SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, February 28, 2012

MENARA TAMING SARI ROUND#3

Tempat pertama yang kami tuju lepas breakfast kat Subaidah adalah tak lain tak bukan... Menara Taming Sari..! Giler ramai kot tourists masa tuh! Jalan pun macam jemm but, still boleh gerak henjut2 la... Bas persiaran pun banyak jugak.

~ Dah nampak dah dari kejauhan Menara Taming Sari tuh. Tapi, kami still berpusing2 mencarik parking. Nak dapat parking kat area parking lot menara tu memang tak la kot sebab penuh! Terpaksa la parking jauh sikit lepas tu, menapak. Owh... berlengas! Terus feeling2 lemak terbakar & jadik slim macam Tiz Zaqyah! Ha3... Apakah..??!

~ Kat lobby Menara Taming Sari... Tetiba terjumpa 1 beca cantik yang didisplaykan kat situ. Terus sengal! Ha3...

~ Qistina pulak tak mau turun dari beca yang didisplaykan tuh. Jenuh jugak nak pujuk. Kebetulan, ada pakcik beca lalu kat situ lepas bawak tourists pusing2. Awa chopkan beca tu untuk bawak Qistina, my MIL & Udda pusing2 pulak. & misi memujuk Qistina berjaya! Eh! Qistina tak panggil beca tau! Tapi, Qistina kata beca tu samadengan basikal mahal. Maybe, sebab berhias2 tu kan... So, macam mahal! He3...

~ Walaupun dah 2 kali aku & my 'sayang' merasa naik Menara Taming Sari tapi, tetap gigih nak naik lagik. Naik ramai2 samadengan best kot. Means, ni kali ke-3 la untuk kami berdua. Ko ado..??! ;P

~ My 'sayang' still boleh sengih2 sebab menara belum 'launching' lagik. Tunggu la bila dah sampai kat atas kang... cuak habis muka dia! Haish!

~ Macam berani2 takut je... He3...

~ Cool, bebeh!

~ Dah 'launched'! Wee hooo..!!!

~ Deretan kenderaan yang nampak kecik cinonet je..! Dekat dengan Dataran Pahlawan.

~ Harbour kot...

~ See2! Kan aku dah kata, my 'sayang' dah cuak! Gayat tak hengat pakcik tu tau! Ha3...

~ Mak Ngah terkagum2... He3...

~ Boleh nampak seantero Melaka.

Walaupun cuak tapi, my 'sayang' tetap gigih menyewa teropong dengan harga 5 hengget. Alaaa... sampai kat atas, my 'sayang' pakai sekejap je. Lepas tu, dah gayat! Terus pass teropong kat orang lain. Ha3...

Menara Taming Sari dengan ketinggian 110 m ni dah jadik macam landmark Melaka kot. Kalau pergi Melaka, macam tak complete pulak kalau tak naik kan... Kalau aku dah try 3 kali, korang yang belum pernah naik lagik tuh pun kena try jugaklah. Tak rugi pun... Pengalaman kata ko!

Boleh memuatkan sampai 66 orang dalam satu2 masa. Amik masa dalam 7 minit untuk naik & turun balik. Tak pernah tutup! Means, hari2 bukak la kan... Waktu operasi pulak dari 10.00 a.m sampai 10.00 p.m. Harga tiket adalah RM 20 (dewasa) & RM 10 (kanak2). Tak susah nak mencariknya. GPSkan je alamat kat bawah nih:-

Menara Taming Sari
Jalan Merdeka, Banda Hilir
75000 Melaka

Hokaylah! Masa untuk shopping pulak! Wee hooo..!!! ;D


*Bersambung...


:: Like3, ek! ::



4 comments:

fairus said...

DAH DEKAT SANGAT DENGAN PEJABAT SAYA.. KALAU AWAK CALL SAYA BOLEH DATANG..

ArELeEz said...

fairus,
ye ke? owh.. rugi2.. xpe la.. next time, maybe.. insyaallah..

lily lotus said...

windu nak naik beca :) thanks ubatkan kerinduan saya hehe

ArELeEz said...

lily lotus,
holloh3.. so sweet..! nanti if wat ur family day kat melaka lg buleh la naik beca. he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google