SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, June 1, 2009

MuSiM kAwEn2 TiBe LaGiK..!

Skang nie, dah start balik dah musim kawen2. Coti skolah la katakan… Semlm jer, we ols ade 5 invitations. Memule, mmg la nak redah gi lima2 tuh! Tp, xlarat la plak! T’pakse la filter2 sket, gi 3 majlis jer. Tu pon dah kenyang gilos! ‘Overdose’ wooo..!!! ;P


~ Amik ko!!! Selambak muka aku! Muahaha...
1st weddin’ yg aku, my ‘sayang’ & mak gi adalah umah Kak Salmah. Kak Salmah nie adalah jiran kakak aku & parents Kak Salmah adalah sekampong ngan mak aku. Paham ke korang xplanation pjg b’jela aku nih? He3…

Lauk kat sini, more to daging. Ade daging masak kicap, gulai daging, kurma ayam & ikan pekasam. Aku xamik gambar sgt coz aku adalah bz b m’cekik time tuh! Plus, pengantin pon xsanding lagik sampai la kitorang balik, still nan ado lagik pengantin b’sanding.

Pastu, trus gi weddin’ yg ke-2. Mase we ols sampai, sdg2 elok pengantin tgh b’arak. So, aku snap2 la gambar skeping 2.


~ Pengantin lelaki nie kawan sekampong my ‘sayang’.


~ Pengantin pompuan nie lak junior aku mase skolah rendah dolu. Pusing2 kat situ gak kan?! Dah jodoh, gitu! Hiks… Yg jadik pengapit tu, kakak dia kalo xsilap aku. Pon 1 skolah ngan aku. Tp, dia senior aku la…


~ Ini bkn pengantin, ok! Eh2!!! Pengantin gak ape?! Pengantin wat diriku… Ecewahhh..! ;P


~ Sesi julang-m’julang pengantin. Aku ingat dah pupus dah tradisi nih coz dah jarang org wat kat kampong aku nie. Kat kampong belah abah aku mmg fofular tradisi nih! Kalo xjulang pengantin, xsah! Cam kakak aku dolu, majlis kawennye 3 tempat. 1st kat umah nenek (belah mak), 2nd kat umah mertua & 3rd kat kampong belah abah, wat ala2 Jawa, b’kompang bagai… Kene julang lak tuh! Isk3… Sib baik zaman aku kawen xplak diorang julang2 aku. Kalo x, confirm patah-riuk tulang bahu org yg julang aku tuh! Muahaha…


~ Wah, gitu..! ;) 1 thin’ I like ‘bout this weddin’ was da theme, PURPLE, ok! Owhhh… I like… Ahaks2…

Mmg dah xlarat sgt nak gi weddin’ yg ke-3. Kitorang dah sampai umah dah pon. Tp, my ‘sayang’ cakap, dah alang2, better gi. Plus, bknnye jauh pon umah kenduri tuh..! Kat situ, aku jamah gak la ape yg dihidangkan utk tetamu w/pon ‘tank’ mmg dah ‘overloaded’ ya hamat! Aku ratah lauk jer… Tp, kenduri yg sblom2 tu pon bknnye aku makan sgt, aku just kenyang air. Cuaca panas cam semlm, mmg cepat haus.

Kenduri yg ke-4, mmg dah xlarat nak redah. Kenduri yg ke-5, sepatutnye mmg aku & my ‘sayang’ plan nak gi coz yg kawen tu adik opismate aku, Hafiz. Tp, aku mmg t’lupe sgt2. Dah ptg baru t’ingat. Ya ampon la, Hafiz oiii..! ;P


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

8 comments:

Solehah said...

menarik sesi menjulang pengantin tuh..first time aku tgk adat mcm ni..

Dakjaat™ said...

adoi~ kesian pengantin perempuan kena julang ..

Media Cyber said...

ha! meriah tol!

meare said...

seb baik time aku kenduri kat tepeng ritu xder acara julang menjulang ni.tp kat tepeng mmg xder kan?areateluk intan je ek?

ArELeEz said...

Solehah,
aku dah kasik idea utk wedd hang nih! amacam??? ada brani utk dijulang?? muahaha..


Dakjaat,
lg cian kat si tukang julang la.. lenguh bahu woo.. sib baik xlame. he3..

ArELeEz said...

Media Cyber,
happenin'2..! ;P


meare,
wallahualammm.. ;)

lily lotus said...

erk...seb baik selim

ArELeEz said...

lily lotus,
yess!! mmg sib baik! kalo mok2, confirm xde sape yg sanggup julang! muahaha..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google