SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Saturday, September 25, 2010

GEGAK-GEMPITA RAYE 2010 (EPISOD: KEMBARA 4 SYAWAL)

3 Syawal, aku still kat umah mertua. Kat sini berbeza sket ngan tradisi umah aku sebab takde sangat kembara raye. My PIL memang tak berapa minat nak berjalan2 nih. Tak kesah la jalan ke mane pun... time raye ke... gi vacation ke... memang kureng minat. Memang different sangat ngan family aku. Kalau family aku, hari nie plan2 nak vacation/jalan2, 5 minit after planning dah start pikir2 nak gi mane la... berapa hari la... nak bawak hape bagai... Kitorang nie mengelejat banyak bab2 berjalan2 nih! He3...

Mase kat umah mertua tu, petang 2 Syawal ade la kitorang berkembara raye. Gi umah sedara-mara terdekat. 3 Syawal memang dok umah tunggu tetamu jerlah. Kalau ikutkan 3 Syawal tu cousin my 'sayang', Abang Mie ade buat open house. Tapi, tak dapat nak gi sebab Mak Ngah, family Pak Anjang ngan Cuk Dam nak datang umah mertuaku. Malam tu baru aku balik umah mak sebab soknye nak sambung konvoi raye..! Yippie2..! I like, bebeh! ;P


~ Dah siap dah nak kembara raye lagik. Hape2 pun, wajib snap2 dolu..! ;D


~ Tujuan utama nak gi umah Pak Tam kat Titi Gantung. Area Bota sane nun. Tu main destination jer tuh! Belum campur ngan sub-destination. Giler banyak, wok..!


~ Nampak tak abang aku tengah bikin onar? Isk3...


~ Geng rock raye..! Yeah2..!!!


~ Sempoi tak kasut raye aku ngan my 'sayang'? Heh3...


~ Serba biru mak aku hari tu. Berseri2 jer... Ecewah!


~ Mak wif moto merah kesayangan yang banyak berjasa bukan saje kepada mak tapi, kepada aku jugak... Dengan moto nie la mak merempit anta aku gi keje sebelum aku kawen dolu. Ujan ke... panas ke... kitorang redah jer... Terima kasih wahai mak... & terima kasih jugak wahai moto... Tsk3...


~ Yang sorang baik punye pose gediks2 manja. Yang sorang plak macam baru balik dari khidmat negara jerk. Haish!


~ Mak Lang pun nak enterframe jugak...

Sebelum ke umah Pak Tam, kakak aku ajak ke umah Kak Ju dolu. Kak Ju nie kawan sekolah kakak aku merangkap anak angkat mak aku. Mase zaman2 skool kakak aku dolu, selalu gak dia datang bermalam kat umah comey kitorang tuh. Kadang2 dia bawak adik dia, Si Jura.


~ Dah sampai dah kat umah Kak Ju. 1st time nih aku sampai sini.


~ Nie adalah cousin aku, anak Uteh. Name penuh: Mohd Danial Qayyum Muti. Nickname plak ade 2 iaitu Amat/Abang Long. Mase kecik2 dolu, dia nie banyak songeh & ko agah la camne pun, muka dia maintain masam mencuka. Kuat meragam pun ye gak. Makanye, try la ikut petua orang dolu2 iaitu cuba tukar name. Bukan tukar kat sijil kelahiran tapi, just secara lisan jer. Dari Mohd Danial Qayyum tukar jadik Ahmad Zikri. Tapi, tetap same, hokay..! Last2, tukar lagik jadik Amat. Pun same jugak. Tak berkesanlah petua tuh. Ha3...

Lepas beraye kat umah Kak Ju, barulah we ols meneruskan kembara ke umah Pak Tam. Well... Pak Tam... here we come!!! ;D


*Nantikan kesengalan kami di umah Pak Tam.

2 comments:

azzey said...

Areleez: Tu peserta khidmat negara Siri bp tuh?....ha3.....

ArELeEz said...

azzey,
xb'siri! sbb dah over-age! ha3.. lariksss..!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google