SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, June 1, 2011

SINGGANG GORENG IKAN KAYU + TERMENUNG DI PERSIMPANGAN DILEMA

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Selalunya, KKBA nie keluar time2 tengahari merangkap lunch hour kan? Alaaa... yang sampai air liur korang tak cukup tisu nak lap tuh..! Ha3... Keji, owh..! ;P

Kali nie, kita tukar sket. Publish belah2 pagi plak. Panjang berjela, noks... nama resepi! Ha3...

Let's check it out, bebeh!

Bahan2:-

2 ekor ikan termenung (disiang & dibersihkan)
3 potong ikan kayu (disiang & dibersihkan)
1 tangkai cili merah (dibelah 2)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 ketul kiub ikan bilis Knorr
3 biji bawang putih (diketuk)
2 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci halia (dihiris)
1 pokok daun bawang (dihiris)
1 pokok daun sup
1/4 cawan jus asam jawa
1 biji buah tomato (dibelah 4)
Garam
Air
Minyak masak

Cara2 Penyediaan:-

1) Lumur ikan dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak. Goreng ikan hingga sedikit garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih & serbuk kunyit hingga naik bau.
3) Tuangkan air, kacau & biar mendidih.
4) Masukkan kiub ikan bilis & jus asam jawa. Kacau & biar mendidih.
5) Masukkan ikan yang telah digoreng tadi, cili merah, buah tomato & daun bawang. Sebatikan.
6) Perasakan dengan garam. Kacau rata.
7) Masukkan daun sup & masak sekejap. Angkat & taburkan lebihan daun sup sebagai hiasan & menambah aroma.

~ Singgang Goreng Ikan Kayu + Termenung Di Persimpangan Dilema. Hah! Amik ko! Dilema terus! Ha3...

Terima kasih tiffinbiru sebab andalah rujukan resepi nie. Ada sket2 la yang aku alter ikut kesesuaian tekak aku.

Aku pakai 2 jenis ikan tu takde motip tersembunyik pun. Saje jer kan... Pastu, kalau takmo goreng ikan2 tu pun buleh. Tapi, kena buh air banyak la... Macam aku kan tak minat ikan masak lembik2 nie. That's why la aku goreng dolu. Pokok pangkalnya, terpulang kepada citarasa memasing lah.

Tak gitu, Cik Senah? ;P

4 comments:

si tuan putri kiUt said...

jelessssnyerrrrrrrrrrrrrrrr dpt masak2... ishkk3 :P

ArELeEz said...

si tuan putri kiUt,
well.. leez nie pun masak ikut mood jugak. ntah sampai bila la mood rajin masak nih? wallahualam..

chichi said...

yup..betol tu..kadang2 terpulang pada selera..rasa nye sedap goreng dulu..tak hanyir sangat...

ArELeEz said...

chichi,
aah. leez pun prefer goreng dolu. plus, leez kan pakai ikan kayu. ikan kayu hanyirnye lebih. if goreng dolu, xde la hanyir kan.. makan pon sodap!

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google