SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, October 7, 2010

GEGAK-GEMPITA RAYE 2010 (EPISOD: 'BAGAI KACA TERHEMPAS KE BATU... TSK3...')

Ini adalah entry/siri last untuk Gegak-gempita Raye 2010. Kalau ikutkan, citer2 dalam siri nie sumenye yang happy2, yang best2, yang malatops2, vogue da vass bagai... Tapi sebenarnye, ade jugak terselit kesah duka lagik sadis + geram! Hu3...

Kesahnye bermula pada 1 malam (still dalam tempoh coti raye), my 'sayang' ajak jenguk umah kitorang jap. Plus, aku pun nak amik baju sebab stock baju dah abis. La3... landlah kitorang pulang ke umah...

Mase dah masuk dalam pagar umah, my 'sayang' tetibe berkata...

My 'sayang': Sayang, tengok nie! Hape dah jadik ngan Cik Kan? (sambil buat muka confuse)

Aku: Ya Allah... Apsal nie, B? Hapekejadahnye nie, B? Camne buleh jadik camnie? (aku lagik la confuse!)

My 'sayang': Ntah! Tak tau! Abang tengok pun terkejut! Plus, pagi tadi abang ade gak datang jenguk umah kejap. Tapi, Cik Kan ok jer. Nie musti jadik lepas abang blah.

Aku: Giler teruk nie, B! Ade yang buat dajal kat kite ke, B? Hmmm... cuba B check, ade barang2 hilang tak? Kot2 la ade orang nak curik hape2 kan...

My 'sayang' pun gigih mengecheck seluruh Cik Kan. Takde hape yang hilang katanye... & tak nampak pun macam orang geledah ke hape kan... Kitorang pun try tanye kat jiran sebelah umah tapi, pak cik tu keje malam la plak. Yang ade just anak2 buah bujang dia jer. Budak tu pun terkejut tengok keadaan Cik Kan. Dia kata, takde la plak dengor bunyik meletup2 ke... pecah2 ke kan... Tapi, petang semalamnye ade 3 bebudak dok main baling mende macam batu kat bumbung umah orang. Bile kene jerkah ngan anak buah jiran aku tu, bebudak tu blah larik katanye...


~ Serius, weh 'tahap kecederaan' Cik Kan... Sadis, hokay! Dah la kitorang takde di sisi Cik Kan mase 'kecederaan' tu berlaku. Hu3...


~ Tak sanggup nak tengok. Rase sedih, nak pitam, geram, marah... sume bercampur2!

Sepanjang aku coti raye, memang we ols tak balik umah. Silih berganti dok umah mak & mertua. My 'sayang' ade la jenguk kejap2, macam amik baju ke... exchange lampu ke... Plus, kitorang bawak Wirasleez jer. Cik Kan kitorang tinggalkan dalam porch. Nak kata cermin tu pecah berderai disebabkan nature, macam tak logic plak sebab before this Cik Kan relax jer dok parking kat luar pagar. Kalau ikutkan, nak buh Wirasleez ngan Cik Kan dalam porch memang la muat tapi, macam crowded sangat la plak. Sesak napas aku tengok. So, 1 parking luar & 1 lagik kat dalam. Mase turn Cik Kan kat luar, memang berujan berpanas la beliau. Ok jer... So, macam tak buleh nak salahkan nature la kan... Malam tu jugak we ols bawak balik Cik Kan ke umah mertua. Terpaksa la pecahkan abis cermin tu. Tsk3... Aku drive Wirasleez, my 'sayang' drive Cik Kan.

Kitorang memang confuse memikirkan punca 'kecederaan' Cik Kan. Nak kata ade budak baling batu, musti batu tu tertinggal kat dalam Cik Kan sebab berlubang besar cermin tuh. Tapi, takde plak kitorang jumpe batunye. Confuse lagik sampai la we ols abis coti raye & balik umah. Mase nak kemas2 serpihan kaca tu, my 'sayang' terjumpa serpihan casing mercun bola di celah2 serpihan kaca. Memula, ingatkan mende alah tu cam terbang di tiup angin ke kan... Tapi, bile jumpe lagik banyak serpihan, makanye kitorang pun buat kesimpulan yang Cik Kan injured sebab bebudak nakal tu bukan baling batu tapi, mercun bola! Kalau betullah hipotesis kitorang nie, memang nahas la kalau aku tau sape punye angkara?!! Budak ke... bapak budak ke... ade aku kesah??? Huhhh!!!

Kalau mende camnie terjadik kat korang, hape perasaan korang & hape tindakan korang? Upah Private Investigator? Atau report polis? Ataupun buat aduan kat rukun tetangga?


*Tamatlah sudah siri Gegak-gempita Raye 2010... Sekian...

2 comments:

azzey said...

Areleez: ni mesti spesies yg sama dgn budak yang bakar bil api dan bil air ari tu!

ArELeEz said...

azzey,
aah. 1 spesis la tuh! klu org jumpe, mmg mkn sup selipar la dia! huh!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google