SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Sunday, July 7, 2013

TIPAH TERTIPU..! MENCIK!!!

Shopping tu kan terapi terhebak... So, adalah tak munasabah kalau bersusah-payah ke Cameron Highlands tapi, tak shopping kan... Murah ke... mahal ke... tak penting pun. Asal cantik di mata & terberkenan, I is hokay jerrr... ;)

~ Blouse bercirikan Cameron Highlands untuk Mak. Kaler dark purple. Harga asal samadengan 22 hengget. Harga lepas berbargain dengan mamat Pakistan yang jual baju tu adalah 18 hengget. 

~ Strawberry Chocolate ni harganya 4 kotak = 10 hengget. Aku beli 8 kotak, buat ole2 untuk opismate.

~ T shirt Cameron Highlands, 1 untuk my 'sayang' & 1 lagik untuk aku. Peniaga tu lump-sum jadik 45 hengget untuk 2 helai baju ni. My 'sayang' berjaya tawar jadik 35 hengget. Terror tak beliau? Heh3...

~ Yang kaler pink ni untuk Nenek. 18 hengget jugak.

~ Fridge magnet ni pulak, 7 buah samadengan 10 hengget. Asal ada rupa Cameron Highlands  je, aku amik. He3...

Semua yang di atas aku shoppingkan kat Pasar Malam Brinchang. Kat situ kan macam2 ada..! Dari makanan sampai la ke kasut sampai la ke baju... semua boleh lump sum beli kat situ. 

Siapa suka kumpul fridge magnet macam aku, boleh la shopping kat sini sebab fridge magnet dia semua cun2 + kiut2. Rambang mata nak pilih. 

~ Strawberry ni pun we ols beli kat Pasar Malam Brinchang jugak. Tapi, hampa kuchiwa lah! Sebab rasa macam kena kelentong dengan nyonya yang jual tuh. Mencik!!!

Peniaga lain semua jual ikut peket. Macam 3 peket (kecik) 10 hengget. 2 peket (besor) 15 hengget. Tapi, nyonya ni jual kira kotak. 1 kotak dia lump-sum jadik 30 hengget. Nampak macam berbaloi2. Strawberry dia pun cantik2 lagik. So, we ols terjebak beli 2 kotak, bersamaan dengan 12 peket besor.

Tapi, sebelum tu my 'sayang' dah tanya, boleh simpan lama ke. Nyonya tu kata, boleh tahan sampai 5 hari. Siap kasik tips lagik, jangan masukkan dalam fridge. Biar gitu je. Kengkonon la kan... Kengkonon...

Kitorang beli hari Jumaat. Tapi, hari Sabtu (malam) dah ada yang berkulat & lembik. Banyak jugaklah yang terjejas. Dari 12 peket tinggal 5 peket je. Terus rasa nak nangis. Uwaawaawaaa...

Seriously, memang kitorang tak usik langsung strawberry2 tu. Letak kat meja dalam bilik hotel je pun. Bukannya dalam fridge ke atau bilik berair-cond kan... Hmmm... memang Tipah tertipulah! Sentap, noks! Tsk3...

Moral of the story: Jangan beli pada nyonya tu lagik kecuali kalau korang beli hari ni & esoknya nak dibawak balik. 1 more tips, belilah strawberry masa last day percutian korang.


*Bersambung...


:: Like3, ek! ::



5 comments:

luqman zakaria said...

hyee..dah lame x singgah sini..bestnye g bercuti..hehe...pandai betul tawar2 yer.sy nih xreti mane..hehe..

luqman zakaria said...

hyee..dah lame x singgah sini..bestnye g bercuti..hehe...pandai betul tawar2 yer.sy nih xreti mane..hehe..

ArELeEz said...

luqman zakaria,
hye.. owh.. tq sbb sudi singgah gak. ;)

alaa.. xde skill tawar-menawar sgt la.. tp, klu my 'sayang' mmg terrorlah! he3..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

strawberry tak tahan lame ek? say atak tau pun..huhu nasib baik bgtau ..:)

ArELeEz said...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
ntah la.. ssh nak kata jugak sbb yg we ols petik sendirik ngn yg beli kat kea farm tu ok je. maybe, nyonya tu yg mengelentong kitorang kot.. hu3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google