SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, May 26, 2014

#THROWBACKLAPAN: AKU... TAK NAK... KAHWIN... DENGAN KO...

Yang ke-8...

Syiok betul bunga manja! Rasa macam nak buat kenduri doa selamat katanya... bila dapat call daripada mamat kolam ikan. Kasar pun, kasarlah! Yang penting dating! Ko ada..??! Ha3...

Hari 'dating' dah tiba... Tapi, 'dating' tu terms untuk bunga manja. Kalau untuk mamat kolam ikan, termsnya samadengan hari 'face to face'.

Sambil tengok cermin, usha2 parut kat kening, mamat kolam ikan terflashback kesah zaman kanak2, kesah macam mana dia dapat parut tuh. & kesah yang mengubah hidup dia 100 %!

"Hey, budak! Ko pergi mana tadi, hah? Hey, ko cakap la... Ko pergi mana tadi, hah?"
"Ayah Cik... Ayah Cik... dia... dia tak pergi mana2 tadi. Dia ada dengan saya tadi."
"Ko diam, Wahab! Ko jangan nak tipu aku! Ko dok tepi. Kawan aku kata nampak budak ni ke pondok telefon hujung kampung. Ko buat ape sana tadi, hah? Ko telefon polis?"
"Ayah Cik... saya tak telefon polis."

Memang dia tak call polis. Tapi, dia call Uncle Kwan, mintak tolong sebab dah tak tahan asik kena belasah dengan Ayah Cik.

"... Hey, aku tak pernah mengaku ko ni anak sedara aku, ko tau tak? Aku benci dengan bapak ko, sebab bapak ko kahwin dengan kakak aku, hah!. ... Hey, disebabkan bapak ko lah, hah... disebabkan bapak ko lah, aku tak dapat warisi seluruh ilmu persilatan dia, ko tau tak? Sekarang ni aku nak tanya ko, mana ko simpan keris pusaka arwah ayah aku, hah? Mana?"

Wahab terpaksa kasik keris pusaka sebab tak sanggup tengok mamat kolam ikan kena belasah dengan Ayah Cik. Tapi, mamat kolam ikan tetap nak pertahankan satu2nya keris pusaka yang diwariskan kepada arwah abahnya. Cuba bergelut dengan Ayah Cik sampaikan keris tertoreh pada kening mamat kolam ikan.

Uncle Kwan datang jadik 'penyelamat'. 'Penyelamat' yang akhirnya jadik orang yang bertanggungjawab kenalkan dia pada dunia 'hitam'! Sangat 'hitam'! 

Luka hilang tapi, parutnya kekal sampai sekarang. Sejak 2 menjak ni, dia selalu teringatkan Uncle Kwan & Uncle Bujang...

" ... Abang tau tak yang _ _ _ ni nak kahwin dengan Abang."
"Haish! Eiiii..!!! Hey, ko ni apa masalah ko, hah? Aku cakap Bahasa Melayu ko tak paham! Aku cakap bahasa Hokkien, lagik lah ko tak paham! Aku nak... cakap Bahasa Tamil ke baru ko paham? Aku... tak nak... kahwin... dengan ko... Pahamlah!"
"_ _ _ nak kahwin dengan Abang. Abang paham tak?"
"Eiiii.... Allahuakhbar..!!!"
"Eiii... sikit2 nak marah... sikit2 nak marah... Panas2 macam ni pun nak marah lagi. Macamlah orang buat salah."

~ Credit to: ping

Memang la panas! dating kat kolam ikan kot..! Ha3... Cap yang mamat kolam ikan sengaja pakai sebelum keluar dari kotej tadi dah bertukar kepala. Elok dah dia tenggekkan kat atas kepala bunga manja sebab dia tau cuaca panas macam tu sangat tak sesuai untuk bunga manja. Hmmm... ganas2 caring gitu..! Hiks...

" ... Ko tau tak, sebab ko, aku kena marah dengan kakak ko, Kak Hannah."

Ooo... baru la bunga manja tau motip sebenar mamat kolam ikan ajak dia 'dating'. Ingatkan chenta dah berbalas. Rupa2nya... ya hado..! Adeh3...


:: Like3, ek! ::



2 comments:

Ayu azmir said...

singgah pagi isnin sini...

ArELeEz said...

Ayu azmir,
terima kasih. sudi2kanlah singgah lg.. ;)

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google