SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Saturday, October 15, 2011

MASAK LEMAK BAYAM + KOBIS BIDADARI

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Yang nie menu masakan hari Khamis. Masak untuk lunch tapi, masak belah pagi. Senang nak aci reheat. Nak masak tengahari takut tak sempat sebab hari Khamis kan lunch hournya 1 jam jer... Lain la kalau hari Jumaat. Lunch hour lama. Boleh masak macam2.

Ini pun masak sehabis simple. Nak tau apa yang simple tuh? Hah! Jom tengok!

Bahan2:-

1 ikat bayam (disiang & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 tangkai cili hijau (dibelah 2)
1/2 tin susu cair
1/2 genggam ikan bilis (dicuci bersih & ditoskan)
1/4 biji kobis (dipotong & dicuci bersih)
Air masak
Garam
Serbuk perasa

Cara2 Penyediaan:-

1) Masukkan bayam, kobis, ikan bilis & bawang besar ke dalam periuk.
2) Tuangkan susu cair & air masak. Masak hingga mendidih.
3) Masukkan cili hijau, garam & serbuk perasa. Biarkan seketika. Angkat & hidangkan.

~ Masak Lemak Bayam + Kobis Bidadari. Cukup simple, cukup mudah.

~ Add-on ikan cencaru goreng ngan cicah cili kicap. Memang sesuai sangat dibuat lauk lunch. Terbaik dari ladang, noks! ;P

Amacam? Dah ada idea ke nak masak apa tengahari nih? ;)


:: Like3, ek! ::

4 comments:

~ain said...

lapoooo! nak kena banned ni blog dia ni asik tunjuk makanan time org lapar! hehehe

ArELeEz said...

~ain,
holloh3.. jgn la camtu.. sentapahkaktau! ha3..

a t i e n :) said...

ayoyoyyoyooyoyoyoo tapau lah untuk orng!

ArELeEz said...

a t i e n :),
ooppss! dah lamaaaaaaaa........ abis! ;P

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google