SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, October 6, 2010

GEGAK-GEMPITA RAYE 2010 (EPISOD: LUNCH 8 SYAWAL)

Untuk lunch pun mak aku yang masak. Tapi, aku takde la dok depan tv goyang kaki jerk... Kejam sangat tu... Aku tolong la jugak hape2 yang patut macam potong2 bawang ke... sayur ke kan...

Kakak aku request nak makan ikan tumpi. Minat betul beliau kat ikan tumpi. Aku tak minat langsung. Secubit pun aku tak penah rase. Ntah la... Lain citarasa kot.


~ Kacang buncis yang dah siap dipotong.


~ Yang nie plak adalah ikan termenung yang nak dijadikkan ikan tumpi. Yang lawaknye, mak aku siap berlakon jadik chef lagik! Bile kakak aku tala camera jer, mula la mak aku macam, 'Hokay... memula, masukkan ini, ini & ini. Pastu, blend la. Pastu, buh dalam kuali... bla3...' Alaaa... macam Chef Wan dalam rancangan masakan tu..! Ha3...


~ Mende wajib yang perlu ada kalau nak buat ikan tumpi iaitu daun pisang. Mak aku kata, daun pisang nie la yang menambahkan lagik aroma & kelazatan ikan tumpi tuh! Tapi, walau macam mane mak & family aku puji sekalipun tentang kebest-an ikan tumpi nih, aku tetap tak buleh blah! Hu3...


~ See2! Mak aku tengah berlakon bajet2 Chef Wan la nih! Lawaklah! Muahaha...


~ Ikan tumpi yang sedang dimasak. Pasnie, ikan2 tu akan ditutup dengan daun pisang. Kene terbalik2kan jugak tau! Terbalikkan sekali dengan daun pisang la... Tapi, ianya memerlukan kepakaran yang tinggi jugak sebab kalau tak, buleh koyak-rabak daun pisang tuh. Bile dah koyak, abis la kuah tu meleleh keluar.


~ Dah siap dah pun. Buleh la ngap3!!! ;P


~ Di mane ade camera, di situ ade tangan my 'sayang'. Angin jer kakak aku. Ha3...


~ Aku belasah ikan goreng nie jer. Cicah dengan sambal pecal. Makan plak ngan nasik panas2. Perrgghhh..! Marvellous, bebeh!


~ Ikan tumpi yang diclose-up.


~ Mak aku buat pecal jugak hari tu. Best2..!


~ Buah tembikai sebagai pencuci mulut.


~ Khusyuknye encik nie makan! Berpinggan2 lak tuh! Camne la nak kurus?! Isk3...

Abis dah citer 8 Syawal... Soknye, we ols ade projek baik punye..! Nak tau hape? Tungguuuuuuuuu.............


*Next entry, please..! ;P

2 comments:

azzey said...

ARELEEZ: TGN SAPALAH YG PLG BESAQ TU.....HU3...

ArELeEz said...

azzey,
tangan org yg paling ensem di abad ini..! ha3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google