesado..! Yang bestnye, malam jadik sojuk sket la. Lena jer tido... Sorga2... Hiks...

Instead of musim ujan, skang nie jugak adalah musim demam. Macam family aku, buleh dikatakan abis sume demam! Start ngan abang aku, Lip2, Odah, mak & aku. Kak Aneem ngan my 'sayang' jer tak. Tapi, diorang pun tahap batuk2 jugak la...

Macam mak aku, gigih nak stay kat umah abang aku mase Lip2 ngan Odah demam! Tapi last2, mak aku yang flat! Kene 'cherry-berry' ngan muntah2 sampai terdemam2! Jadik, aku pun bawaklah mak aku ke klinik. Risau la... takut kene denggi sebab simptom2 tu cam ado kan...


~ We ols ke Klinik Dr Siva. Klinik yang aku iktiraf as terbaik dari ladang..! Thumbs up! ;)


~ Doktor pun check2lah hape2 yang patut. Tekanan darah sume ok. So, doktor suggest & suh pilih either nak bagi injection/makan ubat aci telan?! Mak decide injection sebab mak adalah malas jugak nak makan ubat. Heh3...


~ Doktor suh mak baring.


~ & injection pun bermula... Ade la jugak ubat yang dibekalkan. Plus, mak kene telan sejenis garam yang dah siap dalam peket2 sebab doktor kata mase muntah2 tu, takut mak banyak hilang garam dalam badan. Nak makan mende alah tu senang jer. Bukak sepeket, bancuh dalam cawan yang dah siap2 buh air masak dalam 5 sudu. Kacau2 & minum. Tapi, aku buleh monitor 2 peket jer sebab mak dah takmo telan. Tak best rase dia katanye... Isk3... mak nie..! Kalau anak2 demam, tau lak mak bising suh makan ubat. Tapi, bile diri sendirik yang demam, aci plak main skip2! Haish!

Makan mase gak la mak nak recover. Berhari2 mak tak lalu makan. Asik2 makan roti sekeping ngan air suam buat alas perut. The rest, mak aku banyak baring jer... By the way, alhamdulillah la... sebab skang mak dah ok sket.Dah buleh makan nasik cam bese. Dah buleh buat aktiviti sket2.

Kesian mak aku... Doakan mak aku sihat sepenuhnye, ek?! Thanks! ;)

4 comments:

LeeAneem said...

YA ALLAH YA TUHANKU PELIHARALAH KESIHATAN KAMI SEKELUARGA...JAUHKANLAH KAMI DARI SEBARANG PENYAKIT MERBAHAYA...SEMBUHKANLAH DEMAM KAMI...AMIN YA RABBAL ALAMIN

ArELeEz said...

LeeAneem,
amin....

azzey said...

Areleez; mak tido kt mana skrg..

ArELeEz said...

azzey,
skang kat umah mak la.. hari isnin ngan selasa, mak tido umah org. skang dah pandai tido dlm bilik, wok..! nanti, nak belikan mak lampu tido. heh3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google