SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, April 7, 2009

Si PeNgUTiP dErMa

U ols penah xdidatangi si pengutip derma? Alaaa... yg slalu pakai baju Melayuz, pakai ketayap tu, ha! Diorang nie normally ade kat tempat tumpuan org ramai cam kat pekan sehari ke... pasar mlm ke... Kalo bln pose lg bnyk esp kat bazar Ramadhan.

Aku bkn la nak menidakkan kebenaran/kesahihan pungutan derma tuh. Tp, kdg2 I was wonderin', diorang2 tu sume dtg dari landasan/saluran yg tul ke atau sekadar gunakan name2 p'binaan masjid, umah anak yatim, pusat tahfiz & etc.2 sbg tiket utk diorang dpt duit mudah. Korang paham kan wat I mean?! Nowadays, diorang dah guna p'dekatan baru dgn mengutip derma dari umah ke umah. Dtg secara beramai2 naik 1 transport like a van, turun kat 1 destinasi & b'pecah, pastu start ketuk pintu umah org, mintak derma atas nama spt yg tersebut di atas. Cam kat opis aku nie plak, slalu ade surat yg letterheadnye menunjukkan surat tu dtg dari salah sebuah pusat tahfiz yg b'operasi di Kedah, mintak derma through money order/postal order/bank-in atas sbb2 xcukup dana nak m'besarkan lg pusat tahfiz tersebut. Hmmm...

Musykil aku... Kalo diorang nie dari saluran yg sahih aku xkesah. Tp, takutz2 kalo diorang tu sume take granted di atas keprihatinan rakyat M'sia jer... Kalo kite nakkan kesahihan, mesti kite nak evidence kan... Xdinafikan yg diorang2 nie sume mmg ade evidence. Tp, kdg2 evidence tu cam xbrape nak 'kuat' la... Senang citer, cam fake jer... Ye la kan... cam resit yg dia bg kat kite pas kite derma tu bley dpt kat mane2. Pastu, surat iringan mintak derma pon rase2nye sume org yg celik IT tahap minima bley wat kan...

~ Nie la insan2 yg aku maksudkan. Nmapak x yg kat sinun tu, ha! Yg pakai ketayap b'diri kat celah2 keta tu... Jap2..! Aku kasik close up sket.


~ Ha! Nampak x? Yg aku bulatkan tu...! Ade 2 org, xtually. Tp, yg sorang lg dok t'sorok sket. Mase nie, diorang baru pas mintak derma kat aku yg tgh lepakin' lam keta while waitin' for my 'sayang' beli s/thin' kat Pekan Selase.

Ape2 pon, lu pikir la sendirik! Tepuk dada, tanye selera...

::. TrULy, MaDLy, DeEpLy .::

2 comments:

Elyn said...

slalu nyer kalo org mntk derma sesaje ni mmg saya buat derk je. bukan sombong ke apa, tp geram kdg ramai yg tipu. kalo stakat jual tissue tu ok lai!!

ArELeEz said...

Elyn,
pastu, bile kite dah kasik sehengget 2, diorang akan dtg secara b'jemaah la plak. Aduss.. duss.. duss.. ;P

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google