SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, December 2, 2011

SEBUAH 'KEHILANGAN'... AL FATIHAH...

Aku lupa nak blog pasal abang ipar kakak masuk hospital sebab kena stroke. Bukan totally lupa la... but, macam kekangan masa sikit.

Kalau tak silap aku, kejadian nie berlaku pada Khamis lepas. Abang Samad (abang ipar kakak) ada company supply & pasang canopy untuk majlis2 especially majlis kahwin. Kakak cakap Abang Samad tetiba jatuh pengsan masa tengah pasang canopy orang kahwin la... Terus masuk hospital & terus koma!

Doktor kata dia kena stroke & ada darah beku kat otak, sebab tu dia koma. Harapan pun memang tipis! Solution adalah pembedahan. Tapi, itu pun tak menjamin sangat sebab 50:50. Plus, doktor pun macam tak suggestkan buat pembedahan sangat sebab condition dia sangat kritikal.

If tak dibedah, hayatnya cuma dibantu oleh mesin jer. So, apa yang family diorang boleh buat adalah bacakan surah Yassin & berdoa semoga adanya keajaiban.

Pagi Sabtu, mak roger2 bagitau Abang Samad dah meninggal dunia. Innalilla hiwainna ilai hirojiu'n...

Belah malam, family mertua kakak buat kenduri arwah. Aku, my 'sayang', mak, Mak Yang & Mak Lang datang la malam tu...

~ Sempat la jumpa A_bern yang dah lama jugak aku tak jumpa. Amik gambar sendirik bajet cun habis la tuh! Chait!!!


~ Wah! Seriusnya muka aku! ;P 

~ Lepas bertahlil & baca doa, harus la ada makan2 kan... Apa lagik...?! Moh la kita 'alla humma barik lana, fi ma razaktana, wakina a'za bannar. Amin...' ;P

~ Mak Lang pun enterframe...

~ Malam tu, aku tak makan nasik. Aku makan bihun yang best dengan cucur udang yang marvellous nih! Sodap, weh..! Kakak ipar kakak yang buat. Tak tau nak kata macam mana?! Tapi, memang sodaplah! 

Sempat jugak la kakak bercerita tentang rahsia kesodapan cucur udang tuh. Katanya, kakak ipar dia rebus dulu udang tu & toskan. Air rebusan udang tadi tu lah yang dibancuhkan dengan adunan tepung. Means, bukan pakai air masak biasa la... Kekdahnya...

Lepas makan, kami mintak diri, nak balik. Terima kasihlah kepada kakak, abang Mie & mak mertua kakak yang jemput kami malam tu. 

Al-fatihah untuk Arwah Abang Samad... Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman... & takziah untuk keluarga arwah... Semoga tabah menghadapi sebuah 'kehilangan yang dah ditakdirkan'... Amin...

Kehilangan orang yang kita sayang memang sesuatu yang memedihkan & perit untuk diterima kan? Tapi, siapalah kita untuk mempersoalkan qada' & qadar-Nya... Pasrah & redha... itulah yang sebaiknya... Hargailah orang yang tersayang selagik hayatnya dikandung badan... Insyaallah...


:: Like3, ek! ::

8 comments:

J@J@ / Bini The Rock said...

alfatihah utk arwah abg samad itu...





**tq bagi info ttg cekodok sedap. balik keje niari, terus nak beli udang ..nak buat cekodok tu la! heheheh

ArELeEz said...

J@J@ / Bini The Rock,
al fatihah..

**u're welcome. tips xlangsung tuh! he3.. selamat wat cekodok, ek? ;P

fairus said...

AL-FATIHAH.. SEMOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT...

Madly Mad said...

LAPOOONYAAA TGOK MAKANANNNNNNNNN!!!

wahida said...

al fatihah utk arwah..
semoga rohnya ditempatkan bersama2 org yg beriman...amin...

ArELeEz said...

fairus,
amin..

ArELeEz said...

Madly Mad,
sila la carik makanan sebelum kelaporan tu b'tukar jadik kebuluran.. he3..

ArELeEz said...

wahida,
amin ya rabbal alamin..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google