SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, July 23, 2014

IFTAR 15 RAMADAN... 2014

Turn berbuka di rumah mertua. Adik2 ipar & biras2 tak ramai yang balik. Ada Jijah & Mon je. Ok la tuh kan...

Lauk utama adalah ayam goreng berempah. Masa tolong goreng tu, perrgghhh... menusuk2 qolbu & mencucuk2 lubang hidung bau ayam tu tau! Semerbak sangat! Bergegar2 perut ah kak, nok..! Awwsss..!!! Hu3...

Tapi, maintain control ayu sebab kat rumah mertua. Ha3... Poyo!

Air seperti biasalah, memang berjenis2. Air teh susu, cincau, bandung, cendol, oren & mango. Woo hooo..! Meriah! Tapi, tak membazir tau! Semua sold out! Maybe puasa kali ni lebih kepada haus kan... Cuaca panas membahang, dengan kadang2 jerebu lagik, kompom tekak kering!

Lepas Isya', aku teman My 'Jebat', hantar Mon ke bus station. Dia nak balik Melaka atas tuntutan kerja. Dia tinggalkan kereta kat rumah mertua. Untuk kemudahan Jijah jugak. Plus, kalau naik bas, takdelah penat. Boleh relax & tido dalam bas.

Balik dari hantar Mon, sempat lagik aku layan filem Bencinta. Saja nak tengok sebab nak comparekan dengan filem Enough. Owh... memang sejibik sejiban! Hmmm... perlu ke duplicate sampai macam tu sekali? Isk3... 

Oklah. Dah lari tajuk pulak. By the way, malam tu we ols bermalam kat rumah mertua. 


:: Like3, ek! ::


#THROWBACKTIGAPULUH: ABANG, MAS NAK HONEYMOON...

Bunga manja luahkan perasaan pasal kes kematian anak sulung Hannah. Sampai mati pun dia takkan mahapkan orang yang bertanggungjawab buat Hannah jatuh kat bilik air sampai keguguran. Tersentak mamat kolam ikan! Gulp!

Bunga manja sibuk tunjukkan gambar wedding dekat Airen walaupun sebenarnya, Airen langsung tak pay attention. Sebab Airen lebih fokus kat mamat kolam ikan yang diam2 follow Tiger naik atas. 

"Arrgghhh..!!!"

Mamat kolam ikan sepak Tiger masuk dalam bilik. Geram sangat dia kat Tiger yang sengaja ungkit kesah lama. Tiger keluarkan pistol & cuba nak tembak mamat kolam ikan. Nasib baik mamat kolam ikan sempat grab. Fuh!

"... Waaa... lu aaa... lu tak payah bawak ini balang latang sini lei Tiger. Sini olang baik punya lu tau aaa..? Bukan serupa lu aaa... Tapi wa tarak faham aaa... lu aaa... boleh aaa... berlakon pura2 sama wa punya kakak ipar baik aaa... Aiyaaa... hah?"
"Lu boleh, kenapa wa tak boleh?"
"Lu cakap kuat lagi 1 kali, wa tembak lu punya muka lei... itu tan dong... jerit wa punya nama lagi 1 kali, wa mau dengaq lei! Eh, Tiger aaa..! Ini family punya kerja aaa... wa punya hal, bukan lu punya hal, bukan Airen punya hal! Lu bocor wa punya rahsia aaa... Tiger aaa... wa kasi lu punya hidup banyak susah lei... Sekarang wa mau, lu angkat lu punya kaki sama Airen punya kaki lambong ini tempat, sekarang lei..."
"Lu cakap la sama Airen sendiri. Kenapa? Lu takut ke?"
"Wa tak mau bikin hal lei... "

~ Credit to: nesco2u

Boleh je kalau mamat kolam ikan nak hambat Tiger dengan Airen tu. Tapi, dia tak nak haru-birukan lagik keadaan. Dia nak Tiger & Airen pergi secara 'terhormat'!

Tiger dah mula goyah dengan mamat kolam ikan. Dia mula teringatkan kesah dulu, masa dia diwajibkan patuh pada mamat kolam ikan a.k.a Long Taiko.

"... Tolong la, Long..! Wa buat semua tu untuk duit je, Long..! Long... tolong... Hu3..."
"Luit, lei! Haaa... luit. Luit la. Banyak olang mati pun sebab luit la. Sebab..."
"Arrgghhh..!!!"
"... luit lei... hah?"

Sekali dia hayun pedang samurai kat leher Tiger! Acah2. Fuh, neves!

"Hey, Tiger aaa..! Lu tau aaa... lu sudah bikin apa?"
"Tak tau, Long. Hu3..."
"Tak tau aaa..? Lu tak tau aaa... wa cerita sama lu lei. Lai! Ini macam. Wa sudah cakap sama lu lei Tiger, itu job jangan angkat. Tapi, lu aaa... tak boleh dengar cakap punya olang lei! Tak boleh dengar cakap punya. Wa cakap sama lu lei Tiger aaa... itu Hannah aaa... wa punya abang punya kawan baik punya bini lei. Lu tau aaa... lu sudah bikin apa? Dia punya anak sudah mati lei, hah!"
"Wa tak tau, Long! Wa tak tau! Wa tak tau boleh jadi sampai macam ni, Long! Hu3..."
"Lu tak tau, sekarang wa cerita sama lu lei! Hah! Lu mau jadi taiko aaa..? Lu mau jadi taiko? Lai... sekarang wa tunjuk sama lu, apa macam mau jadi taiko?! Tarik!"
"Long. Longgg... aaa... Tolong jangan potong tangan wa, Long..! Hu3..."
"Lu mau jadi taiko kan? Lai! Wa tunjuk lu apa macam mau jadi taiko. Tadi lu cakap apa? Potong kan? Lai! Sekarang wa mau potong sama lu! Lu mau cakap apa, wa tak dengar?"
"Long, tolong Long..! Tolong jangan potong, Long..! Hu3... "

Kecut sangat dah perut Tiger masa tu! Mamat kolam ikan pulak asik acah2 je nak potong tangan Tiger. Tak potong tangan pun tapi, habis ditoreh2 lengan Tiger dengan pedang samurai. Itu hukuman untuk sesiapa yang ingkar arahan Long Taiko! Tak kira sepupu, tak kira sedara. Uncle Kwan pun tak mampu campur tangan sebab kuasa veto dah diserahkan kat Long Taiko.

"... Lu... bawah tapak kaki gua la, Tiger!!!... "

Parut & ayat keramat yang Tiger takkan pernah lupakan sampai bila2.

Mamat kolam ikan mula berkemas2. Pelik pulak bunga manja mengtengoknya. Nak pergi mana la pulak suami kesayangan dia tu kan...

"... Kenapa ni, yang..? Sayang... huh?"
"Mas ko kemas barang2 ko. Kita keluar daripada sini, Mas."
"Abang, kita nak pergi honeymoon ke? Tapi, kita tak discuss nak pergi mana2 lagi pun. Abang dah ada plan, eh? Hah, kita nak pergi mana, Abang? Huh?"
"Kita balik kotej, eh Mas."
"Aaa... kotej... Boleh... Boleh tu boleh, Abang. Tapi, Mas ingat, plan nak pergi Greece ke... Hawaii... or London. Best sikit, Abang. Romantik sikit. Ok?"
" Mas."
"Hmmm..."
"Dulu masa... ko janji nak kahwin dengan aku, ko sudi duduk kotej dengan aku kan? Mas, aku... tak mampulah, Mas nak ada benda macam ni semua rumah besar... barang2 mahal macam ni. Mas, ko tau tak, bilik ko ni, kalau aku ada rumah pun, besar tandas je pun, tandas rumah ko ni."
"Ermmm... ok, macam ni... aaa... kalau tak nak mahal2 sangat, kita pergi Bali. Tak pun Phuket. Senang2 Perhentian je, Bang. Tak mahal sangat! Please..! Ok?"
"Tu pun kira mahal la bagi aku... hah?"
"Alaaa... Mas bayar la... Mas bayar."
"Mas, aku ni suami ko tau! Makan, minum, pakai, apa yang ko nak, tu semua tanggungjawab aku. Mas, bagi la aku kumpul duit dulu. Aku... in shaa Allah... aku boleh bagi apa yang ko nak. Selagi aku ada nyawa, selagi tu aku akan bahagiakan ko. Ko tau tu kan? Aku tak nak duit ko, aku tak nak duit Tok Ayah. Biar aku cari dengan, tulang 4 kerat aku ni."
"Errr... tapi kan, Bang... errr... majlis baru je selesai semalam. So, kalau kita macam, nak keluar terus kan, nanti Tok Ayah cakap apa pulak... At least kita bagi  2, 3 hari lagi ke... lepas tu, baru kita keluar. Macam tu ok tak?"
"Ko patut dengar cakap suami ko tau."
"Mesti la dengar cakap Abang..."
"Hah."
"Mas nak jadi isteri yang soleh."
"Eloklah."

~ Credit to: voteexton

Uiks! Taat habis! Baguih lorrr..! ;)

"Abang... Mas nak sentiasa dengan Abang. Mas tak kira apa jadi sekalipun, Mas nak dengan Abang jugak..! Nanti, Mas dah start kerja Mas busy tau..! Siang Mas kat office, malam je Mas ada masa untuk Abang. Tapi, Abang ni, siang malam dekat kolam ikan tu. Sabtu Ahad pun sama. Abang... kalau macam tu kan, Bang... Abang... bila masa kita nak 'sama2..'?"

Bunga manja jongket2kan kening tang 'sama2...' tuh. Ha3...

"Mas, aku kerja dengan orang... Aku bukan kerja macam ko, 9 balik 5..."
"Alaaa... orang tu bukan orang lain, abang long jugak... Mintak la extra cuti dekat dia. Dia ada 2, 3 orang pekerja lagi kan... Abang, Mas nak honeymoon... Mas nak honeymoon... Uhuks3..."

Dia merayu2 pulak dah... Holloh3... comelnya dia..!

"Hei5! Penting sangat ke honeymoon ni?"
"Penting!"
"Kat mana yang pentingnya, macam tak nampak je?"
"Penting!"
"Macam tak nampak penting."
"Penting! Abang tau apa yang penting?!
"Kat mana pentingnya?"
"Abang tau apa yang penting..!"
"Kat mana pentingnya?"
"Abang tau apa yang penting... Abang tau apa yang penting..! Ok, macam ni, Abang. Sekarang ni, Mas bayar dulu kita pergi honeymoon... Bila Abang dah ada duit nanti, Abang bayar. Tak kesah 24 kali bayar pun takpe. Mas takkan ambik bunga macam ah long tu. Abang, ah long tu jahat tau, Abang! Dia kalau orang tak bayar, dia pancung kepala senyap2! Mas takkan buat macam tu. Orang yang buat macam tu, orang yang takde hati perut je dia buat macam tu! Ok? Yang penting kita pergi honeymoon, nak? Hmmm..."
"24 kali bayar? Kenapa tak buat 9 tahun installment payment tu?"
"Ha3..."
"Hah? Hei, nanti la aku pikir macam mana..! Aku tak boleh nak pikir la sekarang ni, eh, hah? Tapi, aku ada tempat lagi best daripada situ..."
"Kat mana?"
"Kotej."

Ha3... Ke kotej jugaklah akhirnya honeymoon diorang. Neves jugak memula bunga manja tengok kotej tuh!

"Abang..."
"Hei!"
"Tak, bukan! Mas nak tolong Abang bukak baju je sebab... belakang Abang basah kan... Takut kalau lama2 nanti Abang, tak selesa ke... gatal2, nanti tak elok... Sorry..."

Tindakan refleks mamat kolam ikan bila bunga manja cuba nak bukak baju dia. Risau takut rahsia besar terbongkar. Cepat2 dia pujuk isteri kesayangan dia.

"Mas, nah! Pergi mandi. Kata nak tido dengan aku kan? Tido dengan aku kalau masam2 pergi tido kat luar."
"Ok3. He3..."

Sharing katil single memang nampak sangat comel! Tapi, bila sorang pandang dinding, sorang nak dimanja2, terus rasa sedeh. Tsk3...

~ Credit to: kepalabergetar


:: Like3, ek! ::



WORDLESS WEDNESDAY #64: CERIA POPSTAR VS ROLLAND GAROS

~ Sorang peminat tegar Ceria Popstar & sorang lagik ghalit dengan Tennis Tournament-Rolland Garos. So, jadik cenggini. Lepas tu, mata kero & halwa telinga konpius! Hadoih!



:: Like3, ek! ::



Tuesday, July 22, 2014

SAHUR 15 RAMADAN... 2014

Mak buat wake up call pukul 4.50 pagi. Ngeliat2 dulu & sempatlah tertido balik. Ha3... Nasib baik tak terlajak, owh... hoiii..! Pukul 5.10 pagi terjaga semula. Ok, fine. Sempat kot nak buat kerja reheat-mereheat. 

Nasik putih, ikan bawal putih goreng & labu air tumis pedas. Menu yang exactly macam iftar tapi, takde sambal belacan je sebab dah habis. Takkan la pulak aku beriye dengan gigihnya nak tumbuk2 sambal belacan subuh tuh! Memang tak la kan... By the way, air sirap suam tetap ada & ia adalah 'hero'.

Alhamdulillah... kenyang.


:: Like3, ek! ::



IFTAR 14 RAMADAN... 2014

Aku memasak untuk iftar. Alhamdulillah... sebab mood memasak tu masih tak berapa ke laut. He3...

Tengahari dah siap2 prepare bahan2. So, petang kang kalau masuk dapur lambat sikit pun takde masalah sangatlah. Still sempat. 

~ Ada nasik putih, ikan bawal putih goreng, labu air tumis pedas & sambal belacan. Karipap tu My 'Jebat' tapau PARAM.

Air kelapa lemon pun tapau kat PARAM. Heaven, owh... berbuka minum air kelapa lemon. Refresh!


:: Like3, ek! ::



SAHUR 14 RAMADAN... 2014

Semuanya leftover yang direheat.

Nasik putih & sambal tumis ikan tamban. Sawi tumis dengan nugget ayam je yang sold out masa berbuka. Takpelah... 1 lauk pun dah 1000 rahmat. Syukur...

 Sirap suam takkan dilupakan. Rasa segar je tekak bila minum sirap suam di subuh hari. Berbuka dah minum ais, bersahur biarlah minum yang suam2. Balance. 


:: Like3, ek! ::



#THROWBACKDUAPULUHSEMBILAN: WA SUDAH ADA LU LEI SAYANG...

Yang ke-29...

Mamat kolam ikan pujuk bunga manja untuk ke sekian kalinya. Face to face & tangan bunga manja digenggam erat. 

"... Ko... sayang aku, Mas?"

Bunga manja angguk.

"Ko cintakan aku?"

Lagik laju bunga manja angguk. He3...

"Banyak mana? Banyak mana?"
"Banyak."
"Ni... lu dengar sini, eh! Aku cakap sekali je. Aku tak suka cakap 2 kali lei. Sebab aku sayang... sebab aku cintakan ko lah... aku cemburu. Mas... kalau ko mintak aku duit ringgit Mas aku... tak boleh kasi lei. Tapi, kalau ko mintak aku nyawa untuk aku buktikan ko betapa aku sayang ko, lai... lu angkat la wa tak mau lei. Wa sudah ada lu lei sayang..."
"Hah? Owh... my God... Owh... my God... Ahhh2..."
"Mas..!"
"Abang panggil apa?"
"Sayang..."
"Sayang lagi sekali..! He3..."
"He3... Mas..! Hey!... "

~ Credit to: nesco2u

Bunga manja melting tak hengat! Tahap nak pengsan bila sang suami yang jarang nak beromantik panggil dia dengan panggilan sayang buat kali ke-2. Woo hooo..!!!

"... Ok2. Abang dengar sini ok! Dengar sini tau!"
"Tak apa2..."
"Dengar! Dengar sini. Dengar la... Mas cakap sekali je!"
"Aaa..."
"He3... Ok. Tak kesah la macam mana lelaki handsome kat luar sana tu, tapi bagi Mas, Abang sorang je paling handsome."
"Halussss..."
"Halussss hah..?!"

~ Credit to: phimvideo

Tiger buat rumah Tok Ayah tu macam rumah bapaktirilakimakdia je! Suka2 hati nak keluar pergi clubbing, suka2 hati nak menumpang tido kat rumah orang. Sampaikan Airen pun sakit hati tengok perangai out of control Tiger. Risau jugak dia, takut tembelang pecah.

Dah la hati tengah runsing mengimaginekan 1st nite buah hati pengarang jantung dengan pompuan lain. Tiger pulak buat hal! Penyudahnya, pil tido jadik jalan penyelesaian.

Tu la... Nak sangat enterframe dalam rumah tangga mamat kolam ikan. Bersekongkol pulak dengan Tiger yang ya hado... tuh! Amekaw lah! 

Airen turun ke dapur, bunga manja pun ke dapur jugak. Kebetulan...

"... Ni, Damia... kalau you nak apa2, nak makan ke apa, mintak je kat Mak Awa. Mak Awa akan sediakan, ok?"
"Ooo... tak. Malam2 macam ni, memang tak makan. Diet..."
"Diet..? He3... "

Mata bunga manja tertengok pil kat tangan Airen.

"... Aahhh... ni... Ni la pil diet..!"
"Pil... ooo... ok. He3..."
"Ermmm... ni... malam2 memang, you suka minum susu ke?"
"I? Ermmm... tak... He3... I tak minum susu tepung ni... Susu ni... susu ni untuk, baby I. You tau tak... tiba2 malam macam ni pulak dia nak mintak susu?! I kena la buatkan. Dia memang manja. Dia suka sangat kalau... errr... you know... dia... pertama kan kitorang nak... together2. I kena naik atas. Nanti dia rindu kat I. I tak boleh lama sangat kat sini, ok?"

Tiba2 Nafisa muncul. Tanya papa dia mana. Mama dia pun takde katanya... Nafisa memang cenggitu. Tak boleh berenggang especially dengan papa dia. Bunga manja dah arif sangat dengan perangai anak sedara dia tu. Terpaksa la dia tinggalkan dulu mug berisi air susu kat dapur & bawak Nafisa kat Hannah.

Uwais ke kolam ikan sebenornya. Gantikan shift mamat kolam ikan. Well... raja sehari tu kan sedang bercuti... Sempat pulak dia bergurau dengan Leman & Yusof. Purak2 jadik hantu. Ha3...

Airen nampak 1 peluang! Peluang untuk musnahkan 1st nite pengantin baru tu. Dia masukkan pil tido dalam susu yang bunga manja tinggalkan kat dapur tu, kacau2 sikit bagi larut, dengan harapan mamat kolam ikan akan tertido mati.

Busuk benor hati kamu tu, Airen oiii..! Isk3...

Tapi, orang yang berniat jahat & berhati busuk, takkan ke mana strateginya..! Sebab Putera dah grab susu tu daripada tangan bunga manja & bawak larik masuk dalam bilik. Sempat jugaklah bunga manja bertekak dengan Putera pasal susu tuh! Sampai mamat kolam ikan turun sebab dengar macam bising2 kan...

Kecewa Airen. Tak pasal2 Putera yang jadik mangsa pil tido. Ha3...

"... Abang... Abang, Putera dia... ambik air susu yang Mas buatkan untuk Abang..."
"Astaghfirullahalazim... Ingatkan apa la tadi. Tak payahlah."
"Abang, tunggu, kejap eh! Mas buat baru."
"Tak payahlah."
"Tak, kejap je! Mas pergi buat... kejap..."
"Tak payahlah!... "

Sentap bunga manja kena herdik dengan mamat kolam ikan kat depan Airen. Airen pulak senyum sinis. Haish! Geram pulak ah kak mengtengoknya! 

"Ni... Mas. A... aku... mintak maaflah, eh! Eh, sini! Aku mintak maaf, eh? Dah, jom."

Bila sampai kat bilik, mamat kolam ikan moody lagik. Konpius bunga manja dengan perangai suami kesayangan dia tuh. Kejap hangen, kejap pujuk balik... lepas tu, hangen balik... Isk3...

"Abang nak susu ke tak ni sebenarnya?"
"Mesti la aku nak susu..!"
"Mas buat la kejap, eh?"
"Tak payahlah! Tak payah!"
"Habis tu?"

Makin konpius bunga manja! Letih melayan mood suami dia. Sebenarnya, dari siang tadi mamat kolam ikan jiwa kacau! Memikirkan kehadiran Airen & Tiger kat rumah Tok Ayah tuh memang sangat merimaskan! Bunga manja pulak yang jadik mangsa. Timbul rasa kesal & kesian... Last2, dia angkat bunga manja, letak atas katil. &... jeng3... #lupikirlasendirik Ha3...

Malam tu, mamat kolam ikan tak terlepas dari nightmare. Mimpi ngeri pasal malam kematian parents dia. Bila terjaga, dia beristighfar banyak2, bersihkan diri, amik wudhuk & solat sunat. Dia mohon ketenangan dari Allah...

Bunga manja perasan yang suami dia takde kat sebelah. Rupa2nya suami dia tengah buat solat sunat. Tapi, dia pelik! Kenapa suami dia menangis dalam solat? Seolah2 ada sesuatu yang sangat salah yang pernah dibuat, menyesal sampai macam tu sekali. Hmmm...

Esok paginya kat meja makan untuk breakfast...

"Good morning, Abang! Abang Eric..!"
"Hmmm..."
"Abang..."
"Hmmm..."
"Mas buat special untuk Abang tau! Hot chocolate. Ice chocolate, sorry... He3..."
"1 je?"
"Hah. Kita share."
"Kenapa pulak aku nak kena share dengan ko?"
"Ermmm...Baru la sweet... huh?"
"Ooo... kalau share kalau sweet la..?"
"Haaa..."
"Banyak lagi kot benda lain yang boleh sweet, tak payah la air..."
"Alaaa... takpe la... Kita share la..."
"Tak nak! Pergi buat kat aku 1. Lain!"
"Ok, fine! Tak nak minum sudah!... "

Tak kose bunga manja nak layan mood mamat kolam ikan yang asik2 swing tuh! Lebih baik dia layan tetamu. Dia tolong cedokkan makanan untuk Tiger. Tunjuk protes sikit depan mamat kolam ikan. ;P

Memang kompomlah mamat kolam ikan jeles! He3...

"Haaa... ni memang aku nak kahwin lainlah kalau dah macam ni dah... cara dia!"
"Apa? Abang cakap apa?"
"Arrgghhh..!!! Kahwin lainlah!"

Bunga manja cubit mamat kolam ikan!

"Cakap apa?
"Ye la... Aku nak kahwin lain lah. Dah ada isteri, tak reti nak layan suami. Takat buat segelas, pujuk sekali... tak payahlah."
"Kalau nak kahwin lain, Mas terjun kolam!"
"Halussss..! Halussss... kalau ko terjun kolam... lagi senang, sebab aku nak mintak izin kahwin lain, aku tak payah mintak signature..! "
"Tak payah la cakap depan orang macam ni! Tak elok tau gaduh!"
"Habis tu?... "

Bunga manja sentap! Tapi, sentap2 manja jerrr... Hiks...

"Mas2! Alamak... Aku gurau je la! Mas betul ni..! Aku melawak je..!"
"Betul?"
"Betul la..."
"Betul?"
"70 la... 70 %..."
"Betul2 la..!"
"Betul3!... "

Bunga manja terus duduk atas riba mamat kolam ikan. Macam tak nampak je ada tetamu tu kan... Makin berbulu mata Airen! Ha3...

"... Aiseyman..!"
"Abang nak nasik lemak?"
"Nasik lemak? Nasik lemak apa?"
"He3..."

Gurau 18sx pulak dah... Ha3...

Hannah, Nafisa & Daqiq join breakfast. Tiger sengaja carik pasal dengan mamat kolam ikan. Sengaja tanya Hannah pasal anak sulung sedangkan dia dah sedia maklum apa yang jadik pada anak sulung Hannah. Tajam je mata mamat kolam ikan mengusha Tiger. Sampai aku pulak yang rasa nak tolong debikkan! Menguji kesabaran sangat Tiger ni tau! Haish!

~ Credit to: kepalabergetar

:: Like3, ek! ::



IFTAR 13 RAMADAN... 2014

My 'Jebat' call, dia balik lambat katanya... Bakal berbuka puasa di jalanan. Kerja kat site perlu diselesaikan. My 'Jebat' suggestkan tapau juadah berbuka kat PARAM je. Tapi, I ols macam malas kedaung nak berlegar2 kat PARAM tu sorang2. Tak best! So, aku decide untuk masak.

My 'Jebat' risau sebab dia takut aku tak sempat masak. Maklumlah... lately ni, kerja macam banyak je... Selalu balik pukul 5.30 petang. Sampai rumah, plus-minus dalam 5.40 petang. Aku ni kalau memasak, berchenta sikit! Maknanya, lambat! Tak reti nak laju2 sap2 soi especially kalau bahan2 tak disiapkan awal. Kena susun2 bahan2 tu semua atas meja, masukkan satu persatu, macam dalam rancangan masakan kekdahnya... That's why la My 'Jebat' neves! He3...


Tapi, aku cakap kat My 'Jebat', don't worry, bebeh! Bisa diatur! Isteri kesayanganmu pasti boleh! Eceh! ;P

~ Nasik putih, sambal tumis ikan tamban, sawi tumis & nugget ayam... ini je la yang sempat aku masak.

Berbuka sorang2 je, noks..! My 'Jebat' sampai rumah pukul 9 ++ malam. Takpelah... Demi mencarik rezeki kan... ;)


:: Like3, ek! ::


Monday, July 21, 2014

SAHUR 13 RAMADAN... 2014

Takde leftover untuk lauk. Tapi, nasik putih takde masalah. Sebab lepas berbuka, terus laju2 masak nasik. Langkah selamat di situ... ;)

Subuh tu, aku capai bawang besar, putih, cili padi & udang kering... maka bermulalah sesi memasak nasik goreng udang kering. 

Alhamdulillah... sempat. ;)


:: Like3, ek! ::





IFTAR 12 RAMADAN... 2014

Appointment Mak habis tengahari. Alhamdulillah... semuanya under control. Kuantiti darah Mak pun dah meningkat berbanding sebelum ni. Dari 6 dah naik ke 9. The best adalah 11. Tapi, sebab ada peningkatan, doktor puji jugak la... Yang penting, kerang & bayam, masih kena consume untuk dapatkan bacaan 11.

Dahla dua2 tu bukan makanan kegemaran Mak. Memang berchenta sikit la Mak nak telan secara kerap. Hmmm... takpe, Mak. Pelan2 asalkan konsisten. Chaiyok2, Mak! ;)

Lepak sekejap kat rumah Mak. Cadangnya, lepas Zohor nak balik rumah sebab hari tu aku on leave. Tapi, ke laut! Pukul 4 petang baru aku sampai rumah. Sempat tertido kat rumah Mak. Heh3...

Petang tu, tak memasak pun untuk iftar. Flat sangat rasanya. Haus tak terhingga. Tengok iklan 'Ribena... Kelasss... kau Maria..!' pun asik tertelan2 air liur. Kejam sangat, hokay iklan tersebut..! Tsk3...

Penyudahnya, roger2 My 'Jebat', suruh tapau kat PARAM je juadah iftar. Lepas tu, mintak belikan susu cair setin dengan Ribena sebotol sebab nak buat Ribena bandung. 'Ribena... Kelasss... kau Maria..!' punya pasal lah nih! Ha3...


:: Like3, ek! ::



LIEBSTER AWARD

Dah lama sangat tak dapat award & kena tag. Tak sangka pulak tetiba dapat. Tapi, amik masa jugak la nak menjawab soklan2 tag tuh. ;P

~ Liebster Award namanya. Uiks! Siap ada 'love'! Awwsss..! He3...
Meh nak jawab soklan cepu emas, meh! ;)

1) Dah kahwin ke belum?
- Dah. Official status adalah Puan.

2) Berapa umur awak?
- Lagik 2 bln, cukuplah 31 tahun. Tapi, nampak muda remaja kan? Ahaks... #perasanmelampau

3) Awak kerja / belajar? Kalau kerja, kerja apa? Kalau belajar, belajar apa?
- I am a career woman. Seorang penjawat awam di Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

4) Awak suka melawat blog / website apa?
- Takde spesific genre. Asalkan best & ayat entry yang tak berapa skema.

5) Awak suka shopping tak? Kalau suka, suka shop barang apa?
- Kompom suka sangat! Paling suka shopping outfit, contohnya macam baju, pants, tudung, kasut / handbag.

6) Kalau saya nak buat giveaway, boleh tak cadangkan barang apa nak bagi?
- Tudung by BenangHijau. Heh3...

7) Boleh tak share tips nak buat segmen & giveaway.
- Keep it short & simple.

8) Apa pendapat awak tentang perempuan yang suka mengambil kesempatan terhadap orang lelaki selain mahramnya macam lebih kurang pisau cukur?
- Memanglah sangat tak bagus jadik pompuan pisau cukur nih. Sebab melibatkan maruah & harga diri jugak. Tapi, kita tak bolehlah nak terus jatuhkan hukum. Maybe dia ada sebab jadik begitu. Pokok pangkalnya, niat tak menghalalkan cara.

9) Apa pendapat awak tentang Blog Anis Zahirah?
- Kemas.

10) Ada tak komen / pendapat untuk penambahbaikan penampilan & juga isi dalam Blog Anis Zahirah?
- Menulis (entry) biarlah dari hati. Ini tips, bukan komen tau! ;)

11) Rasa2 kita (Aneez Jaafar) ni macam mana orangnya? He3...
- Comel & puitis. Eceh! ;)

Terima kasih daun keladi, aniszahirah87 sebab kasik award & tag. Berpoluh jugak nak menjawab 11 soklan tuh! Macam amik final exam for final year kekdahnya... He3...

Maka dengan itu, aku nak kasik award ni kat kengkawan blogger seperti di bawah:-

v) zue damia 

Sila terima dengan redha, ye! & jangan lupa jawab soklan berikut. 5 soklan je, jangan risau! Tak berpoluh punya..! Hiks...

1) Apakah juadah raya kegemaran?

2) Tahun ni balik beraya di mana?

3) Apakah warna tema baju raya tahun ni?

4) Ketupat / lemang?

5) Beraya di kampung sendirik / kampung suami? Ha3... Soklan ni kontroversi sikit. Jawab aci pejam mata je. ;P

Soklan berbaur / ada unsur2 menjelang hari raya. Memang disengajakan. He3...

Dah, tu je. Selamat menjawab tag, you ols..! ;)


:: Like3, ek! :: 



Sunday, July 20, 2014

SAHUR 12 RAMADAN... 2014

Masih merecycle lauk2 berbuka. Lepas tu, ada tambahan telur dadar yang Mak masak. Telur dadar tu, memang thorrbahekkk..!!! Perrgghhh..!

Tangan Mak ni macam magic! Masak apa pun macam best jerrr... macam sodap jerrr... Ada ummpphhh..!

Ni yang tak sabor nak balik beraya kat kampung ni! Rindukan air tangan Mak... Owh3...


:: Like3, ek! ::



IFTAR 11 RAMADAN... 2014

Habis kerja pukul 5.30 petang. Tak balik rumah tapi, terus amik Mak. Esoknya Mak ada appointment darah tinggi & lencing manis. So, malam tu Mak kena bermastautin kat rumah aku.

Tapau makanan yang Mak masak. Ada nasik putih, kerang masak cili padi, ikan tumpi, sambal goreng Jawa & labu air tumis air. Macam dah meriah je kan... Tapi, tetap jugak nak tapau something kat PARAM. Heh3...

Tapau gado2, gulai daging & pajeri nanas. So, menu iftar adalah kombinasi lauk yang Mak masak dengan makanan PARAM.

~ Tarawikh sama2 dengan Mak malam tu. Pakai telekung lycra yang best, hadiah daripada Mak. Terima kasih, 'Mak Cik Sari'..! Eh, Mak lah! He3...

~ Comel tak, 'Kak Ton'..??! Hiks...

Alhamdulillah...


:: Like3, ek! ::



SAHUR 11 RAMADAN... 2014

Recycle & reheat lagik...

My 'Jebat' ada tapau daging dendeng masa iftar. Ada leftover. So, reheat je lah. 

Lepas tu, dengan gigihnya aku masak ikan bilis + telur hancur + kacang panjang, lepas tu, tuang kicap. Kojo sonang! Kejap je dah siap.

~ Beginilah rupa menu bersahurnya.

Bolehlah. Buat alas perut... ;)


:: Like3, ek! ::



IFTAR 10 RAMADAN... 2014 & HARI ISTIMEWA MY 'JEBAT'

Hari yang extra spesel! Bukan setakat iftar tapi, hari yang istimewa untuk My 'Jebat'. Hari dia dilahirkan / dalam bahasa saintifiknya it's his birthday.

Aku sengaja tak wish sejak detik 12 malam sebab nak buat surprise kengkononnya. Dari pagi ligat berpikir, apa pulak surprise yang aku nak buat untuk kali ni. Tengah menung2 tu, sambil tengok rak fail dengan pandangan yang kosong, tetiba terpikir pasal #bukankeranaakutakcinta dengan Ketuk2 Ramadan.

Wokeh! Dah dapat idea! Hmmm... #bukankeranaakutakcinta & Ketuk2 Ramadan dengan birthday My 'Jebat'... macam takde kaitan kan? Takpe2. Relax... Tengok je apa yang ah kak nak buat. He3...

Nak bake sejibik kek, memang tak la kan... Di luar kepakaran ah kak. Nak buat chicken chop, stok pulak nan hado..! Nugget je yang ada. Hmmm... nugget pun bollehhh..! ;)

~ Ding dong... ding dong... sap2 soi... maka siaplah sudah Nugget Chop nih. Susun elok2 dalam pinggan, letak homemade potato wedges beberapa ketul, sira dengan homemade black pepper sauce & last sekali, cucukkan tag. 

Masak & cucuk tag tu inspirasinya adalah dari Ketuk2 Ramadan. Tag yang over tu pulak inspirasinya dari #bukankeranaakutakcinta 

Hah, nampak tak konsepnya kat situ? Hiks...

~ Tang tag tu yang paling mahal tuh! 'JEBAT' kata ko! Ahaks3...

~ Birthday boy yang akan selalu jadik my favourite hubby. Ecewah! ;)

Memula, My 'Jebat' ingat aku lupa birthday dia. Dari tengahari dia membebel...

"Aaby, Abang sedeh... Abang sedeh ni... Hu3..."

Bila aku tanya kenapa, dia kata takde apa2. Alaaa... sedeh sebab wife dia tak wish la tuh! He3...

Padahal, wife dia berlakon je. Pura2 tak tau, pura2 tak ingat. Kata #hannahmastura kan... actingnya harus over! Ha3...


:: Like3, ek! ::



SAHUR 10 RAMADAN... 2014

Bersahur dengan nasik putih bersama leftover ikan goreng & sambal belacan. Haaa... ko mampu telan sambal belacan di subuh hari..? We ols mampu, hokay..! Ha3...

Berchenta jugak nak habiskan sepinggan nasik. Lainlah kalau untuk lunch. Sambal belacan tu kompom jadik pembuka selera & boleh buat kita tambah nasik secara tak sedar diri.

Subuh2 begitu, makan bersulam air la kekdahnya... 

Kembung perut! Hu3...


:: Like3, ek! ::



Thursday, July 17, 2014

IFTAR 9 RAMADAN... 2014

Mood memasak datang lagi... Alhamdulillah...

Selalunya, kat opis lagik dah dok pikir nak masak apa?! Tapi, kali ni dah balik rumah, rest kejap sambil layan #bukankeranaakutakcinta, baru timbul idea pasal menu. Habis je lagu, 'Dari jauhhh... ku berlari... Mengejar mimpi2... La3...' terus cepat2 bersilat kat dapur. Persis Tun Teja. Eceh! Ha3...

Memula, masak sayur. Lepas tu, tumbuk sambal belacan. Tumbuk, hokay..! See! Betapa rajinnya ah kak... ;P Kemudian, goreng ikan. Last sekali, masak nasik.

My 'Jebat' tapau karipap, cempedak goreng, mee + kueteow goreng basah & air soda herba kat PARAM. Minat betul beliau kat air soda herba tuh. Rupa paras dia sejibik macam infused water. Ada lemon, laici & daun pudina dicampurkan dengan soda. Aku pernah rasa sekali. Owh... tak boleh blah! Pelik kat tekak aku.

Korang pernah rasa air soda herba tak?


:: Like3, ek! ::



Wednesday, July 16, 2014

SAHUR 9 RAMADAN... 2014

Takde lauk leftover. Makanya, kena memasak.

Tak susah. Panaskan minyak, pecahkan telur ayam, jadiklah telur mata. Tuang kicap secukup rasa, taburkan sikit cili padi. Nasik putihnya harus panas2.

Disulami dengan air sirap suam. Owh... alhamdulillah... kenyang... ;)


:: Like3, ek! ::



BAWAL NAURA (MAROON)

Sekarang ni, trend hijab dah macam2! Nak yang mudah, ringkas & tak payah susah2 nak iron, pakai aje tudung ekspress yang ada awning tu. Kalau rasa nak bergaya sakan & feeling2 teenagers, pakailah shawl. Bukak youtube & belajarlah cara nak membelit2nya. Asal tak terbelit leher, sudah... He3...

Kalau sukakan penampilan yang lebih urban, boleh pilih turban. Urban... turban... hah, nampak tak kesinambungannya tuh? He3... Hmmm... turban untuk aku? Memang tak la kot..! Sebab aku rasa pelik bila ada turban yang berbonggol & buat kepala jadik lonjong macam kepala alien. Not my type lah!

Kalau sukakan yang santai & bersederhana, pilihlah untuk pakai bawal. Bawal sekarang dah tak macam dulu sebab dulu2 agak konservatif & kurang berani. Tapi yang sekarang, bawal dah melalui proses improvisation. Warna pun meriah! Cara pakai pun boleh dipelbagaikan. Kalau pandai belit, boleh nampak macam shawl tau! Cantek, owh..!

Aku bermula dengan bawal. Masuk je alam pekerjaan, dah mula berjinak2 dengan tudung ekspress. Motip..??! Tak payah iron. Sarung je, dah siap terletak. Sampai la bawal diimprovisekan... 1 hari tu, godek2 Facebook, nampak page BenangHijau. Cantik betul model2 tu pakai Bawal Maira & Naura. Tutorial belit2nya pun simple. 

Aku beranikan diri, nekad untuk try 2 helai.

~ Ini Bawal Naura, bidang 55, kaler maroon. Sumpah, best! Teruja nak pakai pergi opis. Rasa macam weekend pun nak kerja sebab nak pakai Bawal Naura ni. Best sangat! Ha3... Over!

Harga tahap mampu milik. Jangan risau! Bawal Naura bidang 55 ni 19 hengget je! Murah bukan?! ;)

Kalau berminat, bolehlah terjah page BenangHijau ni atau pun official website Benang Hijau. Ini bukan iklan berbayar tau! Sekadar nak share apa yang aku rasa best je. 

Sejak tu, bawal from BenangHijau jadik pilihan hati. ;) Errr... nampak tak keremajaan ah kak? Ha3... Peace, yo! ;P


:: Like3, ek! ::



IFTAR 8 RAMADAN... 2014

Tak kose nak masak. Rasa macam flat je. Tengok Ketuk2 Ramadan pun telan air liur lapanbelasratus kali. Haish! Achaner tuh? Hu3...

My 'Jebat' kerja. Awal2 dah bagitau yang #hannahmastura dia ni tak berapa nak larat masak. Alhamdulillah... sebab dia sangat memahami. Owh... I lap you lah, bebeh! Ha3...

Makanya, menu iftar aci tapau PARAM je lah. My 'Jebat' makan nasik ayam & aku makan kueteow goreng basah. Ada jugak kuih-muih sikit. Cukuplah untuk makan berdua. 


:: Like3, ek! ::



Tuesday, July 15, 2014

SYAFAAT BUAT PEMBACANYA...

*This is a sticky mode entry. Please scroll down for new updates. Thank you. 

Al-quran itu nur...
Nur keimanan ummat...
Bacanya...
Fahaminya...
Hayatinya...
Moga nur itu kian terang & bercahaya...
In shaa Allah...


~ Credit to: lockerz

:: Like3, ek! ::


AGE OF EXTINCTION

My 'Jebat' adalah sangat peminat tegar Transformers. Suka betul dia movie yang bergenre robotic2 nih. Vice versa sangat dengan bini dia. Sebab bini dia more to genre drama2 queen, kesah chenta / rumah tangga yang sweet2 melting2, lepas tu dilanda badai, lepas tu at the end, sweet2 melting2 balik. Hah, cenggitu..! ;P

Tapi, tak la sampai aku / My 'Jebat' sekat diri kami untuk genre lain. Sebab kami tak kesah pun layan apa jenis genre. Cumanya yang dimention kat atas tu adalah kesukaan.

Macam contoh, My 'Jebat' ajak tengok Transformers: Age of Extinction. Aku ok jerrr... Tak pernah adanya masalah. ;)

~ Aku C-1 & My 'Jebat' C-2.

Tengok tarikh kat tiket pun dah tau yang ini kesah sebelum Ramadan kan... So, tak perlulah nak elaborate lebih2. ;P

Waktu tayangan 10.55 malam tu memang sangat tak sesuai sebenarnya untuk kami. Dulu pun dah pernah buat, tengok Transformers jugak. Penyudahnya, kitorang tertido. Macam acara tido berganti2. Aku start dulu. Di pertengahan cerita, My 'Jebat' tengok aku dah lentok bahek punya! Nasib baik tak mengeliat menguap2 macam kat rumah sendirik. Buruk benor kalau cenggitu! Ha3...

Bila aku bangun, My 'Jebat' pulak tido. Time ending, elok pulak dua2 bangun. Sherashi bershama sangat..! Hiks...

Bukan sengaja amik waktu tayangan pukul 10.55 malam. Tapi, yang awal sikit nan hado..! Sold out! Nak tak nak, redah je la...

Lepas pandai tengok movie Transformers, asal nampak treler je, aku kata Optimus Prime la... Decepticon la... Megatron la... Autobot bagai... Terpengaruh mengalahkan peminat sebenar! Ha3...


:: Like3, ek! ::



SAHUR 8 RAMADAN... 2014

Seperti biasa, kalau kat rumah Mak, akulah 'Princess Elsa'. ;)

'Let it go... Let it go... Can't hold it back anymore... La3...'

Siap berkaroks! Ko mampu..?!! Ha3... Over tau! Mencik! ;P

Bangun2, tertonggeng2, cuci muka... tau2 menu dah terhidang di atas meja. Owh... terima kasih, Mak & Kakak kesayangan... Touching tau kita... Awwsss..! Ahaks...

Nasik putih dengan leftover lauk berbuka macam ikan termenung masak tumpi, ikan termenung goreng & kacang buncis tumis bersama udang kering. Ada 1 tambahan lauk which is telur dadar. Kalau setakat 2 pinggan, kompom selesailah! Heh3...

Pagi tu, dalam pukul 9, Kakak & family dah nak balik ke Kajang. Sekejap sangat masa berlalu & sekejap sangat masa untuk beronok2. Sehingga berjumpa lagik, di hari raya ini... Sob3...

Errr... tema peach, jangan lupa tau! Eh, tetiba... Ahaks...


:: Like3, ek! ::



IFTAR 7 RAMADAN... 2014

Tak masak apa2 pun... Sebab nak berbuka kat rumah Mak. Hoyyeahhh..!!!

Kakak & family pun balik kampung. Bertambah beronok2lah I ols..! Bukan senang nak berkumpul ramai2 cenggini. ;)

Menu utama haruslah Mak & kakak yang masak. Adik bongsu dia tau puji melambung sambil cium2 bau je. Ha3...

Ada nasik putih, ikan termenung masak tumpi, ikan termenung goreng & kacang buncis tumis dengan udang kering. Terima kasih, Kakak sebab tolong gorengkan ikan termenung tu khas untuk adik bongsu kesayangan yang super pemalas nih. ;P

Kak Aneem buat potluck. Dia bawak ayam goreng Upin Ipin & sotong masak kicap. Woo hooo..!!! Boleh jadik menantu kesayangan nih! Heh3...

Kakak ajak ke PARAM. Siap mintak aku belanja dia mee rebus Mastan Ghani lagik..!  I is ok jerrr... Faveret Kakak sejak azali. Kalau balik Teluk Intan, asik2 la carik mee rebus Mastan Ghani. Mee rebus lain takmo! Nak yang Mastan Ghani jugak! Hey, yappedaaa..?!! ;P


~ Abaikan price tag. Ha3...


~ Nyata jelita..! Eceh! Melampau sangat statement nih! Ha3...


~ Abang buat perangai. Buat muka paling semenggah. Isk3...


~ Semoga Kak Yong dapat puasa penuh macam last year..! Aminnn...


~ Rifqi buat lawak. Paling lawak bila dia baca ikrar. Perrgghhh..!!! Feeling habis! Urat leher habis tegang2! Lontaran vokal sangat tau..! Ha3...
 
Aku & My 'Jebat' bermalam kat rumah Mak. Tido bergelimpangan kat ruang tamu je sebab My 'Jebat' nak tengok World Cup. Sukahatilah! Yang penting aku rasa nyaman & bahagia... Eceh! Ha3...


:: Like3, ek! ::



Monday, July 14, 2014

SAHUR 7 RAMADAN... 2014

Asik makan nasik putih je. Macam boring pulak. Terasa macam nak bertukar selera.

My 'Jebat' cadangkan, masak nasik goreng bubuh udang kering. Ok, fine. Menarik jugak tuh. Plus, aku pun memang penggemar nasik goreng yang tegar! Kalau setakat sepinggan penuh tu, alahh haiii..! Celah usus ni je..! He3...

~ Nasik goreng udang kering + ikan masin goreng + air sirap suam. Perrgghhh..!!! Thorrbahekkk... wok..! 

Leftover ikan termenung goreng ada lagik. Tapi, aku tak amik pun... Kasik My 'Jebat' je habiskan.


:: Like3, ek! ::



#THROWBACKDUAPULUHLAPAN: ADA 'COP MOHOR' KAT MUKA KO.

Yang ke-28...

"Abang..."
"Hmmm..."
"Nak kiss."
"Hmmm... "

Saje je buat suspen! Kiss kat dahi rupanya. He3... Takpe... dahi pun dahilah! Tetap sweet. ;)

Bunga manja sempat bergurau. Dia pakaikan mamat kolam ikan songkok melintang. Lawak! Ha3...

Mamat kolam ikan nak turun bawah, nak tengok siapa la agaknya 'tetamu2 istimewa' tu kan...

"Haaa... ada pun ko kat sini."
"Hah, ada apa, bang?"

Uwais terkedu, terpana, tersenyum kambing sorang2! Bukan disebabkan kehandsome-an mamat kolam ikan. Uwais bukannya bunga manja yang always puji mamat kolam ikan, kacak bergaya katanya... Tapi, Uwais terkesima sebab 'mende lain'. Hiks...

"Erp, ni! Tok Ayah nak jumpa ko."
"Sekarang ke?"
"Haaa... sekarang. Diorang semua ada kat bawah tu. Turunlah."
"Haaa..."

Uwais sambung senyum kambing...

"Abang senyum kenapa, bang?"
"He3... Ada cop mohor kat muka ko."
"Cop? Allahuakhbar... Malunya aku..! Buat hal la ko ni..!"

~ Credit to: nesco2u

Patah balik bilik, kengkonon nak sound bunga manja sebab biarkan 'cop mohor' tu tertepek kat pipi dia. Tapi, tak jadik! Cancel bila tengok bunga manja tengah lepas2kan rambut depan cermin. Cantik bini dia... Hmmm...

"Abang..."
"Aaa..."
"Kenapa?"
"Aaa..."
"Hah?"
"Errr... ni... lipstick! Alaaa... nasib baik... alaaa... malu... aku dengan Abang Uwais nih!"
"He3... Eh, ok apa kat situ! Buat apa nak malu? Bukan buat salah apa pun! Meh!"

~ Credit to: mforum

Bunga manja tolong lapkan lipstick a.k.a 'cop mohor' tu. Ketawa gelihati. He3...

~ Credit to: phimvideo

"Takde masalah? Yang menanggungnya aku!"
"Ok, takde dah."
"Hah?"
"Takde dah."
"Hmmm..."
"Ke... nak kat sini?"

Bunga manja tunjuk kat bibir mamat kolam ikan. Semakin ligat menggoda suami kesayangan! Awwsss..! Ha3...

"Huh! Alaaa... huh! Hey, jangan la..! Ni... aaa... hah... ni4..! Hmmm... "

Kelam-kabut mamat kolam ikan dibuatnya! Last2, singgah 1 kiss kat dahi bunga manja. Ganti yang kat bibir. Hiks...

~ Credit to: mforum

Sayup2 mamat kolam ikan terdengar suara yang dia rasa dia sangat kenal! Semakin dekat, semakin dia cam muka 'tetamu2 istimewa' yang tengah rancak 'bergossip' dengan Tok Ayah & Hannah. Cisss! Airen dengan Tiger rupanya! Sakit pulak hati kita mengtengoknya! Apa lan pulak dia nak kacau hidup baru mamat kolam ikan kan..?! Haish!

Airen pakai nama Damia & Tiger pakai nama Eric. Dua2 mengaku sedara mamat kolam ikan. Tok Ayah & Hannah terkejut jugak bila dapat tau yang kaum-kerabat mamat kolam ikan ni bukan orang biasa. Orang bisnes jugak! Wow!

"... Jebat2... Selama ni saya ingat Wahab ajelah keluarga dia. Ha3... Ni... nikah pun dia tak bagitau ke, hah... Jebat?"
"Huh? Ermmm..."
"Errr2... ada..! Ada Tan Sri... Tapi, masa tu, kami dekat Sri Lanka. Uruskan perniagaan baru dekat sana."
"Ye. Mas tu, syarikat kami tengah sibuk... Tan Sri."
"Ini... tak payahlah ber-Tan Sri, Tan Sri... Panggil saja saya Tok Ayah. Kita pun dah jadi 1 keluarga. 1 Malaysia... Ha3..."
"Jadi sekarang ni Damia la yang uruskan perniagaan keluarga sekarang?"
"Ahhh... ye3. Damia yang uruskan semua sejak... ermmm... Uncle Kwan jatuh sakit."
"Perniagaan apa?"
"Ermmm... perniagaan sikit2 je. Ni pelancongan... ermmm... perladangan, pertanian... Sikit2 je. Tak besar mana pun..."
"Kalau dah, berniaga sampai Sri Lanka, dah ada ladang teh tu, owh... besar tu!"
"Haah. Dasyat la kalau macam tu!"
"He3... Kami memang aktif dekat... luar negara."
"Di Hong Kong pun ada. & aaa... dulu... Jebat yang uruskan. Tapi..."
"Eh, Eric aaa..! Meh kong aaa!... "
"Meh kong? Meh kong apa?"
"Takde apa la... Takde apa2."
"Alaaa... cerita la dekat Mas..! Mas pun nak tau..!"
"Ermmm... ahhh... aku dah berenti dah."
"Kenapa berenti? Abang tak... tak pernah cerita apa2 pun dekat Mas."
"Dah benda dah tak ada, nak cerita buat apa..?! Lagipun aku dah mula daripada bawah kan... Aku nak berdikari sendiri."

~ Credit to: ping

Sedaya mungkin mamat kolam ikan 'tutup mulut' Tiger! Sampai naik rimas! Huh!

"Huh! Berdikari apanya, hmm..? Jadi kuli?"
"Ary..."
"Tok Ayah, cuba Tok Ayah fikir balik Tok Ayah. Ada perniagaan besar, bisnes mewah, takkan nak tinggal macam tu je? Ni semua nonsense, Tok Ayah! Nonsense!"
"Nak ke mana tu?"
"Balai polis... "

Dari tadi dia jadik pemerhati & pendengar je. Tiba masa untuk Aryan menyuarakan ketidakpuashatian. 

Tiger & Airen mintak izin untuk tumpang bermalam kat rumah Tok Ayah. Suka2 hati diorang je kan... Kaco daun orang nak honeymoon! Masalah betul! Haish!

Hannah tolong Mak Awa prepare makanan. Mata dia meliar carik Uwais. Banyak yang dia nak korek daripada Uwais pasal mamat kolam ikan. Dia tau yang suami dia tau banyak.

"Hah, jemput2 lah! Ahhh... ni je yang ada."
"Owh... lauk pengantin ni... haaa..!"
"Jemput la makan, eh! Errr... Kak Long nak carik Abang Uwais. Ntah mana ntah dia pergi?! Dari tadi tak nampak, risau pulak."
"Ehem! Damia... jangan terasa tau dengan Kak Long I. Kak Long memang macam tu. Dia tak nampak Abang Long je, dia gelisah meroyan2 macam tu. Dia... rindu..."
"Owh..."
"Ha3..."
"Yang cakap tu pun sama. Tak nampak je Jebat tu seminit, haaa... mula la resah! Macam kucing hilang anak..! Cari 1 kampung, rindu..!"
"Hmmm2... Takpelah. Sekarang dah... ada depan mata, tak payah risau dah..! "

Berbulu mata Airen tengok ke-over manja-an bunga manja kat mamat kolam ikan..! Ha3... Padanlah muka! Siapa suruh datang ntah?! Ni makan dia..! Ha3...

Mamat kolam ikan jerkah Airen bila semua orang takde! Cukup tak paham kenapa Airen masih nak kaco hidup dia sampai macam tu sekali?! Tiger pulak sedang dipergunakan oleh Airen untuk kepentingan sendirik. Mengong sangat Tiger tuh..! Isk3...

"... Mesti Damia boring, Abang..."
"Tiger ada apa..?!"
"Tiger? Siapa Tiger?"

Ooppsss..!!! Tershashul la pulak! Hu3...

"Errr... ni... Eric kitorang panggil, nama manja dia Tiger la... Macam, semua orang pun ada nama manja apa?! Mas pun nama manja apa?!"
"Tiger manja? Macam ganas je, Abang!"
"Ok apa kalau bagi Tiger. Kalau dia bagi kucing bukit, lagi buruk namanya!"

Bunga manja geram tengok mamat kolam ikan yang dah siap pakai baju tido. Dia tepuk bumper & tolak mamat kolam ikan ke atas katil! Neves mamat kolam ikan tau! Ha3...

"Allahuakhbar!"
"Arrgghhh..!!!"
"Oiii, Mas5!!!"
"Hahhh... Bang5..!"
"Aaa... ni5! Aaa..."
"So, nama manja Abang apa? Lion? Puma? Hah..! Oink2..."
"Aaa... aku mana la ada nama manja... Nama manja takde! Bini mengada2 manja ada. Haaa, ni! Ni3."
"Alaaa... cakap la kat Mas! Takkan dengan Mas pun nak malu..?"
"Dah memang takde! Takkan aku nak letak nama... manja aku, itik ke... apa ke... Dah memang takde!"
"Aaa... ok. Takpe. Takde, eh? Mas akan korek semua rahsia Abang daripada Damia."
"Apa hal ko nak kena tanya dia pulak?... "

Terkejut bunga manja bila kena maki cenggitu dengan mamat kolam ikan. Dia tak tau yang suami dia tu tengah stress! Takut kantoi. Terpaksa mamat kolam ikan cover line balik.

"... Semua pun tak boleh... Dia kan sepupu Abang. Tetamu kita. Salah sangat ke kalau Mas, nak baik2 dengan diorang. Tak salah kan? Jangan2..."
"Habis tu aku siapa nak jaga, hah? Siapa nak jaga? Dulu sebelum aku kahwin, aku jaga ikan, ikan jaga aku. Ni lepas aku kahwin, rasa la jugak, nak ada bini jaga aku. Takde..! Sekarang ikan nak jaga aku jugak ke apa..?! Alaaa... aku dah penat la dengan ikan ni! Buat hal lah!"
"Ermmm... Abang marah ke?"
"Mesti la aku marah! Ko tak nampak aku tengah marah sekarang ni?"
"Aaa... Abang jeles?"
"Jeles dengan marah berbeza! Ko kena paham benda tu! Itu logik! Paham?"
"Ok. Ok4. Ok Abang, dengar sini, ok..! Mulai sekarang, mulai saat ini, Mas janji Mas akan layan Abang sorang je... "

Tangan bunga manja dah mula menjalar masuk ke dalam baju, nak raba dada mamat kolam ikan. Owh... bahaya!

"Eh! Eh, Mas..! Ermmm... ni! Aku... ermmm... aku2 nak tanya ko, 1 soalan. Daripada tadi aku nak tanya, tapi baru sekarang aku teringat kan. Antara aku, dengan Eric ni... siapa lagi handsome? Hmmm..?"
"Hmmm... he3..."
"Tak payahlah! Bukan susah pun soalan aku tanya! Kalau lambat maknanya ko nak membohong la tu!"
"Ok3. He3... Ermmm... betul, eh?"
"Cepatlah! Neves la pulak aku! Hah..?"
"Eric. He3..."

Soklan tu semua tak relevan sebenarnya. Mamat kolam ikan just nak twist topik je. Tapi, berubah jugak muka & mood mamat kolam ikan! Jeles lettew..! Ha3...

"He3... Takde lah. Main2 je. Mesti la Abang lagi handsome..!"
"Eh, tak payahlah! Tadi yang lain, sekarang lain pulak."
"Abang, kenapa Abang nak... marah2 ni? Cepat sangat emo."
"Eh, Mas! Ko ingat aku apa? Plastisin ke? Takde perasaan ke? Kayu pun ada perasaan ko tau tak, kalau ko tanya dia betul2!"
"Tau. Mas tau Abang. Sebelum ni Abang tak macam ni pun. Dulu kan Mas je yang nampak macam... terhegeh2, terkejar2... Lompat sana-sini jumpa Abang... Abang buat Mas macam... tak wujud langsung! Abang... Mas tau... kalau bukan sebab Mas paksa Abang, ugut Abang kahwin dengan Mas, Abang tak nak pun kahwin dengan Mas. Kan?"

Holloh3... Touching pulak dah... 


:: Like3, ek! ::



BURGER SANDWICH

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Terjumpa daging burger kat dalam fridge. Diulang suara... TERJUMPA, hokay..! Ha3... Maka, timbullah idea spontan. ;)
 
Bahan2:-
 
2 keping roti potong Gardenia
1 keping daging burger
1 biji telur ayam
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
Sos cili
Butter
 
Cara2 Penyediaan:-
 
1) Cairkan butter. Grill daging burger.
2) Perasakan dengan serbuk lada putih. Angkat & letakkan di atas roti potong Gardenia. Letakkan sos cili & tutup dengan roti potong Gardenia, jadikan seperti sandwich.
3) Panaskan minyak. Pecahkan telur ayam. Bila mengeras sedikit, kacau menjadi telur hancur. Angkat & taburkan serbuk lada hitam. Hidangkan bersama sandwich burger tadi.

~ Burger Sandwich



Bolehlah cuba masak untuk juadah berbuka, ek! ;)
 
 
:: Like3, ek! ::


 

Sunday, July 13, 2014

IFTAR 6 RAMADAN... 2014

Kembali memasak. 

Nasik putih wajib ada. Sebab My 'Jebat' memang spesis berbuka dengan nasik. Walaupun dah makan kuih ke... mee ke... hujung2 dia akan tetap carik nasik. Tekak Melayu tulen. He3...

Lauknya, aku buat ikan termenung goreng, sawi tumis & sambal belacan. My 'Jebat' kata, kombinasi yang thorrbahekkk... untuk tekak Melayu tulen dia..! Owh... sonang nak bagi makan laki den ni, haaa..! Heh3...

Kuih-muih & air kelapa lemon, My 'Jebat' tapau kat PARAM je. Memang selalu jugak we ols berbuka dengan air kelapa lemon. Dah jumpa stall yang jual air kelapa lemon yang sodap. Terasa air kelapa freshnya & tak manis sangat, sedang2 je. 1st time beli & rasa, terus jatuh chenta. Terus repeat beli... & beli... & beli lagik... 

Tak macam sesetengah stall tuh, yang jual air kelapa tapi, rasa macam air masak + gula banyak + isi kelapa yang diracik2 terlalu halus! Harga sama tapi, kualiti ke laut. Hmmm... kalau boleh, berniaga ni biarlah jujur. Anggap tekak customer tu seperti tekak anda sendirik. Musti nak makan mende yang best2 lagik berpatutan harganya kan... Janganlah pikir untung je sampaikan kualiti aci hentam! Tak rocklah cenggitu..! 

Apa kata kalau wujudkan win-win situation? Customer puas hati, korang (peniaga) pun dapat untung!

In shaa Allah... kalau jujur, rezeki musti melimpah-ruah! Peace, yo! ;)


:: Like3, ek! ::



i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google