SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, August 2, 2011

ASAM REBUS IKAN TERMENUNG DENDANG PERANTAU

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Aku nak share 1 lagik resepi. Mungkin buleh korang try masak untuk berbuka/sahur kang. ;)

Bahan2:-

5 ekor ikan termenung (disiang & dicuci bersih)
7-10 batang kacang bendi
1 batang serai (dibelah 2)
1 keping asam keping
Serbuk perasa
Air
Garam

Bahan2 Tumbuk:-

1 biji bawang besar
5-7 biji cili padi
3 biji bawang putih

Cara2 Penyediaan:-

1) Masukkan bahan2 tumbuk, serai & air ke dalam periuk. Hidupkan api & biarkan hingga mendidih.
2) Masukkan ikan termenung, asam keping, serbuk perasa & garam.
3) Bila mendidih, masukkan kacang bendi. Masak sekejap hingga kacang bendi sedikit empuk. Angkat & hidangkan.

~ Asam Rebus Ikan Termenung Dendang Perantau. Kalau ada daun kesum lagik best! Aku takde daun kesum. So, main hentam buh apa yang ada jer.

Selamat mencuba! ;)


:: Like tak? Like tak? Like la... Mekacih... ::

4 comments:

fairus said...

erm... yummy..

Ms.Lilies said...

betul!
lauk ni aku suka makan...siap kdg tu hirup kuah hahaha

ArELeEz said...

fairus,
ooppss2! puasa2! he3..

ArELeEz said...

Ms.Lilies,
leez plak mmg amik kuah jer. ikan xsentuh langsung if masak camnie. he3.. kuah tu kan, if pedas2 sket, lagik masyuk! perrgghh!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google