SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Sunday, February 24, 2013

TURN JIJAH PULAK

Sorang lagik adik pompuan my 'sayang' melangkah ke alam pertunangan. Turn Jijah pulak. Maknanya, tahun ni 2 orang la adik my 'sayang' yang bertunang. Memula, Memem. Lepas tu, Jijah.

Seperti biasa, Mak buat 1 dulang hantaran untuk Jijah, macam yang Mak pernah buat untuk adik2 ipar aku yang lain.

~ Puteri Impian by Mak. Ecewah..!

Last minute kot baru beli bahan2 yang nak dibuat hantaran ni. Tengah dok pusing2 carik coklat, tetiba Mak ternampak patung ala2 Princess Barbie tuh. Siap ada fruit jelly lagik kat dalam 'skirt' dia. Tak payah susah2 nak decor2. Letak ribbon sikit2, siaplah. 

Mak siap ada teori sendirik lagik, simbolik hantaran tuh. Katanya... Princess Barbie tu samadengan Jijah yang gigih bawak manisan (coklat & fruit jelly) untuk bakal suami. Ecewah..! Dasat pulak daya imaginasi Mak ni kan... He3...

~ The whole hantarans daripada pihak pompuan.

~ The whole hantarans daripada pihak lelaki.

Blue turquoise berbalas pink! ;)

Majlis sepatutnya berlangsung dalam pukul 12.30 tengahari. Tapi, rombongan pihak lelaki tersesat-barat sikit. So, membawaklah ke pukul 2 petang kot...

Takpe la... Kesilapan teknikal yang tak dapat nak dielakkan... Yang penting, semua selamat sampai... ;)

~ Discussion dah habis. Tiba la masa untuk sarung cincin merisik + bertunang. Musti neves habis Jijah time nih. Tapi, control2... He3...

~ Diorang ada adat makan gula. Amekaw, Jijah! Ha3...

~ Berkali2 jugaklah kena makan gula. Siap ada yang buat lawak kata, 'Habisla lepas ni kena kencing manis!' Adeh3...

~ Yang comel tu la tunang Jijah. Nama pendek: Mon. Nama panjang: Amirul Hashim... kot. 

~ Cer carik... dimanakah ah kak? ;P

~ Aisy yang confuse! Apsal la ramai sangat orang kat rumah Nenek & Atok Aisy ni kan? He3...

~ Boolat sangat! ;D

~ Mak Mon memang sporting habislah! Siap buat 'P.E.A.C.E' dengan bakal menantu. Ha3...

~ With parents Mon.



~ Hantaran bertemu hantaran...

~ We ols pun nak enterframe jugak..! Hiks...




Alhamdulillah... majlis berjalan lancar. ;)

Mak Mon memang havoc! Semua orang dok gelak tengok gelagat dia je. Sporting pulak tuh! He3...

Selamat bertunang to Jijah & Mon. Congrats! Jaga diri, hiasi peribadi. Ececeh..! ;P


:: Like3, ek! ::



8 comments:

Ena's Palace said...

Alhnduliilah...selamat sudah ye...
Meriah majlis nih...pelik jugak adat suap air gula tu....xpernh tgok...

mie said...

fuyooo...
banyak hantaran..
ehehehee

wahida said...

wah...siap ada ada adat mkn gula tu...adat org mana tu ek? festaim aku dgr dan baca...unik gak adat mcm tu...

cantiklah siap ada patung barbie...mmg kreatif okey...

selamat bertunang kepada mereka...

Kesuma Angsana said...

tahniah.... cantik hantaran tuk adik ipar u tu

ArELeEz said...

Ena's Palace,
alhamdulillah.. sbb sumenye b'jln lancar. ;)

eh, tu bkn air gula! tp, betul2 punye gula tau! mmg ade adat nih tp, bkn belah kitorang la.. belah2 tepeng mmg camtu kot.. sbb kwn leez pun mase b'tunang (dgn org tepeng) kene suap gula gak.

ArELeEz said...

mie,
dh gabung 2 jadik bnyk la.

ArELeEz said...

wahida,
adat org belah2 tepeng kot.. unik xunik la.. tp, klu 1 rombongan dok suap, confirm buleh kene suspek kencing manis! ha3..

patung barbie tu, it's all mak's idea. leez tlg belikn barang2nye je.

tq.. (on behalf mereka..) ;)

ArELeEz said...

Kesuma Angsana,
tq.. (on behalf). err.. hantaran yg turquoise blue ke yg pink? he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google