SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, August 12, 2010

'... KAJANG HAMBA MENGKUANG LAYU...'

'Kajang Pak Malau, kajang berlipat... Kajang hamba, mengkuang layu...'

Tu Seniman Veteran Nordin Ahmad yang kata... Bukan aku yang kata... Fofular kan tagline kat atas nih? Kalau dengor jer ade orang sebut, musti automatik teringat kat Encik Nordin Ahmad. Kan3..??? Well, aku bukan nak citer pasal Nordin Ahmad/Pak Malau... Tapi, pasal mengkuang. Saje jer buat intro camnie. Kira ade significant la tu kan... Hiks...

Korang kenal tak dengan pokok mengkuang/daun mengkuang? Aku dolu kan, mase kecik2, selalu jer confuse antara SENGkuang dengan MENGkuang. Tu belum campur lagik ngan bahasa Indon. Orang Indon panggil SENGkuang as BENGkoang. Lagik la ah kak confuse, noksss..! Kat ujung sume same, 'kuang3'. Kat depan jer lain2, 'SENG..., MENG... & BENG...' Fuh! Fenin lah! Hu3...

Tapi, tu dolu... zaman2 ah kak masih berpemikiran kureng matang & agak semp-it (ececehhh..! Eja 'semp-it' pun cam Adnan Semp-it. Ha3...) Mase tu, kalau orang suh berpikir sket, dah rase beban sangat! Rase cam, 'Ah! Lebih baik aku layanz aiskrim dari berpikir yang remeh-temeh nih!' Ha..! Camtu la kiranye kan... Skang tak lagik, dowhhh... Skang dah buleh berpikir di luar kotak pemikiran dah... Ecewah! Bajet angkasawan la pulok! He3...


~ Hokaylah! Straight2! He3... Meh ah kak explain perbezaan antara SENGkuang, MENGkuang & BENGkoang. Yang kat dalam gambar kat atas nie adalah MENGkuang. Sejenis tumbuh2-an yang daunnye ade duri & antara kegunaannye adalah untuk membuat tikar. SENGkuang plak adalah sejenis buah ye, you ols. Sangat sodap dimakan. BENGkoang plak adalah same dengan SENGkuang. The difference is just the bahasa/loghat. BENGkoang adalah SENGkuang dalam bahasa Indon.

Nenek aku adalah penggemar tikar mengkuang. Bukan beli buat koleksi tapi, nenek aku buat sendirik. Means, dari pokok dia amik, pastu buang duri, salai, buh pewarna, jemur... sume pun nenek aku buat sendirik. Even pokok tu pun memang dia tanam.

Fuh! Berpeluh ah kak jadik cikgu Alam & Manusia nih! Heh3... Errr... ade lagikkah subject Alam & Manusia skang nie, ek? ;P


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

11 comments:

Azuan said...

aku tahu mengkuang aje huhu..

Faarihin said...

salam singgah di sini... (^__^).. terjah dari blog saudari solehah..

blueCITY® said...

salam,

selamat berpuasa semoga puasa tahun ini lebih baik dari tahun2 sudah. amin

blueCITY® said...

eh lupa lak,

saya memang duk kajang pun
hahhaha...

azzey said...

Areleez: Sengkuan & mengkuang tu bkn adik beradik lain mak ke??? kah3.....

ArELeEz said...

Azuan,
xpe2.. pelan2 belajar. he3..

ArELeEz said...

Faarihin,
salam kenal.. tq sbb sudi singgah.. ;)

ArELeEz said...

blueCITY®,
selamat b'puasa to u too..! semoga ramadhan kali nie m'beri 1000 kemanisan dlm hidup kite. ;)

owhh.. dok kajang, ek?! kakak leez pun dok kajang. ;)

ArELeEz said...

azzey,
err.. sekolah mane dolu?

azzey said...

Areleez: ha3.....sekolah antarabangsa!....kah3..

ArELeEz said...

azzey,
chait! perasan la lu!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google