SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, July 15, 2013

IFTAR 3 RAMADAN 2013

Mood nak memasak sendirik juadah berbuka masih tebal. Alhamdulillah...

Bahan2 aku dah prepare belah tengahari, masa balik waktu 'lunch hour'. Tapi, I ols tak lunch tau! Takmo3..! Puasa! ;P

Pukul 6 petang start memasak. Lambat dari biasa sebab my 'sayang' caj gas dulu. Gas habis! Nampak dengan sangat obvious yang tuan tanah kedaung rajin memasak kan? Ahaks3...

Tak perlu kelam-kabut sebab kan dah kata yang bahan2 semua dah prepare. Masak pun menu yang simple2 je. So, walaupun lambat sikit tapi, masih boleh memasak dengan hati yang tenang sambil tersenyum. Siap nyanyi2 lagu hindustan lagik kat dapur, noks! 

"Mehndi lagaa ke rakhna... Doli saja ke rakhna... La3..."

Cer bayangkan... Cer bayangkan... Ha3...

~ Nasik goreng cili padi...

~ ... & ikan rebus goreng... Ikan rebus ni Mak buat. Mak kasik yang dah siap disiang & dijadikkan ikan rebus. Memang kojo sonang kan? Tu yang boleh memasak sambil menyanyi lagu hindustan tuh! La3... Hiks...

2 menu kat atas ni je yang aku masak. Ok la tuh..! 

~ Menu tambahan yang my 'sayang' tapau dari PARAM. Popiah basah + goreng, murtabak & apam.

Aku request popiah je, sebenornya. Tapi, biasa la... my 'sayang' bukan boleh terjah PARAM. Kalau terjah jugak, memang berjenis2 yang dibelinya. Hadoiiyaiiinyapun!!! 

Tapi, yang ni 3 jenis kuih je. Macam ok la sikit kot. Plus, popiah ngan apam tu dia berjaya habiskan lepas semayang tarawih. Murtabak pulak kitorang habiskan sama2 masa berbuka.

Hokay, fine! Sebab takde pembaziran.

~ Buah of the day adalah buah oren.

Air of the day pulak adalah air blackcurrant. 

Nak dijadikkan cerita, stok kordial habis. So, masa my 'sayang' nak ke PARAM, aku pesan sekali kordial blackcurrant. My 'sayang' beli bukan sebotol tapi, 3 BOTOL, hokay..! Blackcurrant, mangga & oren.

Confuse ah kak kejap. Apakah ah kak kena campurkan ketiga2 perisa tuh atau ah kak kena buatkan 3 jenis air? Va3..!!!

& berlakulah conversation di antara we ols...

"Banyaknya B beli stok kordial! Apakah..???"

"Begini ceritanya... Tadi memang Abang aim blackcurrant je. Abang dah grab sebotol dah. Tetiba ternampak pulak oren ngan mangga. Macam sodap je... So, Abang belasah la amik 3 botol terus! Takpe... boleh Aaby buat air berbeza dalam bulan Ramadan ni... He3..."

Memang beliau tak boleh terjah kedai & PARAM time puasa kan? Ha3...


:: Like3, ek! ::



2 comments:

MrS. F!zA said...

wah nsi goreng cili padi tu..peberet!

ArELeEz said...

MrS. F!zA,
my fav too..! ;)

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google