SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, July 4, 2013

FEELING2 BERADA DI SCOTLAND

Dah katanya pergi vacation dari hari Jumaat sampai la ke Ahad. Maknanya jugak adalah hari weekend. & maknanya lagik, kebarangkalian hotel fully-booked adalah tinggi!

Cabaran sangat tau nak mencarik hotel di saat akhir! Lebih kurang 3 - 4 hari sebelum 'hari kejadian' baru hegeh2 nak booking. Sampai stay-up2 aku menggoogle tau! Uhuks3... Mencik!!!

Hotel Remix... tu la nama hotel penginapan kitorang. Nasib baik ada kosong lagik kan...

~ Amik 3 Standard Room. 139 hengget / nite.

Kategori hotel bajet je... 139 hengget tu adalah harga weekend. Kalau weekdays, 99 hengget je. Biasa la tuh... time weekend la pengusaha2 hotel hatta hotel bajet sekalipun nak up harga, nak carik untung lebih kekdahnya... Tu baru weekend! Kalau cuti sekolah lagik la melambung2 naiknya!

Kusss... semangat..!

Bilik ok, seperti yang digambarkan. Bilik aku ngan Mak kat tingkat 1. Bilik Abang kat tingkat 2. Servis pun not bad. Lokasi pun strategik, betul2 kat Brinchang. Dekat dengan Pasar Malam Brinchang. Jalan kaki pun boleh sampai. Kalau korang tengah menggoogle2 hotel bajet kat Cameron Highlands, boleh la try click website Hotel Remix nih.

Eh, lupa nak bagitau! Bilik hotel ni takde aircond tau! Ada kipas dinding je. Bukan sebab hotel bajet ke apa ke kan... Tapi, sebab Cameron Highlands adalah sojuk. Walaupun ada yang kata Cameron Highlands dah tak sesojuk dulu sebab banyak pembangunan tapi, aku rasa Brinchang tak kot sebab still sojuk. Kipas tu pun jarang sangat kitorang on. Kalau on pun setakat level 1 je. Percayalah!

Belah petang, we ols dah start jalan2. Memula, singgah makan dulu kat Food Court Brinchang. Menapak je sebab tak jauh pun dari hotel. Abang belanja makan. Weehooo..!!!

Lepas makan, ke Pasar Malam Brinchang pulak. Terjebak beli strawberry. Ada kesah sebenornya strawberry nih. Tapi, ah kak cerita kat entry lain je la, ek! Tungguuuuuu........

~ Maghrib rehat kat hotel kejap. Lepas tu, Abang roger2 ajak keluar. We ols is hokay jerrr...

Actually, dah google2 dah sebelum jalan2 malam tu. Google pasal aktiviti malam kat Cameron Highlands. Kesimpulannya, memang tak banyak aktiviti yang boleh dibuat di malam hari, selain makan steamboat. Tapi, kitorang degil! Gigih jugak nak tengok dunia malam Cameron Highlands kan... Kitorang aci redah je. Macam explorace! He3...

~ Last2, sampai kat Tanah Rata. Stop kejap, amik angin malam. 

Angin malam kat Cameron Highlands sangat sojuk, hokay! Sumpah, tak tipu! Menggigil2 + terketar2 mulut nak bercakap. Laju2 je nak feeling2 bercuti kat Scotland di musim salji. Ha3... Overbahkalaukau!

So, tips bergunanya, kalau nak ke Cameron Highlands, sila prepare sweater, ye! Sangat berguna especially di waktu malam.

Teruskan pengexploran... My 'sayang' lead. Aci belasah je masuk kat ceruk mana pun! Bajet nak tengok hotel2 / rumah2 penginapan yang gah2. Naik bukit, nak tengok Rumah Peranginan Persekutuan tapi, kena bebel dengan Mak sebab jalan dia weird! U-TURN!!! Ha3...

Banglo2 kat situ memang nampak weird pun especially waktu malam. Ngeee...

Ada 1 lagik hotel yang nampak sangat2 weird di waktu malam. Ye Olde Smokehouse namanya. Nampak macam banglo bercirikan Inggeris zaman dulu2, dengan ada juntaian pokok2... malam tu pulak macam berkabus kan... perrgghhh..! Terus terbayang Hantu Kak Limah! Scary, noks!

Hokay, dah tuh! Moh la kita kembali ke hotel. Hu3...

~ Singgah dinner dulu kat Restoran Idaman Aikaa nih sebelum naik ke bilik. Comel restorannya. Meja konsep kopitiam, siap ada display motor Honda Cup lagik, you ols..!


Makanan dia not bad jugak la... Sodap! Tapi, harga up sikit la... bagi aku la kan... Sebab bihun goreng Singapore yang aku order pun dah cecah 7 hengget sepinggan. Takde la grand sangat presentationnya... Biasa2 je... Macam yang kita selalu makan kat gerai2 / kedai2 makan biasa tu... Tapi, ok la kot... sebab agak sodap & bersih. 

Dinner disponsor oleh Kak Aneem. Terima kasih la, ye! ;)


*Bersambung...


:: Like3, ek! ::



4 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Pasar malam kat Brinchang ade jagung besar2 tak ? haritu pegi ade jagung besar ..teringin ...tapi sayangnya Cina yang jual .. tak berani nak bli ..huhuhu

ArELeEz said...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
ade. jagung mutiara namanye. besor & cantik sgt butir jagung tuh. cam mutiara kata ko! he3.. leez beli kat peniaga melayu, bebdk bujang. stall dia mmg jual jagung je. jagung bakar, rebus & cup.

Sylarius Yusof said...

Berinchang still sejuk lagi. Yang dah tak sejuk kat area Tanah Rata. Sana hutan dah banyak yang kena tebang.

ArELeEz said...

Sylarius Yusof,
oic.. tp, tanah rata pun sojuk gak mlm2. yg xsojuk kat kg raja. leez rase la kn..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google