SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, January 5, 2012

IKAN BENDANG

Sekarang nie, kat kampung aku adalah musim orang carik ikan bendang. Means, spesis2 macam ikan haruan, sepat, puyu, keli bagai tu la...

Macam family aku, yang rajin mencarik ikan bendang nie adalah nenek & cucu2nya. Mak pulak dulu2 mak rajin jugak la... Tapi, sekarang dah tak berapa rajin sebab kalau carik pun, takde siapa yang nak makan. Adik-beradik aku memang bukan peminat setia ikan bendang. Mak pulak makan sikit2 je.

So, tak koselah mak nak gigih mencarik ikan bendang. Kalau teringin, mak mintak sikit kat nenek. Kadang2, memang nenek offer. Tak pun, nenek masak terus then, bagi mak sikit.

Ada la 1 hari tu kan, my 'sayang' carik ikan bendang nie kat parit tepi rumah mertua. Actually, my MIL yang suruh. Nak buat ikan kering katanya... Maka, bertungkus-lumuslah my 'sayang', abah & Bulat 'mengerjakan' parit tuh!

Tak semenggah betul penampilan my 'sayang' masa keluar dari parit tuh! Lantas aku pun berkata...

"B, kalau macam nie rupa paras B masa meminang Leez dulu, 
ya ampon la Leez nak terima! Ha3..."

Larikkkssss...!!!

~ Yang nie my MIL kasik mak. Mak amik 2-3 ekor yang kecik2. Yang lain semua mak kasik kat Mak Yang, Mak Lang & nenek. Mak Yang amik yang besor2 sebab nak masak asam katanya... Aku dengor Mak Yang nak masak asam ikan haruan pun dah kembang tekak aku! Tak boleh blah, dowh..!!! 

Even, aku tak kecik hati pun kalau Mak Yang tak kasik merasa barang semangkuk. Takpe la... Mak Yang & family jer la layan. Silakan... Hu3...

Ntah la... Tak tau apsal tekak nie tak boleh nak terima. Masa kecik2 dulu, tekak aku tak demand tau! Aci belasah je semua makanan termasuk la ikan bendang. Bila dah besor2 nie je tekak mengada2 berbajet omputih sikit. Hadoiiyaiinya pun!!! ;P

Korang pulak, makan tak ikan bendang? Ke memang peminat setia? Tak pun, memang tak minat langsung macam aku? Cer citer... Cer citer... ;P


:: Like3, ek! ::



6 comments:

intan morsalin said...

sya suka ikan bendang...fresh dari bendang gitu...kalau kat kampung sya..time banjir leh la merasa makan ikan2 ni fresh sbb ramai yg pasang pukat...

fairus said...

SAYA SUKA MAKAN IKAN KELI. BARU TAHU SEDAPNYA IKAN KELI NI DI USIA 30 AN..RUGI RASANYA KERANA BARU TAU..

ArELeEz said...

intan morsalin,
hmm.. bestnye tekak u..! xchange jom! he3.. gurau jer.. jgn marah aa..

uiks! siap pasang pukat! dasat tuh!

ArELeEz said...

fairus,
oic.. camne buleh terteringin nak rase tuh?

btw, ikan keli leez buleh telan jugak la sket2. tp, yg digoreng garing2 then, masak pedas.

si tuan putri kiUt said...

my peberettt tuuuu!! teringat zaman kecik2 dulu kt kg hari2 dpt mkm ikan ni... plg sedap salai wat masak lomak cili api campur belimbing...bachang atau pun daun gelugur... perghhhhh

ArELeEz said...

si tuan putri kiUt,
wah! siap t'bayang2 menu nih, mmg xhengat punye faveret nih! he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google