SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, December 31, 2010

HALWA BETIK KE MUNGE MUSHROOM

Mak aku pun ade gak menyumbang sedulang hantaran untuk Udda. Tak pakai dulang la... Tapi, pakai bakul. Mak aku buatkan halwa betik. Sebagai manisan katanye kan... Petang Khamis baru we ols hegeh2 nak gi beli barang2 ribbon, bakul2 sume. Hari Jumaat tu la mak aku bertungkus-lumus menggubah. Halwa betiknye dah lame dah mak aku siapkan. Sebab take time gak la nak buat halwa betik nih. Nak kene ukir2 dolu betik tuh... masak ngan air gula la... buh pewarna lagik... Pastu, jemur sampai gula tu keluar cam gold dust.


~ Bakul dah ade... ribbon ade... munge2 plastik ngan renda2 pun ade... Wokeh! Dah buleh start menggubah. Sampai pukul 2 a.m gak la mak aku menyudahkannye. Ye la... mak aku start gubah pun hari Jumaat (malam). Nak carik idea lagik kan... Harus la amik mase.


~ Walaupun aku rase remeh tapi, cam berbaloi2 sebab cantik la plak hasilnye.


~ Dari halwa betik ke munge mushroom. Cun tak? Cun tak? Heh3...

4 comments:

My Little Diary said...

salam

selamat tahun baru... :D

ArELeEz said...

My Little Diary,
salam..

happy new year to u too..! ;)

azzey said...

Areleez: mak buat ek? wah sudah bagus....suh mak amik tempahan hantaran utk majlis kawen n tunang....kita post kat blog..amacam?

ArELeEz said...

azzey,
aah la.. hmm.. menarik & kebabom gak tuh! chaiyok2!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google