SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, August 19, 2010

EMERGENCY!!!

Lepas berbuka pose secara berjemaah kat umah aku, abang aku jadik lain macam. Tapi, aku takde la tanye kan... Sebab ingatkan takde hape2. Lepas semayang Maghrib, abang aku dah tak buleh blah dah. Sakit batu karang dia datang balik. Tapi, dia still nak tahan! Konon2 lepas makan ubat, kebah la kan... Diorang terus balik umah jer.

Dalam pukul 11 p.m, Kak Aneem call, kata abang aku sakit sangat sampai tak buleh bangun. Mak aku lak tuh yang jawab call! Kelam-kabut mak kejut aku yang tengah terbongkang tido tak sedar diri! Blur2 jer aku bukak mata. Sarung baju mane yang patut, terus zasss!!! Sepanjang dalam perjalanan, abang aku memang tak buleh duduk. Dia baring jer atas paha mak aku. We ols bawak abang ke spital, emergency case. Turun dari keta pun kene pakai wheel chair. Staf spital sorong abang aku sampai ke Zon Tidak Kritikal.


~ Makanye, menunggulah kami kat ruang menunggu...


~ Ramai giler wooo... orang sakit malam tuuu... Ade yang bawak anak demam... mak sakit... isteri la...


~ Aku dah takde keje time nie. Tu yang dok gigih gi snap gambar2 scan abang aku nih. He3... Sepatah haram aku tak paham hape yang dalam gambar tuh! Purak2 paham jer... ;P


~ Cian mak aku... Sungguh cuak beliau tengok keadaan abang aku. Mula la dia pikir macam2! Nak carikkan ubat tu la... gi buat rawatan kat sini la... Dah name pun mak kan...

Actually, kitorang nie misunderstanding. Dok tunggu kat ruang menunggu yang same dengan orang yang nak buat rawatan sakit bese2. Sepatutnye, buleh jer gi jenguk abang aku kat Zon Tidak Kritikal tuh. At least, dapat tau la jugak perkembangan abang aku. Sib baik wifey kawan my 'sayang' ade jugak kat situ. Dia la yang suh kitorang jenguk abang. Yang staf kaunter plak tak abis2 dok panggil name abang aku, suh masuk bilik 5. Maybe, dia ingat abang aku sakit bese & dok ade tunggu kat luar kot. Padahal, mase register kitorang dah cakap dah sakit batu karang, tak buleh jalan & diorang yang tolong sorong abang aku ke Zon Tidak Kritikal. Kat zon tu, doktor akan datang sendirik, check patients.


~ Abang aku dah kene inject kat bontot. Tu yang buleh lena sket tuh. Instead of, doktor nak amik sample air kencing abang aku sebab kencing dia berdarah! Lame jugak la aku ngan mak berkampung dalam Zon Tidak Kritikal tuh, tunggu doktor dapat result sample air kencing ngan bagi ubat. My 'sayang' lak kejap2 datang jenguk jugak. Tak buleh lame2 sebab dia tak tahan tengok katil ngan bantal. Ha3... Mase tu dah pukul 2 ++ a.m kot. Mata aku memang dah tahap orang mengantuk disorongkan bantal dah. Rase cam nak jer baring kat katil sebelah abang aku. Tapi, nanti tak pasal2 aku kene inject! Hu3...

Doktor kata, batu tu tak besar, dalam 0.2 cm jer pun. That's why pihak spital tak pecahkan pakai laser. Just bagi pain killer jer. Konon2, nak suh batu tu pecah sendirik/kuar melalui air kencing la kan... Tapi, macam tak patut la plak aku rase sebab nak menunggu batu tu kuar sket punye hazab! Why don't ko tembak jer pakai laser? Hmmm... ntah la...

Doktor tu cakap lagik, yang buat abang aku sakit adalah batu tu bergerak ke pundi kencing & that's why jugak kencing abang aku berdarah. So, doktor kasik ubat pain killer lagik & kasik 1 name ubat yang dijual kat farmasi yang buleh memecahkan batu karang. Spital tak buleh bagi ubat tu sebab takde stock. Plus, ubat tu quite mahal katanye...

Errr... korang ade tak petua2 ke... pusat2 rawatan bertauliah ke... tak kesah la tradisional ke hape kan... janji yang buleh pecahkan batu karang tuh. So far, abang aku amalkan minum air barli ngan air akar hape ntah instead of ubat spital. Kalau ade, drop me a comment, pleaseee...


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

6 comments:

azzey said...

Areleez: next time klu ape roger2 la gtau...at least tau le juga ape yg jd...suh dia cuba alternatif lain....jgn tunggu jerk....

meare said...

xder ler petua.hg try google tgk.xtry ke cara kg?

ArELeEz said...

azzey,
bknkah dia dah roger2 through f/b chat kah?

mmg la.. mak tgh paksa la tu.

ArELeEz said...

meare,
xpe. tq anyway.. kalau cara kampung cam minum air barli ngan air akar kayu tu la.. nak bwk gi p'ubatan alternatif xtau lak sape yg teror?! tgh survey2 nih..

LeEanEEm said...

naye le bontotku....

ArELeEz said...

LeEanEEm,
censored2.. isk3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google