SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, May 21, 2014

MURTABAK CREAM CRACKER SARDIN

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

1st attempt. Google resepi + disesuaikan dengan stok bahan mentah yang available. Bunyiknya pelik. Rasa macam, 'Eh, cream cracker pun boleh jadik murtabak ke? Confuse #hanahmastura tau!'. He3... Tapi, rupa paras dia tak pelik sangatlah. 

Bahan2 Untuk Kari Sardin:-

1 tin sardin
1 biji bawang besar (dicincang)
2 biji bawang putih (dicincang)
1/2 inci halia (dihiris)
1 peket kecil serbuk rempah kari ikan
1/2 sudu kecil asam jawa Xtra Adabi
Garam
Gula
Minyak masak
Air masak

Cara2 Penyediaan Untuk Kari Sardin:-

1) Panaskan minyak. Tumis halia, bawang besar & putih hingga naik bau.
2) Masukkan serbuk rempah kari. 
3) Tuangkan air masak. Masak hingga pecah minyak.
4) Masukkan sardin.
5) Perasakan dengan garam, gula & asam jawa Xtra Adabi. Masak seketika. Angkat & sejukkan sekejap. Hancurkan menggunakan potato masher.

Bahan2 Untuk Murtabak Cream Cracker Sardin:-

1/2 bungkus cream cracker
1 tin susu cair
3 biji telur ayam
Marjerin

Cara2 Penyediaan Murtabak Cream Cracker Sardin:-

1) Lapikkan pemanggang ajaib dengan aluminium foil yang telah disapu marjerin.
2) Tuangkan susu cair secukupnya ke dalam mangkuk. 
3) Celupkan cream cracker ke dalam susu cair & susun cream cracker di atas aluminum foil. 
4) Pecahkan telur ayam ke dalam mangkuk. Kacau.
5) Lapiskan dengan inti kari sardin berselang-seli dengan lapisan cream cracker. Ratakan.
6) Tuangkan bancuhan telur ayam ke atas inti kari sardin.
7) Ulang step 3 & 5 hingga habis. 
8) Bakar hingga masak. Potong & hidangkan.

~ Murtabak Cream Cracker Sardin

Berjaya dari segi rupa & rasa. Plus, My 'Jebat' pun suka. ;)


:: Like3, ek! ::



No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google