SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, June 7, 2011

UDANG MASAM MANIS AISHITERU

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Dah dinner ke you ols? Apa menu dinner? Masak/tapau jer? Eh3..! Banyak plak soklannya. Kepohchi semacam jerk. He3...

Aku skip dinner yang heavy2. But still masak la untuk my 'sayang'. My 'sayang' makan nasik, aku makan roti Gardenia Butterscotch. Aci jeling2 jer my 'sayang' makan nasik. Uwaawaawaaa....

Hokay2. Melalut dah. Actually, nak share resepi lagik. KKBA kata ko..! ;P

Bahan2:-

1 genggam udang kertas (dibuang ekor & kepala serta dicuci bersih)
1 inci halia (dihiris memanjang)
2 biji bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris)
10 batang kacang buncis (dipotong serong)
1 sudu tomato puree
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 pokok daun sup (dihiris)
1 pokok daun bawang (dihiris)
Air
Garam
Serbuk perasa
Gula

Cara2 Penyediaan:-

1) Gaul udang dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak. Goreng udang hingga kekuningan. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia & bawang putih hingga naik bau.
3) Masukkan sos cili, sos tomato & tomato puree. Tambah sedikit air. Kacau rata.
4) Masukkan kacang buncis. Masak hingga sedikit layu.
5) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula. Kacau lagi.
6) Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Angkat & hidangkan. Taburkan daun sup & daun bawang sebagai hiasan serta menambah aroma.


~ Udang Masam Manis Aishiteru. Amik ko! Bahasa Jopun terus! Ha3...

~ Digandingkan bersama telur dadar. Makan plak dengan nasik panas2. Wah1 Terangkat, bebeh! ;P

No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google