SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, August 19, 2010

MENU BERBUKA 5 RAMADHAN

Hari nie dah 8 Ramadhan... Tapi, baru hegeh2 nak update menu berbuka 5 Ramadhan... Ya ampon..! Agenda seharian yang membantutkan niat berblogging... Ditambah plak dengan period pain yang menusuk kalbu tuh! Uhuks3... Hape2 pun, korang layanz jer la kesah 5 Ramadhan nie, ek?! Sebab nie adalah acara berbuka pose yang best! Mak aku masak. Terbaik dari ladang, wok..! Heh3...

Actually, belah pagi tu, aku bawak mak aku gi beli barang. Tetibe mak aku suggest nak masak2 kat umah aku then, berbuka same2. Ajak abang & family sekali. Owhhh... aku on jerk..! Plus, memang ditunggu2 pun... Air tangan mak, babe..! Sape yang nak tolak?! ;P Makanye, berdesup la aku bawak mak aku ke pasar. Aku tunggu mak dalam keta jer sebab parking nan ado! Plus, ah kak kan allergic bab2 pasar nih! Silap haribulan, buleh kene sawan tarik wooo... Ha3... Bapak la ramai manusia hari tu..! Macam dah nak raye dah aku tengok! Fuh! Meriah2... Rase tak sabor plak nak raye... ;P

Awal2 lagik kitorang dah start bertungkus-lumus. Nanti senang! Tinggal hidang jer. Aku tolong potong2 jer, mak aku yang masak. Kalau aku yang masak kang, ade plak yang masuk ICU! Tambah2, bulan2 pose nih! Ha3...

Antara hidangan yang menjadik santapan kami on that day adalah seperti berikut:-


~ Kerang masak lemak cili padi bersama daun limau purut merangkap lauk utama. Mak kata, dia masak spesel untuk anak2 & menantu2. Ecewah! ;) Tapi, aku tak makan kerang... Amik kuah jer... Hu3...


~ Encik Petai pun ado... Fav my 'sayang' & Kak Aneem nih! Mak aku pun sker jugak tapi, aku tak kasik makan banyak2 sebab katanye angin kan... Plus, kalau makan secara overdose, mak aku mula la rase fenin2 & pitam2.


~ Yang nie plak adalah terung pipit & petai tumis wif ikan bilis. Fav abang aku. Kakak aku pun sker jugak mende alah nie rasenye. Tapi, sayang... beliau tak dapat rase... Heh3... Larikkkkksss..!!!


~ Lauk nie Kak Aneem yang tapau. Dia buat sendirik, owhhh... Errr... masak singgang ikan temenung kot!


~ Sambal udang nie pun Kak Aneem tapau & masak sendirik. Fav Lip2 nih! Laju wooo... dia makan...


~ Desert of the day... Konnyaku Jelly, laichi flavour. Serbuk Konnyaku Jelly nie dah dekat 2 minggu aku beli tapi, tak berusik pun. Takde mase aku nak godek2! Makanye, aku pun suggest la kat mak aku untuk buat jelly nie. Aku buat tak penah berjaya! Terlebih air la... lembik sangat la... macam2 la masalah! Sekali, mak aku buat, terus menjadik! Terus cun cam dalam gambar tuh! Tak ke pelik tapi, benar tuh? Hu3...


~ Kuih-muih nie sume abang aku tapau dari PARAM.


~ Betik pun ade...


~ Beveragesnye plak adalah air oren ngan soya. Tapi, sempat snap gambar air oren jer. Soya nan ado..! Sebab dah tak larat nak capai camera. ;P


~ Sesi menyusun-atur pun bermula... Al maklum la... hall umah nie kecik jer... So, kene la angkat2 & tolak2 perabut mane2 yang patut... Hmmm... bile la buleh beli umah banglo nih? ;P


~ Perasan badan kecik! Tapi, ade hati mau main nyorok2! Nak sorok muka pun semput! Ha3...


~ Odah memang menjeles kalau mama & papa dia bermesra2-an. Mula la dia buat muka seposen! Ha3...


~ Poyos jer muka abang aku nih! Aku ingatkan dia ok. Rupe2nye tengah tahan 'sengsara'. Hmmm... 'sengsara' hape?! Nanti la aku reveal, ek?! Next entry, please...


~ Present to you... The Kumpulan PINK! Sedondon, ko! Ngeh3...

Terima kasih yang tak terhingga diucapkan kepada mak aku sebab bertungkus-lumus memasak untuk anak2 & menantu2 walaupun berpose. I love youlah, mak! Mmuahhsszzz! ;D


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

4 comments:

azzey said...

Areleez: mak oi! byk nyer makanan!......x baik tau....membazir tu.....hu3.....

kak yong dlm gambor last tu cam blur @ poyos jerk.....he3...

meare said...

jeles la ngn hg,dpt buka posa reramai sefamily.inilah nasib org diperantauan,uwaaaaa...

ArELeEz said...

azzey,
katalah bahawa.. anda m'jeles! muahaha..

ArELeEz said...

meare,
owhh.. yeahh..! b'buka dgn family mmg heaven, babe..! err.. tp, aku pun di perantauan what..?! heh3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google