SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, May 10, 2010

ENTRY KHAS UNTUK PETUGAS KAUNTER HOSPITAL TELUK INTAN

Aku skang lebih sker mengamalkan sikap berterus-terang jer especially yang melibatkan service di mane2 tempat/jabatan yang aku berurusan. Siap terror nak sound2 diorang lagik tuh! Wah! Kagum ah kak kat diri sendirik! Rase nak tabik spring lak! Hiks... Tapi, make sure sound bertempat la... Takde la nak redah jer... sume pun nak kene maki kan... Agak2 la kan...

Aku membebel2 nie sebab nak citer kesah kat spital mase bawak nenek aku wat check up hari tu. Nenek aku nie, bese la... warga emas... Ade sakit darah tinggi & kencing manis sket. So, memang la doktor bagi tarikh2 untuk datang wat check up. Paling latest adalah last Thursday. Nie yang teman nak kaborkan nih... no. giliran untuk check tekanan darah adalah 40. No. giliran untuk dapatkan bilik doktor adalah 141. Mase check tekanan darah, hokay la... Takde masalah. Bile tiba bab nak dapat bilik doktor tu yang buat aku hangin tak hengat tuh! Sampai rase nak jadik incredible hulk pon ado! Huh! No. 'bergerak' kemain lembab nak mampos! Padahal petugas kaunter yang involve bab2 bagi no. bilik doktor tu 2 orang. Plus, aku tengok si mamat ngan si minah tu dok sembang jer pun. Pastu, si minah tu kuar, jalan lenggang-kangkung gi mane ntah?! Huh! Takpe2... Relax2... Bawak bertendang...

Ting! (Sound effect bunyik no. 141 kuar.) Terkocoh2 aku menuju ke kaunter yang berkenaan. Kaunter si mamat yang jaga. Tup2 mamat tu suh gi kaunter sebelah. Isk2... apsal lak kan..? Takpe2... Ikut jer la arahan. Jangan bikin onar. Kaunter sebelah tu sorang pak cik yang jaga. Bile aku sua nombor, pak cik tu gi tanye kaunter yang sebelah lagik. Pastu, suh aku ke kaunter sebelah tuh. Aik! What's going on, actually? Cool2... maybe new system kot. Sorang pak cik gak yang jaga. Sampai kat kaunter yang ke-3, aku sua lagik nombor aku. Dengan tak tengok muka aku... dengan muka budus sombong lagik bongkaknye... pak cik tu mintak ic nenek aku. Alaaa... nak kene patah balik amik la kan... sebab normally, mane ade diorang mintak ic lagik. Sebab mase datang tadi, aku dah ikut prosedur. Memula, gi kat kaunter, tulis nama & no. ic. Diorang dah prepare siap2 kertas2 kecik ngan pen untuk tuh. Pastu, bagi kat pak cik tu untuk dia bagi no. giliran. Tiba giliran, gi kat kaunter si mamat & si minah untuk bayar singgit & dapatkan no. bilik doktor. Camtu jer... Paling confuse bile pak cik tu kasik balik kad no. giliran 141 tu & suh tunggu lagik. Aku tak puas hati! So, aku tanye pak cik tuh:-

Aku: Apsal nak kene tunggu lagik? Bukankah just amik no. bilik doktor & bayor singgit jer?



Pak cik: Tunggu jer la... (Langsung tak pandang muka aku.)



Aku: Mane buleh main suh tunggu jer! Dari tadi dah tunggu lame dah! Yang sebenornye ade masalah hape nih?



Pak cik: Takde hape2 la... Tunggu kejap jer. Tengah buat kad.



Aku: Hah! Nak buat kad baru? Tapi, nenek saya nie memang dah ade kad sebab dok ulang-alik wat check up kat sini. Plus, dah siap buat ujian darah sume bagai... Apsal kene buat kad baru plak?



Pak cik: Tunggu jer la!

Aku rase nak sepak jer pankreas pak cik tuh! Nak kata menopause, lelaki! Huh! Dah la sombong nak mampos! Aku bagi salam pun tak jawab! Tak pahamlah!

Bile dah masuk bilik doktor, baru la tau hape kejadahnye yang berlaku?! Rupe2nye, kad nenek aku diorang dah ilangkan! Tu yang gigih gi buat kad baru tuh! So, salah sape, actually? If dah tau bersalah tuh, takkan tak reti2 nak cakap elok2! Memang tak agak2lah ko nie, pak cik, oiii! & if dah tau keje tu bakal berhadapan & berurusan dengan orang ramai, sah2 la ko kene handle sebaik mungkin walau hape pun masalah ko kan... Sape suh ko apply jadik petugas kaunter dolu??? If takmo jumpe/berurusan ngan orang ramai, gi jadik tukang cuci jamban la woiii..!


~ Sib baik mase amik ubat kat farmasi takde banyak hal yang buleh menghangenkan kepala hotak! If tak, confirm aku bertukar jadik makhluk ijo yang bajunye koyak-rabak dek kerana kesasaan bodynye! Ooppsss! Baju koyak-rabak? Sexy la pulok! ;P


~ Muka purak2 cool... Sib baik dalam hati gua ade taman tau! Kalau tak, free2 jer pak cik tu makan selipar jepun gua! De.......!

Disebabkan insiden kehilangan kad yang selalu sangat berlaku, bukan saje kepada nenek aku but, banyak lagik orang yang mengalami nasib same, so doktor bagi nenek aku 2 buku khas & kad untuk rekod hape2 yang patut. Means, kitorang simpan sendirik la. Isk3... sampai camtu sekali. Nie if Arkib Negara datang buat audit nie, confirm kantoi!


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

6 comments:

azzey said...

wa tabik spring baikkkkkkk punye same lu beb!!!!! mmg patut di pencenkan awal je pakcik tuh......

ArELeEz said...

azzey,
wah! bangga lak gua! ahaks2.. tp, mmg gua hangen tahap gabanzlah kat pakcik tuh! sib baik dlm hati gua ade taman, de...

azzey said...

jgn bg muka ngan org cam tu.....syabas bette..gud job !!!! ha3....

ArELeEz said...

azzey,
xkose nak bg muka! bg tapak kasut, hokaylah! huh!

Elyn said...

huh mendapat la pakcik tu kene sound!! we all pun ade masalah ngan sepital ni ekceli. set instrument kami ilang tah kemana. org yg jaga tu mencuri huhu tggu la audit dtg!!!

ArELeEz said...

Elyn,
mmg m'dpt lah! amik, ko! huh!

uiks! panjang tangankah? xbaik woo.. tuhan marah..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google