SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, September 11, 2012

3 SYAWAL 2012... EPPISOD: MENZIARAH BESAN2...

Rumah besan pertama yang diterjah harus la rumah mak. Sebab rumah mak yang paling dekat kan... Awal2 lagik aku dah roger2 mak. So, takde la mak terkejut kalau tetiba family mertua aku serbu rumah mak. He3...

Mak jamu bihun sup. Best tau menjamu adik2 ipar ngan biras aku makan. Sebab diorang memang jenis laju je amik pinggan, cedok sendirik. Mak pun suka macam tu. Mak kata, puas hati bila tengok diorang makan apa yang kita jamu.

Plus, ko letak apa pun, gerenti sold out! He3...

Rumah ke-2 adalah rumah mak KF. Takde la jauh sangat, kat Kampung Gajah je.

~ My 'sayang' amik kesempatan bergambar kenangan dengan tractor KF. He3...

~ My MIL lagik hebak! Jumpa pelam terus paksa aku amikkan gambar. Ha3... Terbaekkk... lah!

Kami dijamu dengan nasik lemak sambal udang petai & cekodok jagung. Tak larat nak makan banyak sangat sebab tadi kat rumah mak dah melantak tak hengat bihun sup. Tapi lepas tu, terkenang2 pulak kat cekodok jagung cicah sos cili tuh. Hu3...

Rumah besan seterusnya adalah rumah parents Roy. Kat Kuala Kangsar nun..! Jauh jugak la kan... Sempat perut ni lapor. He3...

Sampai2 je, family Roy jamu nasik + masak lemak udang dengan kacang buncis + ikan tilapia masak pedas + sambal pelam + rendang ayam. Memang terbaekkk... sangat! Tapi, aku makan nasik berlaukkan masak lemak udang dengan kacang buncis & sambal pelam je sebab aku kan tak makan ikan tilapia... Lepas tu, rendang ayam tu adalah ayam kampung. Pun aku tak makan jugak.

Lauk masak lemak udang tu pun aku tambah sampai 2 pinggan nasik. Siap ratah2 sambal pelam lagik..! Hilang sekejap tatasusila ah kak. He3...

~ On the way nak ke destinasi seterusnya, kami terserempak dengan accident nih. Dasat jugak! Kereta Wira terbalik masuk dalam longkang.

~ Mangsanya dah dibawak naik ambulans. Yang orang-ramai tengok tuh adalah kereta yang terbalik tuh.

Nauzubillah...

Malang tu tak berbau. Harap2 kita semua lebih berhati2 di jalan raya. Kalau boleh, bukan time perayaan je. Hari2 pun. Ingatlah orang yang tersayang...

Hokaylah! Berbalik kepada cerita beraya ke rumah besan tadi, nampak gayanya misi berjaya! Kecuali rumah parents Cik Anilah. Jauh sangat kot... nun di Johor. Tahun2 depan maybe... Insyaallah...


*To be continued...


:: Like3, ek! ::



6 comments:

Everything's Everythings said...

Sedap tu smbal petai mkn dgn nasi lemak ;D

astagfirullah, teruknya accident tu smpai teralik kereta.. harap2 mangsanya selamat

Kesuma Angsana said...

jauh beraya tu!

NUR said...

hensemnya TRKTOR tu.. hhehe..
kalau eksiden pastile jem..
btw selamat raya..

ArELeEz said...

Everything's Everythings,
hmm.. leez xmkn petai masalahnye..! hu3..

selamat kot. harap2 la kan..

ArELeEz said...

Kesuma Angsana,
well.. u know me..! ecewah! ;P

ArELeEz said...

NUR,
secomel pokcik yg enterframe tu kn? hiks..

aah. jemm sket la..

selamat raya to u too..! ;)

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google