SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, October 24, 2011

TRAP SUNGAI KLAH LAGIK! JANGAN JEMU, YE?! ;P

Hokay!

Jom sambung kesah picnic di hujung minggu tuh. ;)

Well... dari Teluk Intan ke TRAP Sungai Klah, takde la amik masa lama sangat. Tambah2 bila dah ada jalan short-cut yang baru tuh, lagik la sonang! Aci berdesup2 jer. He3...

Dalam 40-45 minit, dah sampai. Borak2 sambil makan burger dalam kereta, tup2 dah nampak kolam air gunung. Tak sempat nak mentido. ;P

Rasanya, dah banyak kali jugak aku jaja pasal TRAP Sungai Klah kat blogungukechentaan nie. Kat sini masa aku pergi dolu2 tuh, yang nie pun, kat sini pun ado lagik, kat sini pulak antara yang terlatest. Serba-sedikit infonya pun aku ada selitkan.

Tapi, tak pe la... aku cerita jugak lagik. Diharap sudi melayan, ye?! ;P Kalau rasa2 cam, 'Eh2! Dah lapanploh kali cerita pasal tuh...' hah... korang assume jer sebagai ayat penyata. Tak payah nak runsing2. He3...

Masuk jer ke kawasan TRAP Sungai Klah nie, kita akan jumpa 2 pit stops. Pertama, pit stop untuk beli ticket. Takde ticket mintak mahap la ko dapat masuk ke kolam, ye! Wajib! Harga ticket tertakluk kepada peringkat umur. Dewasa, warga emas & kanak2. Dewasa = 8 hengget, warga emas = free (yahooo2..!!! He3...) & kanak2 above 3 tahun = 7 hengget. Berpatutan kan?

Lepas dapat ticket, barulah boleh teruskan perjalanan ke pit stop ketiga merangkap entrance. Parking kereta pun kat situ jugak. Kalau peak season, boleh jadik parking penuh. Nak tak nak kena la parking kat 1st pit stop tadi tuh. Jauh sket la nak menapak kan...

~ Begini la rupa paras tiket tuh. Kaler dia kadang kuning, kadang2 putih, kadang2 biru & kadang2 ijo. Malas pulak aku nak kaji apsal kaler dia berbeza2 kan... Aci terima dengan hati terbuka jer lah kekdahnya... Polis bantuan akan check either ko pakai ke tak ticket nie kat pergelangan tangan masa kat entrance?! So, kena pakai siap2 lepas beli ticket, hokay! Jangan degil!

~ Belum terjun dalam kolam air gunung tapi, dah mula sengal dah! Ha3...

Dolu, masa memula datang sini, tak boleh bawak makanan katanya... Maybe diorang nak jaga kebersihan air kolam tu kot. Kitorang just bentang tikar, makan kat area luar dari kawasan entrance kolam tuh. Aci boleh la kot sebab takde pulak kena sound ngan pak polisi. He3...

Tapi, pergi baru2 nie, my 'sayang' kata nak try selamba bawak raga makanan lalu kat entrance yang ada 2 pak polisi. Kena soal-siasat jugak tapi, ada kelonggaran... Just boleh bentang tikar & makan kat area side belah kiri jer. Means, dah boleh makan2 kat area kawasan kolam. Owh... kira orait la tuh kan... ;D

~ Dapat port baik punya bawah pokok kelapa. My 'sayang' nak makan nasik dolu. Aku pulak takmo makan dah sebab nak terjun dolu..! Tak sabor dah! Yaariibaaa2...!!!

~ My 'sayang' dah habis makan. So, dah ada geng bas sekolah! He3...

~ Cer carik... di manakah ah kak? Hah! Carik... carik..! ;P

~ Mak pun tak lepas peluang! Tapi, mak dah tobat, takmo naik slide. Cukuplah sekali katanya... Hiks...

~ Cer tengok my 'sayang' tuh, tak pernah pisah dengan makanan! Tengok keadaan perut pun dah tau kan? Hiks...

TRAP Sungai Klah nie ada 2 kolam. Yang kitorang terjun kat atas tuh kolam air gunung namanya. Sejuk la kiranya... macam air kolam. 

Side kedua adalah kolam air panas. Tu kitorang nak pergi berendam kat kolam air panas pulak la tuh. Kena jalan kaki sket la... 

Apa yang boleh dibuat kat kolam air panas tuh selain dari berendam? Owh... next entry, ye?! ;)


:: Like3, ek! ::

2 comments:

fairus said...

KAT MELAKA PUN ADA KOLAM AIR PANAS.. ADA 2 TEMPAT...

ArELeEz said...

fairus,
kat mane? best x?

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google