SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, June 19, 2012

IKAN SEGAR BESERAH

Sambung story mory morning glory kesah cuti2 Pahang yang tak berapa nak habis tu dulu la, ek? Heh3...

Hari ke-2 di Pahang...

Pagi2 lagik, kami dah bersiap, nak berkubang kat Bukit Gambang Water Park. Memula, memang nak terus berdesup je pergi sana. Belah petang baru nak ke Tanjung Lumpur, nak beli raw seafood untuk dibbqkan. Sebab agenda belah malam adalah bbq di villa stay. Cewwah..!

Kami tukar plan. Takut kang bila balik berkubang semua dah flat tak larat nak menyopping seafood. Lepas tu, takut jugak kot2 seafoodnya sold out sebab dah petang kan... Tak pasal2 kempunan! Hu3...

Kami ke Beserah dulu pagi tuh. Aku google2, katanya kat Beserah ada pasar ikan fresh baru naik dari laut. Harga pun of course la murah sebab kita beli direct dari nelayan.

~ Apa2 hal pun, kita makan dulu..! Belum breakfast lagik. So, memasing meroyan suruh carik kedai makan dulu sebelum ke Beserah. 

Family aku memang macam tu. Asal lapor je, angin kus2 masuk dalam badan! Terus meroyan! Ha3...

Kami breakfast kat Restoran Rasa Kampong. Not bad la... Harga pulak, hmmm... 9 orang makan dalam 45 hengget. Alamat kat bawah nih:-

Restoran Rasa Kampong
Lorong Tun Ismail 1
25000 Kuantan, Pahang

Perut dah kenyang, baru la tak meroyan! Boleh la meneruskan perjalanan. Ngeh3...

~ Dah sampai dah... ke Gerai Ikan Segar (Hasil Tangkapan Nelayan) Beserah. ;)

~ Rupa pasar tu tak semenggah je. Kawasannya pun tak la besor mana. 

Bau pun, confirm la bau pasar kan... Takkan bau kedai munge pulak! Excited punya pasal, ah kak redah je masuk. Muka dah naik ijo kot..! Adeh3...

~ Tapi, macam2 ada..! Ko cakap je nak apa.

~ Kerang?

~ Udang?

~ Ikan masin?

~ Ikan?

Tinggal nak sediakan duit je lagik! Rentikan la kalau nak bargain... sebab dah murah habis dah! Aku yang tak tau harga pasaran ikan2 & yang sewaktu dengannya pun rasa terkagum2 dengan harga2 tuh.

Kalau korang nak merasai pengalaman memborong seafood dengan harga yang murah, boleh la terjah alamat kat bawah nih:-

Gerai Ikan Segar (Hasil Tangkapan Nelayan)
Jalan Beserah
Kuantan, Pahang

Memboronglah korang sampai lebam, ye! He3...

~ On the way keluar dari pasar tu, ada 1 gerai buah2-an. Abang Mie singgah beli pisang. 

Banyak jugak 'hasil tangkapan' kami kat Beserah tuh. Kalau nak tau, check-it out next entry, ek? ;P


*Bersambung...


:: Like3, ek! ::


2 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

pergh... fresh2 ni kalau masak sodap ;-)p

ArELeEz said...

Asrul "iLham" Sany,
confirm! he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google