SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, October 7, 2010

KARIPAP SODAP

Tibalah mase untuk open house kat umah aku & my 'sayang' plak... Jenuh jugak la pikir nak jamu hape la kat tetamu kan... Last2, aku decide nak buat laksa ngan karipap. Tapi, bukan aku yang buat/masak la... I just leave it to the chef of the day iaitu mak akulah, sape lagik?! Heh3...

Nak2 plak, mak memang tido kat umah aku sebab sunyi katanye... A_bern takde, gi Kajang. Dia dapat coti seberapa lame yang dia sker sebab kaki dia injured. Jatuh gedebuk kat tangga sekolah. Doktor kata takde la patah2, just terkehel. Tu pun terpaksa pakai tongkat jugak sebab tak buleh jalan dengan sempurna. Nie bukan sudah jatuh ditimpa tangga tapi, memang jatuh bergolek2 kat tangga! He3...


~ Gigih mak aku menguli tepung. Anak dia pun gigih jugak! Gigih mengsnap! Heh3...


~ Uli, mak! Jangan tak uli! Chaiyok2!!! ;D


~ & akhirnye, dah pun menjadik doh...


~ Doh tadi yang telah dibahagi2kan kepada bahagian2 kecil. Pastu, dibulat2kan. Kemudian, dileper2kan. Part nie aku ngan my 'sayang' ade la tolong. Sonang, yo... ;P


~ Pastu, mase untuk masak intinye plak. Mak aku buat inti kentang + daging ayam kisar (pakai cap Ramly, dijamin halal!) Mase tolong2 kacau inti yang tengah mendidih nie pun aku dah telan2 air lir wooo... Slurrppp2! Ha3...


~ Masak sampai kuah dia kering.

Bile inti dah sejuk sket, baru la disumbat dalam doh yang dah dileper2kan tadi. Bab nie memang mak aku yang buat sume sebab aku memang tak reti! Actually, karipap nie dibuat the day before open house tuh. Dah siap buh inti, susun plak dalam dulang. Sok pagi baru goreng.


~ Dah siap pun. Sebelum dijamu kat tetamu, aku jamu tekak aku dolu..! Ha3...

Kalau aku jual karipap kat blog nie, agak2 ade yang nak beli tak? ;P

2 comments:

azzey said...

Areleez: takut karipap tu tinggal bayang je......dh kena ngap dgn tuan punya blog!

ArELeEz said...

azzey,
tu la.. sib baik tetamu dtg cepat. klu x, confirm cium bau2 tinggalan jer.. ha3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google