SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, June 30, 2014

IFTAR 1 RAMADAN... 2014

My 'Jebat' dah cop untuk berbuka kat rumah parents dia. I is ok jerrr... ;)

Meriah sebab ramai yang balik. We ols sampai pukul 5 petang. Maklumlah... rumah 'paling jauh'... Hiks...

Kaum Adam ada yang melepek kat ruang tamu,ada yang melayan anak & ada jugak yang melepek kat dalam bilik. Kak Ti dengan my MIL tengah masak. Tapi, dah hujung2 masak. Maksudnya, dah nak siap. Owh... kojo sonang.! Ha3... Nampak tak menantu hantunya di situ..? ;P

Tapi, pandai2lah cover line... Jenguk2 & tanya, kot2 ada apa2 yang boleh ditolong. My MIL mintak tolong kupaskan timun tanggal, potong dadu,lepas tu, sira dengan santan yang dibancuh dengan gula & sedikit garam. Abah teringin katanya...

Eh, you ols kenal tak timun tanggal yang mana 1? Actually, ah kak pun baru kenal. My MIL ada tanam.Dah berbuah & besar2 pulak tuh!

~ Rupa paras timun tanggal, untuk sesiapa yang tak berapa kenal / baru nak kenal lah. Ada jugak yang panggil as timun betik. Errr... timun ke... betik ke...? Erkkk! ;P

*Credit to: cendanakasih

Itu desertnya untuk sesiapa yang reti makanlah.

~ Ini pulak adalah menu utama. Meriah bukan..? ;)

Macam tak terasa, dah 'selesai' 1 Ramadan... ;)


:: Like3, ek! ::



6 comments:

CXopportunities said...

hahaha. nice entry. suka part 'nampak tk menantu hantu disitu' hahah!

amboi meriah sungguh makanan. terliuq. da la pepagi ni. makhruh puasa cx .haha

anyway, cx pon baru tahu timun tanggal ni. ape rs die? kacukan ke?

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

timun tanggal tu sama ngan tembikai susu ke areleez? konfius kak Jenab...hahahha :P

❤Kamsiah❤ said...

akak panggil timun betik...tp dah berbelas th tak jumpa..tak makan..sedap makan dgn santan...

ArELeEz said...

CXopportunities,
tq sbb rase nice. ;)

baca entry sambil tutup mata. he3..

leez pun baru2 je tau jugak. even xpenah rase pun sbb macam xbuleh masyuk je.. bau dia sejibik macam honey dew. maybe, kacukan antara timun & honey dew kot..

ArELeEz said...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
dia macam kacukan antara timun dgn honey dew kot.. cer bayang2kan cenggitu. harap kak jenab dah xkonpius! ha3..

ArELeEz said...

❤Kamsiah❤,
oic.. kira kategori buleh mkn gak la ni, ek? ;) aah. mmg sesetgh org panggil timun betik. wat desert, sira dgn santan + gula + garam.

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google