SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, September 7, 2011

1 SYAWAL DI RUMAH MERTUA

Sure banyak blog yang dok mengesahkan cerita hari raya kan? Tentunya meriah! Sampai kita yang baca nie pun rasa macam nak amik coti sebulan, nak sambung beraya kat kampung. Owh...

Well... tak aci la kan... kalau korang2 jer nak bergebang kesah raya. Aku pun nak jugak, derrr..! Heh3...

Sistem giliran masih dipraktikkan. Tahun nie turn beraya di rumah family mertua dolu. Walaupun aku dah start coti hari Sabtu tapi, kitorang sepakat nak balik kampung hari Isnin. Sebab Sabtu ada agenda lain & Ahad plak nak mengemas rumah sebelum balik kampung. 9 hari nak tinggalkan rumah, harus la kena kemas2 dolu. Kalau tak, nanti balik raya lagik tunggang-langgang.

~ Hah! Dah pagi raya dah. Heh3... Seperti biasa, sebelum semayang raya, acara wajib adalah berposing. 

~ Tahun nie, tema belah mertua adalah purple. Aci hentam jer purple apa pun! Tu yang banyak tone yang keluar tuh! Ha3...

~ Abah segak berbaju Melayu... Mak plak comel berbaju kurung... Ecewah! ;)

~ Anak menantu tumpang menebeng. He3...

~ Anak menantu tumpang menebeng jugak nih! ;P

~ Mintak2 ampun plak. Banyak dosa nih! Sob3...

~ Yahooo..!!! Dapat duit raya..!!! Terus rasa macam nak mintak ampun banyak2 kali! Ha3...

~ Tersenyum simpul abah melayan anaknya yang sawan camera. Ha3...

~ Ah kak memang fail bab2 ucapan syahdu time nak mintak ampun di pagi raya! Yang aku selalu buat just salam, cium tangan, cium pipi, peluk2 & kasik duit raya. Lepas tu, senyum2 sengih2. Hadoi la...

~ Enterframe itu wajib, ye you ols..! Ahaks3...

~ Qistina antara yang paling happy la kan... Sebab dapat collect duit raya banyak2! Bebudak kata ko! Aku pun nak jugak collect duit raya. Tapi, diorang takmo kasiklah! Sentapahkaknoks! Tsk3...

~ Qistina & duit raya...

~ 3 dara pingitan... Ecewah! Paling tak buleh blah tengok Qistina senyum. Sooo... sweetlah! He3...

~ Ibu Qistina pun nak enterframe jugak. Layankan jer... ;P

~ Berebut duit raya! Mata duitan betul diorang nih! Ha3...

~ Pose dah cun. Tetiba ada kaki Qistina enterframe. Ha3...

~ Family portrait for Aidilfitri 2011.

Kalau kat rumah mertua, lepas jer photoshoot raya, aku terus tukar baju. Yang dasat tuh, kalau tukar pakai baju kurung biasa2 takpe la jugak. Nie aku terus sarung t-shirt ngan track bottom. Sebab kena bersilat kat dapur menolong apa2 yang patut.

Kat sini ada konvoi raya dari surau. Lepas semayang & takbir raya, diorang akan datang beraya dari rumah ke rumah secara berjemaah. So, kena la prepare2 apa yang patut. 

Tugas ah kak hari tu adalah potong lemang & ketupat. Lepas tu, transfer kuih raya dalam bekas. Begitu... Busy kan? Busy kan? ;P

Belah petang baru make up santek2, pakai baju raya balik & pergi beraya beramai2. Owh... heaven betul! La3...


*Update Menu Bersahur & Berbuka Puasa 23 Ramadhan 2011

Menu Bersahur: Seperti biasa, lauk orang malas, nasik putih + telur hancus cili padi.

~ Menu Berbuka Puasa plak adalah seperti dalam gambar di atas. Mak join berbuka kat rumah aku sekali. Tak sempat masak dah katanya sebab nak menyudahkan kerja2 menjahit tempahan baju raya. Aku bawak mak ke PARAM untuk pilih2 juadah berbuka yang mak sker. 


:: Like3, ek! ::



6 comments:

kaklong said...

kaklong pun tahun ni beraya di rumah mentua...bergilir-gilir tiap tahun

:)

fairus said...

HEHE.. BANYAK LAGI KE GAMBAR RAYA YANG BELUM DIPOSTKAN.. DAH RAYA KE BERAPA DAH NI.. :)

ArELeEz said...

kaklong,
normally, yg mane dah kawen tu mmg bnyk yg pakai sistem giliran. klu x, mau ade yg meroyan kang. he3..

ArELeEz said...

fairus,
raye kan sebln! relax la. +, blog memasing.. so, ikut sker memasing la bila nak m'publishkannye kan..

azzey said...

qistina pon dh terkena demam 'peace'...ha3..

ArELeEz said...

azzey,
tau xpe..! ha3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google