SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Sunday, October 9, 2011

AKSI CANDID TERLAMPAU (ACT) #11

*Slot Aksi Candid Terlampau (ACT)

Dah 2 bulan terskip ACT nih. Meh nak sambung balik. Selepas dicongak2 & dicampur-tolak-darab-bahagi sume, kiranya nie ACT yang #11 la...

Mari kita tengok siapa yang kena..!!! ;D

~ Nampak tak pakcik yang naik beskal tuh? Aku snap gambar dia masa ke Ipoh nak menyopping raya hari tu. Masa berenti kat traffic light merah di seberang sini, ternampak la pakcik tu nun di seberang sana... Isunya di sini bukan la pasal pakcik tu naik beskal. Tapi, cer korang tengok beskal dia yang sarat dengan pelbagai barang tuh. Sampai dia sendirik dah tak boleh nak naik beskal tuh!

Pakcik tu gigih mengutip besi2 buruk mahupun kotak2 terbuang. Sebab tu la beskal dia sarat! Walaupun orang ramai kat area traffic light tuh yang sedang memerhatikan gelagat pakcik tersebut tapi, pakcik tu cam buat dunno jer... Seolah2 bukan dia yang sedang diperhatikan.

Hmmm... Mungkin dia dah immune/dah biasa dengan keadaan tuh. Atas dasar apa dia buat kerja tuh, wallahualam... Faktor sekeliling yang mendesak/kesempitan hidup... maybe la...

Apa2 pun, sebagai manusia yang punya sedikit kelebihan/kesenangan daripada pakcik tuh, jangan lah pulak kita sesekali menghina dia. Sebab takde siapa yang nak dilahirkan sebagai pengutip besi2 buruk/kotak2 terbuang kan? 

Dengan ini, secara rasminya aku namakan ACT nie sebagai Pakcik & Basikal Sarat. So, you ols... kasik mintang2 sket..! ;)


:: Like3, ek! ::

8 comments:

mas saari said...

salam perkenalan!
betul tu, at least pakcik tu cari rezeki yang halal..

Fendy said...

yg peting die mencari rezeki halal...walaupun nek basikal tua...

ArELeEz said...

mas saari,
salam p'kenalan.. ;)

yupp! xmeminta2.

ArELeEz said...

Fendy,
yupp!

Yatie Awang said...

apa yang dia lakukan, dia saja yg tahu, untuk apa kita menghina sesama kita, mereka juga manusia, kerana itu, hidup kita harus sentiasa bersyukur dengan apa yang kita punya

ArELeEz said...

Yatie Awang,
aah. setuju. +, kita xtau takdir kita di masa depan. hidup kan ibarat roda. yg pasti, kita kena sentiasa b'ingat.

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Haaa, btol sgt2.. Kdg2 smpai ksian rsenye ngk mereka.. Demi rezeki yg halal..

ArELeEz said...

MissCt a.k.a MuqDeq,
ye la.. drpd dia m'curik, baik dia kutip mende2 tuh & jual.

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google