SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, September 16, 2011

STICKY MODE ENTRY: 16 SEPTEMBER...

*This is a sticky mode entry. Please scroll down for new updates. Thank you. ;)


Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Tanah MelayuBorneo Utara (kini Sabah), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.
Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan hingga ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkanPertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.
Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak danSemenanjung Malaysia. Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.


*Sumber: wikipedia

~ Selamat Hari Malaysia untuk semua rakyat Malaysia. ;)

16 September... tarikh keramat untuk seluruh rakyat Malaysia & tarikh keramat jugak untuk aku sebab 16 September jugaklah aku dilahirkan ke muka bumi nih. Alhamdulillah... 

1 Malaysia sambut birthday ah kak, noks! Siap dapat public holiday lagik ko! Ko ado..??! Ha3... Over pulak di situ... Gurau2 jer maaa... ;P

Apa2 pun, aku bangga jadik anak Malaysia & aku jugak bangga dilahirkan pada tarikh keramat, 16 September... Thank you, Allah... & terima kasih mak... ;)

Errr... nak hadiah buleh tak? Ahaks3...


:: Like3, ek! ::No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google