SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, February 3, 2012

APA ITU DIARRHEA?

Tajuk entry samadengan soalan. Kalau korang terror, korang jawablah soalan tuh. Takde hal punya..! Kalau betul, korang boleh clap3 kat diri sendirik. Kalau salah, sila menangis sampai esok. Kalau mata sembab macam kungfu panda, tuan tanah kedaung tak bertanggungjawab tau! He3...

"Diarrhea is the condition of having 3/more loose/liquid 
bowel movement per day. It is a common cause of 
death in developing countries & the second most 
common cause of infant deaths worldwide. The loss of 
fluids through diarrhea can cause dehydration & 
electrolyte imbalances. In 2009 diarrhea was estimated 
to have caused 1.1 million deaths in people aged 5 & 
over & 1.5 million deaths in children under the age of 5. 
Oral rehydration salts & zinc tablets are the treatment 
of choice & have been estimated to have saved 50 million 
children in the past 25 years."

Hah! Itulah dia jawapan yang paling tepat lagik jitu yang ah kak dapat dari wikipedia

Va3..!!! Ngeri jugak bunyik fakta tuh! Kus semangat..! Ngeeeeee........

Sebenornya nak cerita yang baru2 nie ah kak pun kena diarrhea. Giler teruk! Asik ke toilet je kerja aku tau! Lemah2 & lenguh2 1 badan. 'Membuang' banyak, makan pulak langsung tak lalu. Siap ngan demam2 pulak tuh! Hadoiiyaiiinya pun..! 

4 hari wooo... aku tak makan nasik. Bila timbang berat, tengok2 5 kilo hilang. Happy tu, happy la jugak sebab penurunan kilo tuh. Tapi, bab asik ke toilet tu yang tak boleh blah tuh..! Hu3...

Hari ke-5 baru ok sikit. Dah mula terpikir2 nak makan apa bagai... Dah boleh makan nasik goreng ikan masin. Walaupun tak boleh nak habiskan seperti selalu tapi, alhamdulillah jugak la... sebab mau jugak dah perut ni terima nasik. 

Skang lagik la dah semakin ok. Nervous jugak kot2 5 kilo yang hilang tu muncul balik. Adeh3...


:: Like3, ek! ::








1 comment:

NOOR AIN OSMAN said...

Jika sesiapa masalah kesihatan seperti diarrhea boleh dirawat secara semulajadi. Boleh jalan ke blog sy dan hubungi sy segera 012 7646324.www.momstoreretail.blogspot.com

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google