SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Sunday, October 27, 2013

CENCARU SAMBAL BELACAN TAKKAN TERPISAH

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Stok terakhir ikan cencaru...

Bahan2:-

3 ekor ikan cencaru (disiang & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
3 biji cili padi (sebagai hiasan)
5 tangkai kacang panjang (dipotong serong)
2 sudu sambal belacan
1 sudu serbuk kunyit
1 keping asam keping
Garam
Minyak masak
Air masak

Cara2 Penyediaan:-

1) Lumur ikan cencaru dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak. Goreng ikan cencaru hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga naik bau.
3) Masukkan sambal belacan.
4) Tuangkan sedikit air masak.
5) Masukkan kacang panjang.
6) Perasakan dengan asam keping & sedikit garam.
7) Masukkan ikan cencaru yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Angkat, hias dengan cili padi & hidangkan.

~ Cencaru Sambal Belacan Takkan Terpisah

Makan dengan nasik panas2... perrgghhh..!!! Ratah pun bollehhh... ;)


:: Like3, ek! ::



No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google