SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, December 31, 2010

STICKY MODE ENTRY: PENGALAMAN PERTAMA SAYA MEMAKAI TUDUNG

*This is a sticky mode entry sampai menang! Ecewah! Perasan menang! Tak la... sampai contest abis jer... Please scroll down for new updates. Thank you...

Pengalaman Pertama SAYA Memakai Tudung... Pakai kata ganti name 'SAYA' tuuu..! Nak convert jadik 'AKU' cam tak buleh blah la plak. Takut kene reject ngan Kak Jemah. Sebab ini contest, beliau yang organize maaa... Harus la follow jer. Tiada bantahan Yang Arif! ;P


~ 1st of all, kene layan gambar saya nie dolu. Lebih afdal... Ha3...

Hokaylah! Mukadimah pun dah merapu-meraban, ade hati nak menang contest kan? Tsk3...

Bermulanye episod pemakaian tudung saya (ecewah! Ayat skema tahap gaban dah kuar. Ha3...) adalah mase umur saya 18 tahun. Sebelum tu, memang la dah start pakai2 tudung tapi, cam on-off. Contoh: kat sekolah rendah, saya dah pakai tudung tapi, dengan baju kurung sekolah la... If baju lain memang tak la... Pastu, bile dah sekolah menengah pun still on-off. Tengok mak & kakak pakai tudung, saya pun gediks2 nak pakai jugak. Tu pun time gi kenduri kawen. Kalau tak kenduri, memang tak jugak la... So, yang zaman2 tu memang tak aci la if nak kira pakai tudung kan... Yang betul2 timbul rase memang nak pakai tudung adalah bila umur saya 18 tahun.


~ Eh! Terselit gambar kawen la plak. Over, hokay..! He3...

Tudung yang tengah in masa zaman tu adalah tudung tiga segi, pastu ade manik2 kat tepi2. Saya tak beli pun tapi, rembat tudung mak. He3... Mase zaman campus, saya continue pakai tudung. Trend mase tu adalah tudung bawal. Sampai skang saya musykil, 'Apsal la diorang kasik nama 'tudung bawal'? Setau saya bawal = ikan. Tapi, tudung tu tak nampak cam ikan bawal pun!' Confuse saya tau! Sib baik keconfuse-an tersebut tak menggugat imej bertudung saya. Eh! Macam dah larik tajuk plak entry saya nie. Kak Jemah nak pengalaman pertama la, dowh... Bukan ke-2, ke-3/ke-lapanploh! Ya ampon, Kak Jemah! Nie kalau buat essay untuk SPM nie, mau juling bijik mata examiner. Hu3...


~ Tudung pinjam dari kakak. Heh3...

Hokay2! Jom balik ke pangkal jalan. ;P Hmmm... pengalaman pertama saya pakai tudung saya rasa cam bese jer kot. Maybe sebab sebelum2 tu pun saya dah berjinak2 dengan tudung. Plus, terpengaruh jugak la dengan mak & kakak. Diorang pun dok tarbiah saya la, actually. Means, cam mak, ade jugak mak explain buruk & baiknye if kite bertudung & kenapa Tuhan suh kite pakai tudung. Saya nie bukan la baik sangat. Nakal & degil jugak. Tetap ade hati jahat. Mase dah fix untuk pakai tudung tu, hati jahat saya kata, 'Eh! Cantiknye la if aku rebonding, pastu buat fringekan rambut aku nih. Buleh show-off! Musti berderet2 boyfren aku pastu. Ha3...' Giler gediks & jahat hati jahat saya tuh! Sib baik saya lawan balik pakai hati baik saya yang ade seciput tuh. Alhamdulillah... hati baik saya menang! & kekal la saya bertudung sampai skang...


~ Ba2 cak..! ;P

Lagik 1 saya nak citer, mase memula saya pakai tudung tu, saya belum lagik menutup aurat sepenuhnya. Means, baju saya still kategori fit2, ketat2 lagik. Kadang2 pendek jugak, manampakkan bam2 saya. Mak saya banyak kali tegur pasal tu. Tapi, bese la... musti ade jer mende saya nak jawab kat mak. Saya kata, 'Mak... orang nak berubah secara slow2. Tak nak drastik2. Nanti orang akan berubah jugak sket2.' Alhamdulillah sekali lagik... sebab memang saya berubah sket2. Mungkin berkat doa mak & orang sekeliling jugak. Even skang nie pun saya takde la totally berbusana muslimah sebenar lagik tapi, changes tu saya rase tetap ade.

Tambah2 lak, tudung2 pun dah makin versatil & cantik2 skang nih. Kalau tak pecaya, tengok jer lah tudung2 kat http://sh0ppink.blogspot.com nie. Cun2 wooo... Harga pun berpatutan! Kagum saya kat Kak Jemah nih! Ye la kan... sebab beliau nie dah la seorang isteri, ibu wif 2 cute kids, blogger lagik, usahawan alam maya jugak. Saya selalu jugak singgah blog beliau yang http://www.viruspadu.com tuh. Berupdate jer... Mau tak kagum secara berganda2! Nie bukan bodek tau! Tapi, amik hati... He3...

Saya masuk contest anjuran Kak Jemah nie pun, bukan sebab nak show-off yang saya nie bagus, pakai tudung bagai... Tapi, sebab nak share pengalaman saya. Kedua sebab saya pun nak menang jugok! Giler cantik tudung2 yang beliau pertaruhkan untuk pemenang. Sampai termimpi2 Kak Jemah sendirik sarungkan tudung tu kat kepala saya. Ecewah! Over tau! Ha3...

Saya rase, dah banyak dah saya membebel kat sini. Kesian plak kat Kak Jemah kang kene baca banyak2 kan... ;P So, saya rase sampai sini jer kot saya share pengalaman pertama saya memakai tudung. Jangan lupa jenguk blog http://sh0ppink.blogspot.com nie, ek?! Memula, kasik jenguk2 dolu. Pastu, terberkenan. Terus pilih2 & beli! Gerenti tak menyesal sebab MACAM2 TUDUNG ADA..! ;)

Last but not least, doakan saya menang contest nie, ek? & doakan jugak saya kekal dengan imej bertudung. Amin...


p/s: Saya sengaja tepekkan gambar2 saya supaya terserlah kecomelan saya pakai tudung..! Mungkin buleh mempengaruhi juri gak kot! Ha3... Larikkkssss..!

2 comments:

viruspadu said...

areleez mmg comel..

bertambah comel dengan tudung ikan bawal hehe

ArELeEz said...

viruspadu,
isk3.. kak jemah nih! malu i tau! dah kembang semangkuk dah nih! awwss..!! ha3..

ikan bawal pun ikan bawallah! he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google