SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, September 3, 2010

IKAN TAUHU MASAK TAUCU ANDALUSIA

Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Asik2 update citer menu sahur & berbuka pose jer kan... Kite twist plak! Kite belajar memasak plak! But, still citer pasal makanan la... Hiks...

Resepi kali nie namanye Ikan Tauhu Masak Taucu Andalusia. Name resepi jer yang macam tak hengat tapi, cara nak masak cukup simple! Jom check it out..! ;)

Bahan2:-

1 ekor ikan tauhu (disiang, dicuci & dipotong 4 bahagian)
2 biji bawang besar (dihiris)
3 biji bawang putih (dihiris)
1 tangkai cili hijau (dibelah 2)
1 atau 2 keping asam keping
1 peket taucu (aku guna cap Opah Nur)
1 1/2 inci halia (dihiris)
Serbuk perasa
Garam
Serbuk kunyit
Air masak
Minyak masak

Cara2 Penyediaan:-

1) Gaul ikan dengan serbuk kunyit & sedikit garam.
2) Panaskan minyak & goreng ikan hingga kekuningan. Angkat & toskan.
3) Panaskan minyak. Tumis halia, bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
4) Masukkan taucu & sedikit air. Kacau rata.
5) Masukkan asam keping & cili hijau.
6) Perasakan dengan serbuk perasa & sedikit garam. Rasa dahulu sebelum ditaburkan garam sebab ada taucu yang memang dah masin & tak perlukan garam.
7) Masukkan ikan yang dah digoreng & ditoskan tadi.
8) Masukkan bawang besar & kacau rata. Angkat & hidangkan.


~ Ikan Tauhu Masak Taucu Andalusia... Walaupun stepnye ade 8 tapi, hape ade pada bilangan step kan... Sebab sume pun memang mudah! Aci hiris2 & campak dalam kuali jerk. Sesuwai untuk juadah berbuka mahupun bersahur! Selamat mencuba..!


Truly, Madly, Deeply by AreLeez Adnan

No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google