SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, June 18, 2010

KURSUS INDUKSI UMUM (EPISOD: TEAM BUILDING & PUBLIC SPEAKING)

Meh nak citer pasal Kursus Induksi Umum yang aku attend kat Golden Beach Hotel & Resort, Pulau Pangkor lak. 9 hari, owhhh... kene berjauhan ngan my 'sayang'. Syahdu jer rase... Sampai nak packing pun malas kedaung! Hu3... Tapi, nak buat camne kan... sebab wajib tuuu... If tak gi kang, tak pasal2 lambat lak nak confirm.

Tiba waktunye, berangkatlah aku... my 'sayang' hantar sampai Terminal Feri Lumut jer... Tiket feri pukul 1.15 p.m. Aku lonely sebab rakan sejawat dah naik feri pukul 12.30 p.m. Rase cuak sket la sebab bile sampai jer kat Jeti Pasir Bogak tuh, aku rase lost! Aku nie jenis yang dependent tau! Memang tak buleh blah gi memana sorang2. Dah la kene naik shuttle lak nak ke hotel. 1 shuttle 10 orang. Aku mane ade partners yang nak ke tempat yang same. Melangut la aku kat situ. Bile my 'sayang' call, aku siap nangis2 lagik. Hu3... Sib baik tak lame pastu ade urusetia datang situ, soal-siasat aku. Diorang suh aku tunggu another trip of ferry sebab ade rakan sejawatan from HQ & Melaka. Buleh la naik shuttle ngan diorang. Thank God...

Lega sungguh bile dah sampai hotel & masuk bilik. Cepat2 aku call my 'sayang', melaporkan hape2 yang patut. He3... Rest2 jap, pastu mandi & siap2 coz petang dah start agenda iaitu team building. 1st fascilitator adalah Mazdurah Mohd Zain a.k.a Kak Maz. She divided us into 14 groups. Everyone sebut nombor 1-14, then setiap orang akan dok dalam group ikut nombor yang disebut. Aku dapat nombor 11. Teringat lak aku kat 11 crows... Ermmm... later la aku citer pasal 11 crows nih, ek!


~ Dah dok dalam group. Discuss2 untuk bagi name, matlamat & yell of our group. Ade 5 members in the group, aku (Perak), Bob (Perlis), Kak Ieda (HQ-KL), Farah (Kedah) & Noor (Sabah). Muhibbah la kiranye group aku nie coz pelbagai negeri ado! We ols sebulat suara namekan group kitorang as Flyin' Colours dengan yell (lebih kureng cam tagline la...) yang tak buleh blah iaitu 'Chaiyok2... Flyin' Colours...' Ha3...

Slot lain yang mencabar adalah public speaking. Setiap orang kene berucap about 5 minutes based on the topic yang disediakan oleh consultant. Ade 17 topics. 1 topic maximum 4 orang jer buleh pilih. 1st come, 1st serve la... Aku cepat2 rebut topic Buang Bayi. Takmo topic2 yang banyak facts cam 1 Malaysia/Krisis Gula/Jejaka Lombok sebab aku tak bawak lappy nak carik maklumat.

Tibalah hari yang TAK dinantikan...

Jenggg3..................


~ Tengah tunggu loceng berbunyik untuk start my speech. Owhhh... speechless, dowhhh..! Huuu...


~ Gulp2!!! Nervous, owhhh...


~ 'Pada 1 hari...' Ecewah! ;P


~ Giler kecut perut gua time nih! Muka pun cuak jer... Cam nak nangis pun ade! Hu3...


~ Dah 1/2 way, self-confident pun dah makin meningkat time nih. Chaiyok2..!


~ Eh2! Cam nak menari poco2 plak! Hiks...

Alhamdulillahhh... Berjaya gak aku mengharungi public speaking tuh. Means, takde la aku lost kat mane2 kan... Tapi, bile tengok balik gambar2 kat atas tuh, aku rase sangat tak buleh blah la... Rase cam pelik tapi, benar jer... Hiks... Sib baik tak amik video. If tak, musti aku gelak guling2 sambil tekup muka kat bantal! Muahaha...


*To be continued...


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

2 comments:

azzey said...

Congrates bebeh !!! Keep it up....

ArELeEz said...

azzey,
tq2.. heh3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google