SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, April 24, 2012

MEE KARI HEBAT & TELUK BATIK

Cerita weekend...

Biasa la... kalau dah namanya weekend, harus la aku mengqada' tido yang terkorban di hari bekerja. Paling awal pun, pukul 9 a.m baru celik mata. Tu pun still kelat2 & mamai. He3...

My 'sayang' pulak memang spesis tak boleh nak tido lama2. Pening katanya... Paling lambat pun pukul 8.30 a.m my 'sayang' musti dah siap bangun, terkulat2 tengok tv sorang2 kat hall. Bini dia lena diulit intanlah! ;P

Pukul 10.00 a.m my 'sayang' kejut sebab lapor katanya... Nak ajak breakfast. Mengeliat2 dulu, lurus2kan kaki, buat stretching sikit, baru boleh bukak mata. Nak bangun tido pun ada step dia, noks! Ko ada..??! He3...

~ Kitorang breakfast kat gerai mee kari terbaik di Teluk Intan setakat nie. My 'sayang' nak mengtry mee kari. Aku pulak makan mee goreng basah. 

~ Bukti kesodapan mee kari & mee goreng basah. Tak perlu cakap banyak kan... A picture can tell us more than 1000 words! ;)

Actually, aku yang anak jati Teluk Intan pun memula tak tau kewujudan gerai mee kari hebat nih. Ros la orang yang bertanggungjawab memperkenalkan kat aku. Dia kata semua pun sodap! Ah kak dengor sodap, terus berkobar2 la nak mengtry! He3...

Gerai dia biasa2 je. Tak semenggah mana pun... Berdindingkan separuh batu & separuh lagik papan. Mostly papan la... Lokasi pun kat ceruk tepi sungai nun! Tapi, ada je orang terjah. Kalau dah sodap, kat ceruk mana pun orang akan datang & carik jugak kan...

Lepas breakfast, bajet nak balik rumah sambung tido je. Wah! 'Sihat' betul aktiviti! Lepas makan, tido. Hebat tak agak2! Adeh3...

Ye! Ah kak tau tak berapa nak 'sihat' aktiviti tuh. Sebab tu cancel balik rumah. Terus mendating ke Teluk Batik. Spontan! Bawak badan je. Plus, takde plan nak mandi-manda pun. Just nak lepak2 menikmati panorama alam je... Cewwaahhh!

~ Ada yang naik bot pisang...

~ Ada yang mandi-manda...

~ & ada yang makan aiskrim vanilla + coklat. Eh! Macam kenal je makhluk comel nih! Ha3...

~ Feeling2 Ombak Rindu... 'Owh... Abang Haris...' Ha3...

~ 'Brad Pitt' & 'Angelina Jolie' celup! 'Brangelina' kata ko! Nom3!!!

Masa memula kami sampai, macam lapang je parking lot. Tak ramai sangat orang. Maybe sebab still trauma dengan gegaran tsunami kot. Even kitorang pun macam berani2 takut je tuh. Berdoa je la... Alhamdulillah... ok je...

Pukul 3.30 p.m gerak ke Lumut pulak. Tujuan utama adalah nak carik makan sebab perut dah berdangdut. Takde pilihan tempat spesifik pun nak makan kat mana?! Aci redah je. My 'sayang' ajak singgah Marina Wing sebab konon2 nak lepak tepi laut. Ah kak ok je...

~ Tak sangka pulak ada warship nih. Giler besor! Rasa nak sewa selama lapanploh hari, nak cruise kengkononnya... Feeling2 Ombak Rindu lagik kata ko! 'Owh... Abang Haris...' Ha3...

~ Banyak sangat la ongkos nak sewa warship bagai... Tak dapat nak sewa, amik gambar pun jadiklah! Lepas gian kot. ;P

Jalan2 sikit, nampak port makan best mengadap laut ngan warship tuh. Apa lagik..?!! Seranglah!

~ Pineapple juice + sky juice + cendol ice blended di meja #15. Sunglasses tu props penambah seri sahaja, ok..! ;P

~ Jangan terkejut kalau aku bagitau yang nama menu ni adalah Nasi Goreng Derhaka Tauke. Memang kelaszzz.... ko Maria... betul namanya! Walaupun 'derhaka' tapi, sodap! ;P

~ My 'sayang' makan nasik goreng ayam. Dua2 portion banyak. Harga pun reasonable. Bagus!

~ Tengah syiok makan, ternampak pulak 'Qistina 2' nih. Comel tak hengat, hokay..! Tengok dia makan lagik la comel! Gebu-gebas! Memang sejibik macam Qistina!

~ Kembar! He3...

~ Dah nak balik dah... P.E.A.C.E!!!

Kalau korang nak merasa kesodapan nasik goreng derhaka tauke & nak merasai pengalaman naik warship, boleh la terjah address kat bawah nih:-

Lumut Waterfront Marina Wing
Jalan Titi Panjang
Lumut, Perak

~ Mercu tandanya... Kalau nampak mende alah nih, confirm dah sampai Marina Wing!

Eh! Warship tu boleh naik tau! Tiket dia 12 hengget untuk dewasa & 7 hengget untuk kanak2. Dibuka sampai 6 p.m. Laju2 kitorang makan semata2 nak merasa naik warship tuh. Tup2... pukul 5.30 p.m dia dah close counter dah. Hampeh betul! 

Sentapkamihokay..!!! Cisss!


:: Like3, ek! ::



6 comments:

fairus said...

WAH.. BERJALAN-JALAN SAJA.. :)

ArELeEz said...

fairus,
hobi kata ko! ;P

azzey said...

kedai baru ke yg jual mee goreng tu?

ArELeEz said...

azzey,
xla.. kedai lama. dolu dia meniaga kat depan masjid lama, depan mastan ghani tuh. tp, kn gerai2 kat situ dh dirobohkn. so, dia pindah kat ceruk tepi sungai nun! alaa.. yg mee grg basah dia best tuh! ingt x? ingt x?

| SUE | said...

Hi!
Teluk Intan kat mane beb? on the way blk kg (Sitiawan) bleh la singgah. Tgk gambo pon dah kecur ni ha...

ArELeEz said...

| SUE |,
hye! kedainye kat ceruk tepi sungai nun! t'baekk kot.. he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google