SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, February 9, 2012

AKSI CANDID TERLAMPAU (ACT) #16: BASIKAL KUNING

*Slot Aksi Candid Terlampau (ACT)

Masa kecik2 dulu, especially zaman2 kat sekolah rendah, aku suka betul naik basikal. Aku start pergi sekolah fully berbasikal (pagi & petang if ada kokurikulum) dengan kawan2 masa penghujung darjah 5.

Sebelum2 tu mak tak kasik, mak suruh naik van yang amik & hantar budak sekolah then, mak bayar setiap bulan. Dari bayarannya 9 hengget sampai la ke 15 hengget/bulan.

Meronta2 jugak hati ni sebenornya nak naik basikal pergi sekolah macam kawan2 lain. Tapi, nak buat macam mana kan... mak tak berapa confident dengan cara aku behave di jalan raya kot... Ecewah! Macam samseng jalanan pulak bunyiknya..! He3...

Aku ingat lagik, masa memula aku berbasikal untuk ke sesi kokurikulum belah petang, Ayah (arwah atuk) yang temankan. Means, aku kayuh basikal merah hati kiut aku kat depan, Ayah pulak kayuh basikal besor gagah perkasa dia kat belakang. Bila nak lintas jalan, tunggu Ayah 'spotcheck' lalu lintas dulu then, baru boleh melintas. Owh... terasa seperti dicurahkan dengan sepenuh kasih sayang gitu..! Ahaks3...

Kadang2 kan, aku 'rempit + driftkan' basikal merah hati kiut sampai Ayah tertinggal jauh nun di belakang! He3... Tapi, Ayah sikit pun tak pernah marah. Senyum lagik ada..! Owh... bangganya jadik cucu kesayangan... (sambil kembang-kempiskan hidung. Hiks...)

~ Eh! Panjang betul mukadimah! Sebenornya nak cerita pasal ACT ni je pun. Nasib baik ada kaitan, pasal basikal. Comel kan basikal ah kak pakai tudung merah tuh? Kaler kuning lagik! Ko ado..??! ;P Masa terserempak ngan ah kak berbasikal kuning ni la semua kenangan berbasikal masa kecik2 dulu datang menjelma. Terus buat entry ACT yang ala2 kenangan. Heh3...

Mau kasik mintang2 tak kat ACT nih? ;)


:: Like3, ek! ::



2 comments:

fairus said...

WAH.. GADIS BERBASIKAL FIXIE.. ;)

ArELeEz said...

fairus,
owh.. nama beskal tu fixie, ek? baru tau nih. he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google