SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, October 8, 2010

ALONG PENGSAN..???

Dalam bulan Syawal nie jugak, we ols dapat berita yang agak mengejutkan iaitu 'Along pengsan & masuk spital.' Along = mak sedara my 'sayang' yang sulung (belah abah). Kira macam Mak Long la... Aku dapat tau pun after balik keje, my 'sayang' yang inform. Makanye, berdesuplah kitorang ke spital...


~ Ini la Along. Mase we ols sampai, Along tido. Tak lame pastu, baru dia bangun.


~ Spital bagi makan rice porridge ngan sayur kobis.


~ Ramai jugak yang datang ziarah Along petang tu. My MIL ngan abah pun ado.


~ Qistina pun ado. Uiks! Mane buleh tinggal budak kecik nih... Kalau nenek ngan atuk keluar, dia pun harus kene angkut sekali.


~ Sambil makan, sambil kene interview ngan my MIL. 'Bile pengsan? Camne buleh pengsan? Salah makankah? Bla3...' Menjawab la Along..! Macam sidang akhbar plak. He3...

Actually, Along pengsan belah pagi. Mase tu, Along baru lepas breakfast ngan nenek kat 1 of mamak stall kat Taman Cicely iaitu Fazari Maju. Instead of breakfast, Along jugak nak tapaukan roti canai & minuman untuk anak2 buah dia yang Along upah untuk amik buah kelapa sawit kat kebun Along. Mase nak masuk keta, nenek cam pelik sebab nenek dah masuk tapi, Along tak masuk2. Rupe2nye Along dah pengsan kat tepi pintu keta. Orang2 kat Fazari Maju tu la yang tolong bawak ke spital. Sib baik spital kat seberang jalan jerk. Doktor kata, darah tinggi Along naik, sampai 200 ko! Bahaya wooo... Plus, Along memang tau dia ade darah tinggi tapi, takde buat pemeriksaan berkala kat spital. Just amik ubat kat klinik jerk. Mase raye tu maybe Along ade terlebih makan mende2 yang pesakit darah tinggi pantang makan macam daging ke kan... Tu yang buleh pengsan terus tuh! Harap2 lepas nie, Along buat la pemeriksaan berkala.


~ Sawan camera dah datang nih! Adeh3... ;P


~ Balik dari spital, my MIL ajak singgah Fazari Maju. Nak pekena hape2 yang patut. Abah belanja. Owh... yeah..! ;D


~ Aku order maggi goreng jer. Same la ngan my 'sayang'. Sodap pulak maggi goreng Fazari Maju tuh. Rase macam nak terjah jer petang kang. 'Owh... B...' Ngeh3...

Semase entry nie dipublish, Along dah pun discharge. Alhamdulillah... dah semakin sihat pun. Well... instead of pengambilan ubat2-an spital, ade tak petua/cara tradisional yang buleh diamalkan untuk pesakit darah tinggi? Sharing is caring, please... ;)

5 comments:

azzey said...

Areleez: ade yg kata cuba amalkan minum air limau nipis.....tp jgn plak pagi ptg siang mlm....kang lain plak jd nya..

p/s: along ni yg pandai bergaya tu kannnnn????

LeEanEEm said...

ubat yg ur Sil sponsor pd Mum..

LeEanEEm said...

ubat yg ur Sil sponsor pd Mum..

ArELeEz said...

azzey,
oo.. no wonder la mak pun sker mende masam2 skang.

p/s: aah. yg tu la..

ArELeEz said...

LeEanEEm,
hari tu ade jugak mak ngah pak cik tnye psl ubat tuh. sbb dia pun ade darah tggi.

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google