SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, August 4, 2011

CEKODOK KENTANG BERLAUK MENJELANG HARI RAYA~ Cicah

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

 Jom buat kudap2 plak. ;)

Bahan2:-

3-4 senduk tepung gandum
1 genggam udang kertas (disiang & dicuci bersih)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 genggam ikan bilis (dicuci bersih & ditoskan)
2 biji ubi kentang (dipotong dadu)
1 sudu kecil serbuk cili
Minyak masak
Air
Garam

Cara2 Penyediaan:-

1) Masukkan tepung gandum, garam, serbuk kunyit, udang kertas, ikan bilis, ubi kentang & serbuk cili ke dalam mangkuk.
2) Bancuh bahan dalam mangkuk dengan air secukupnya.
3) Panaskan minyak. Masukkkan bancuhan ke dalam kuali dengan menggunakan sudu sebagai acuan. Pakai tangan pun boleh juga.
4) Goreng hingga kekuningan. Angkat & hidangkan.

~ Cekodok Kentang Berlauk Menjelang Hari Raya. Simple, weh! Buleh buat kudap2 time berbuka puasa.

~ Cicah dengan sos cili + sos tartar. Kalau takde sos tartar, mayonis pun buleh. Tak pun sambal tumis.

Gulp2! Alamak! Air liur dah melelehlah! Uhuks3...


:: Like tak? Like tak? Like la... Mekacih... ::

No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google