SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, September 3, 2010

SURAH YASSIN DIBACAKAN, DOA DIPANJATKAN, MOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT... AMIN...

Rombongan kakak aku sampai dolu. Kene tunggu lagik 1 rombongan iaitu abang aku. Sementara dok tunggu tu, sempat jugak la aku menjalankan bisnes brooch aku. Aku paksa kakak aku rembat! Siap ugut2 lagik! Kalau dia tak rembat, aku takmo balik raye..! Sila pecaya... Ha3... Ganaz2..! Tapi, buatnye dia tak rembat, ko giler ke hape tak balik raye?!! Haish! No3!!! ;P

Tunggu punye tunggu, abang aku tak jugak sampai2. Tetibe, keta kakak aku dah gerak...

Aku: B! Jalan2! Diorang dah gerak tuh! Tapi, tak nampak keta abang pun! Hmmm... My 'sayang': Tunggu kat depan kot...

Aah. Abang aku tunggu kat depan sket dari Petronas tuh. Dia plak yang leading. Yang paling lambat plak yang leading... Chait! Nak kene penalty abang aku nie... Ha3...

Sekejapan jer dah sampai... Memasing dah paham dah tugas memasing. Ade yang bawak air Yassin, ade yang kendong tikar mengkuang, bawak ubat nyamuk + lighter, surah Yassin bagai... Bagus2..! 'Hape yang penting... kejesama2..!' Wonderpets tetibe kan... Hapekah..??! ;P


~ Cik Odah pun pakai tudung... Comeylah..! Macam Acu dia... Ahaks3...


~ Minah enterframe nie nak jugak... Isk3...


~ Kakak aku & her hubby ditugaskan untuk mengira bilangan ahli keluarga. Cukup ke ade yang tercicir ke..?! Heh3...


~ Bile sume dah complete, barulah buleh amik2 gambar dolu..! Itulah tujuan sebenarnye, actually... Heh3...


~ Walau di mane kami berada, kami tetap sawan camera! Ha3...

~ Pusara arwah abah terletak kat kawasan bukit. Dia kiranye cam kene mendaki sket la... Macam kat dalam gambar nih. Jalan dia menaik.
Sampai2 jer kat pusara arwah abah, aku terus nyalakan ubat nyamuk. Wajib bawak nih sebab kat sini nyamuk memang banyaklah! Lokasi tanah perkuburan nie cam dalam kebun getah la... Tu yang banyak nyamuk tuh! Tahap ganaz2 lak tuh! Kalau setakat ko bawak 2-3 keping jer ubat nyamuk tuh, confirm tak berkesan! Aku bawak sekotak. Nyalakan banyak2. Barulah nyamuk larik bertempiaran sebab kubu diorang dah dikepung oleh asap Shieldtox! Heh3...
Ubat nyamuk dah pasang... tikar pun dah bentang. Memasing amik tempat dok keliling pusara arwah abah. We ols nak sedekahkan surah Yassin kat arwah abah. Abang aku leading.

~ A_bern yang tak abis2 nak enterframe! 'Woit! Baca Yassin la!'

Surah Yassin dah pun dibacakan... diiringi dengan doa tulus ikhlas... daripada mak yang setia dengan abah. Tak cuba carik pengganti arwah abah walaupun dah 27 tahun pemergiannye. Sebab mak kata mak nak tunggu abah kat 'sane' nanti... daripada anak2 abah yang sangat2 menyayanginya... walau hanya sekejap dapat merasai kasih sayang abah... daripada menantu2 abah yang tak sempat bersua muka... & daripada cucu2 abah yang tak dapat bermanja dengan insan bergelar atuk... Kami doakan arwah abah aman di 'sane'... Amin...
~ Air Yassin direnjiskan...

~ Syahdu sangat momen nie...

~ Tapi, memasing cuba sembunyikan perasaan... menahan kesedihan & kerinduan pada abah tersayang...
~ Aku tau, mak pun sembunyikan perasaannye. Cekalkan hati depan kami sume. Hanya Tuhan yang tau apa yang tersirat di hatinye... Aku sayang mak aku...

~ & kami pun berangkat pulang. Setapak demi setapak meninggalkan pusara arwah abah. Kami redhakan pemergiannye walau hati menanggung rindu yang teramat kerana kami tau, ini adalah ketentuan-Nya...
Al fatihah... buat ayahanda tersayang... Allahyarham Mohd Adnan bin Ali...
Truly, Madly, Deeply by AreLeez Adnan

2 comments:

azzey said...

Areleez: mmg syahdu that moment....

p/s: woit! sempat je amik gambor....ishk2!!!!

ArELeEz said...

azzey,
syahdu2.. sgt2.. tp, sume pun cover2 line. ha3..

p/s: bese la.. blogger tegar maa.. ha3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google