SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, April 29, 2010

IKAN PUYU GORENG

Korang penah dengor pasal ikan puyu tak? Tau tak rupe dia camne? Penah makan tak? Wah3..! Banyaknye soklan aku..! Ngalahkan soklan Who Wants To Be A Millionaire (WWTBAM) plak. He3... Eh! WWTBAM nie dah lame nan ado kan? Dah takde sponsor kot..! Ooppsss! Larik tajuk lak! Heh3...

Ikan puyu memang sungguh sinonim dengan kampung aku & my 'sayang' sebab kampung kitorang nie dikelilingi sawah padi, parit kecik, parit besor, sume ado... where kat sinilah ikan puyu, sepat, keli, haruan bagai bermastautin. Ikan puyu nie memang favourite my 'sayang'. If my MIL/mak aku buat masak pedas, terus ngelejat jer my 'sayang' carik nasik. Ha3... But, lain plak ngan aku sebab aku tak makan & tak sker ikan puyu. Bukan puyu jer but, segala tok nek sepat, haruan sume aku tak makan. Keli jer aku buleh blah sket2. Dolu2, mase kecik2 aku makan gak sume ikan2 nih. Start sekolah rendah, aku dah tak sker. Hmmm... hormon ngengada terlebih kot..! Ntah la...

Last Wednesday, my 'sayang' balik umah family dia, nak jenguk2 bendang katanye... Mase amik aku during lunch hour, aku tengok my 'sayang' gigih nak memasak something. Rupe2nye, my 'sayang' tapau ikan puyu yang my MIL pancing. Dah siap siang, cuci & bergaram-kunyit. Tinggal nak campak dalam kuali jerk. My MIL memang dah arif sangat pasal menantu antu dia yang sorang nih, sebab tu dia siap2 siang, cuci & buh garam-kunyit. Muka aku nak siang ikan??? Memang taklah..! He3...


~ Nasik goreng makan ngan ikan puyu goreng. Pinggan my 'sayang' nih, bukan pinggan aku, hokay..!

Nasik goreng nie adalah nasik goreng lebih breakfast pagi tu. Kitorang dah takde idea nak tapau kedai for lunch. Dah jemu kot. Asik2 lauk kedai jer... Hu3... Nak masak cam tak cukup mase la plak! Terus bagi alasan 'masa', ko..! Cakap jer la mim alip lam alip sin kan? Hiks...


Hmmm... korang sker ikan puyukah?


::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

15 comments:

Solehah said...

tak penah mkn ikan puyu ..huhu..

Solehah said...

tak penah mkn ikan puyu ..huhu..

Solehah said...

tak penah mkn ikan puyu ..huhu..

Solehah said...

tak penah mkn ikan puyu ..huhu..

ArELeEz said...

Solehah,
penah 'jumpe' x? he3..

btw, apsal hang komen b'kali2 ayat same, ek? musykil aku.. hmm..

azzey said...

hei sis.....bila lh nk insaf...ishk ishk..belajo2 le siang ikan...jgn spi ikan tu siang diri dia sendiri... hu3

ArELeEz said...

azzey,
eiii..! xkose mak, noks..! awws! hanyir, u..! ha3..

azzey said...

Dah mcm tu..mkn jelah ayam ye..makan le hr2..tp klu bdn dh jd mcm ibu ayam..jgn menyesal plak dowh..haiiiii .....

ArELeEz said...

azzey,
ayam = t'baik..! hiks.. woit! i'd loose some weights, hokay..! la3..

azzey said...

..SO GUD!!.how many kilo u loose??
keep it up babe!!!!

ArELeEz said...

azzey,
so far, 'bout 5 kg la.. owhh.. yeahh..!

azzey said...

Gud job! keep on trying...dun give up!!!

ArELeEz said...

azzey,
owhh.. yeahh..! tq, bebeh!

Anonymous said...

u r most welcome sis...!!!!

ArELeEz said...

Anonymous,
;)

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google