SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, October 6, 2010

GEGAK-GEMPITA RAYE 2010 (EPISOD: HIDUPKAN API ITU..!)

9 Syawal... aku & family ade projek baik punye..! Kitorang nak buat bbq nite. Owh... yeah..! So, pepagi tu aku, my 'sayang' & mak pun ke pasar la, membeli bahan2 yang nak dibbqkan. Ade 4 bahan mentah utama yang kitorang nak buat bbq iaitu ayam, udang, sutun & kerang.


~ Aku ditugaskan untuk membeli sutun. Kakak aku plak beli ayam & abang aku beli udang. My 'sayang' plak add-on kerang.


~ My 'sayang' tengah gigih memilih sutun2 yang terbaik dari ladang...

Sampai2 jer umah mak, aku terus tolong2 hape2 yang patut termasuk la menyiang sutun. Sume sutun pun ah kak yang siang, hokay..! Sampai berpeluh2 tau! ;P

Belah petang, after Asar, we ols ke umah Cik Am sebab ade jemputan open house. Macam2 juadah ade. Laksa, bihun goreng, nasik impit, mee kari... Rambang mata, wok..! Last2, aku amik laksa jerk. Balik dari open house, terus bersilat kat dapur, buat final preparation untuk bbq nite. Yang kaum Adam lak, gigih hidupkan api kat luar umah.


~ Adalah wajib untuk berposing sebelum buat hape2. He3...


~ Tapi, kalau asik berposing jer, bile plak nak hidup apinye? Isk3...


~ Kakak aku plak yang over-excited. Tak paham... Tak paham... ;P


~ Tak semenggah betul muka aku! Punye la gigih nak buat preparation kan... sampai baju balik dari open house pun tak salin lagik. Huuu...


~ Mak yang rajin... sedang membersihkan kawasan laman. Tak elok la kan kalau tetamu datang, laman berserabut. Well... malam tu ade jugak la tetamu luar yang dijemput macam geng bas sekolah mak aku & nenek. Kira macam untuk same2 memeriahkan majlis, gitu..!


~ Api sedang membakar arang2 tersebut... Yes2! Sekejap lagik dah buleh main bakar2! Yippie2!!!


~ Sampai hitam tapak tangan wooo... Sebagai bukti yang menunjukkan bahawa en cik nie la yang paling bertungkus-lumus settingkan api. Kagum2... He3...

Lepas Maghrib, sume dah get ready. Mane yang kat dapur tu, kat dapurlah. Mane yang kat luar umah, kat luarlah. Aku, of cos la kat luar umah. Dah siap2 pegang pengepit tu, ha..! Lets bbq, bebeh! ;D


*& selepas ini, bbq nite pun bermula... La3...

2 comments:

azzey said...

Areleez; posing tu yg best tu!

ArELeEz said...

azzey,
sawan camera.. bese la.. he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google