SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Saturday, August 14, 2010

MENU SAHUR & BERBUKA UNTUK 1-3 RAMADHAN (MARATHON)

Aku memang dah plan nak update untuk setiap menu sahur & berbuka. Tapi, macam tak sempat la... Dah ketinggalan selama 3 hari. So, aku nak update secara marathon! Layanz... ;D

Menu Sahur 1 Ramadhan:-
~ Bile Penyimpan Mohor Besar Raja2 buat pengumuman tarikh pose, makanye, aku pun dah pikir2, nak masak hape la untuk bersahur kang?! Then, tanye kat my 'sayang'. Beliau bagi cadangan yang bernas iaitu masak nasik goreng kampung ngan telur mata jer. Simple! Sebab mase sahur mane la nak lalu makan macam2 kan... So, itu la menunye, nasik goreng kampung ngan telur mata. Best, owhhh..!

Menu Berbuka 1 Ramadhan:-
~ Tak masak pun sebab tak confident bab rase. He3... Tapau kat PARAM jer. 2 kali tawaf 1 PARAM tuh baru ade idea nak makan hape?! Ha3... Menunye adalah nasik tomato lauk ayam masak merah untuk aku & nasik ayam tapi, lauk ayam masak black pepper untuk my 'sayang'. Pastu, tapau puding laici. Lepat pisang pun ade, my MIL bagi. Beverages lak adalah bandung cincau & soya.

Menu Sahur 2 Ramadhan:-
~ Tak sahur la... Tak terjaga... Kesah sadis tu ade di sini. Hu3...

Menu Berbuka 2 Ramadhan:-
~ Macam rajin sket nak masak. Tapi, masak sayur jer la... Tu jer yang confident. Balik keje terus bersilat kat dapur. Nasik reheat yang konon2 untuk sahur tu jer. Lauk2 sume tapau kat PARAM. My 'sayang' beli sup daging + tulang, ayam goreng rempah + ayam masak black pepper + puding + air soya + air asam boi.

Menu Sahur 3 Ramadhan:-
~ Reheat balik lauk2 lebih mase berbuka cam sup daging + tulang tu... sayur campur ngan ayam goreng rempah.

Menu Berbuka 3 Ramadhan:-
~ Haaa..! Yang nie best sebab berbuka kat umah mak. Bese la... kalau mak sendirik yang masak, musti sodap punye..! He3... Mak aku masak tom yam ayam, sambal telur, bendi rebus, ikan temenung goreng, sambal kicap & ikan masin goreng bercili. Tapi, ade jugak yang kitorang ngan abang aku tapau dari PARAM macam asam pedas ikan pari, paru goreng bercili, ayam panggang & kuih-muih. Beverages plak adalah air oren ngan air teh. Meriah, owhhh... juadah berbuka... Aku lupa bawak camera... Nak pakai camera handphone pun tak buleh sebab bateri abis. Charger lak tinggal kat umah. So, takde la snap2 kemeriahan berbuka tu. Bukan hape... saje jer nak kasik kakak aku menjeles! Ngeh3...

Menu Sahur 4 Ramadhan:-


~ Alhamdulillah... sebab dapat bangun sahur. ;D Menu kitorang adalah nasik putih + sambal tumis ikan bilis + telur dadar. Sume masak sendirik, hokay..! Yang sambal tumis ikan bilis tu masak belah malam, subuh tinggal reheat jer. Walaupun simple tapi, berselera kitorang makan! Memasing 2 pinggan wooo... ;P


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

4 comments:

kolakolakila said...

sedapnyer sambal bilis........terliur..... *walopun perut ni tengah kenyang giler sebab belasah makan macam2 td*

azzey said...

Areleez: Tang sambal tumis ikan bilis tu yg x blh tahan tuuuuu.....teringat Sambal ikan bilis mak....hu3..

p/s: mintak resepi ikan bilis mak...ada?

ArELeEz said...

kolakolakila,
kalau makan ngan nasik panas2, mmg malatops, owhh.. makan ngan roti potong2 cap gardenia pun best gak! slurrpp2! ;D

ArELeEz said...

azzey,
aah. betul3! err.. yg nie pun rase dia cam sambal tumis ikan bilis mak jugak. persis! menurun ilmu mak woo.. ha3..

p/s: resepi? isk3.. sonang yo..! +, rase2nye ade dah wat entry. nanti org godek2. kalau ade, org tepek, ek?!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google