SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, June 26, 2012

BABAI BUKIT GAMBANG WATER PARK

Jenuh kot kami mencarik port yang paling strategik. Abang dah tak larat dah nak mengusung bakul susu anak2 dia. So, dia landing je kat bawah pokok kelapa dekat dengan 1st pool yang ada wave palsu tuh. Aku pulak, terus mengexplore. 

~ Masih mengskodeng2 port terbaek...

~ Kak Yong cool je. He3...

Sampai ke telematch pool pengexploran ah kak tau! Kat situ la port terbaik kot. Siap ada tempat duduk dengan meja lagik! Pool pun besor. Aku patah balik, carik abang, suruh abang pindah ke situ. Maka berkubanglah kami dalam pool gedabak tuh.

Kami buat pool tu macam tok nek kami yang punya..! Siap buat telematch spotan lagik, noks! ;P

~ Takut airkah? Ha3...

~ Luas kan poolnya? Puas!

~ Rifqi memang dasat! Takmo naik langsung! Gigih nak berkubang. Bila kita angkat naik atas, dia mengamuk. Ha3...

~ Paparazzi di celah pokok. Heh3...
Telematch senang je... Lawan jalan kaki dalam air. Dari sini ke hujung sinun. Mak tukang kira & jadik referee. Banyak kali kot dok ulang2 lawan jalan kaki dalam air tuh. & sebanyak tu jugaklah aku jadik yang tercorot.

Jadik bahan la aku masa tu... Sentapahkak! Sob3...

~ Santai2 kejap lepas bertelematch. Semputttttt........... ;P

Alaaa... sentap kejap je... Sentap manja2 kata ko! He3... Bila ingat balik, memang kelakor! Pengunjung lain yang berkubang kat pool tu pun terkagum2 & tersenyum2 tengok kami. He3...

By the way, sampai sekarang aku confuse, apsal aku asik tercorot je, ek? Apakah..??! ;P

~ Dah salin baju, nak balik dah... Amik gambar kat trem ni dulu. ;)

Actually, ada banyak pool yang kami terjah. Dari yang untuk dewasa sampai la ke pool kanak2. Semua kami belasah! Rugi tak try. Heh3...

Tapi, yang slide pakai pelampung dengan slide yang pakai mat tu memang tak kose kot aku nak mengtry. My 'sayang' pun gayat jugak. Abang ngan A_bern je yang mengtry. Terkagum2 aku tengok abang yang penggayat tak hengat tu naik slide pakai mat. Meniarap pulak tuh!

Humangaih!!!

~ Penat tapi, puas hati kot... ;D

Ada 1 pool tu macam lebih kepada pool untuk kanak2 la... Tapi, ada kami kesah..??! Kami redah je..! Plus, memang tak melanggar peraturan pun... Kira aci je...

Kat pool tu ada slide comel2 untuk kanak2. Takde la pulak kami naik slide tuh kan... Retak menanti belah pulak kang slide tuh. He3...

Yang bestnya, kat situ ada 3 ekor ikan palsu yang mulutnya ternganga dok tadah air. Tunggu masa je nak berpusing, muntahkan air tuh. Momen tu la yang kami dok tunggu. Kami stay kat ikan yang paling besor. Ternganga2 kami tunggu ikan tu muntahkan air. Nasib baik tak masuk lalat je... ;P

~ Begini la rupanya pool tuh. Nampak tak ikan2 tu dok nganga menadah air untuk dimuntahkan? Kami bersidai kat tepi2 tu la... Betul2 kat depan ikan yang paling besor. He3... 

Agak2 nak berpusing kepala ikan tuh, kami semua jerit2 la, 'Huuuuuuuuuuuu.......' Lepas tu, terus... gedebush..!!! Ha3... Lawaklah...

~ Kesian Baby Odah. Mengantuk sangat dia. Tapi, masa kitorang ajak salin baju, dia yang kata takmo balik lagi. Isk3...

Last sekali, kami main kat pool yang ada wave palsu. Giler kentang dia punya ombak! Makin lama makin kuat! Makin lama makin kuat! Neves ah kak tau! Hu3...

~ Renungan makrifat Kak Aneem. Awwsss..!!! Ngeri, noks! Ha3...

~ Baby Odah dah ada mood sikit dah sebab dia sempat tido sekejap lepas salin baju. Pekena susu sebotol terus... zzzzzzz.......

Kesimpulannya, BGWP ni not bad la... Tapi, bila masuk bab makan ngan pelampung tu yang tak boleh blah! Sebab pelampung macam limited. Lepas tu, kalau ko nak main slide ngan menyelusuri sungai buatan tu, of cos ko perlukan pelampung. Pelampung tak disediakan di setiap pool. Ko kena chop pelampung tuh kat entrance. Tu pun kalau dapat la kan... Kalau sold-out, menganga je la ko kat situ.

Pelampung tu tak termasuk sekali dalam harga tiket, ye anak2..! Lain pakej pulak. Kalau tak silap aku, 20 hengget kot termasuk deposit. 

Makan pun aci top up kat entrance jugak. Means, let say ko top up 50 hengget kat tag (gelang tiket) yang ko pakai tuh. Tetiba tengah syiok2 main, ko rasa lapor. So, ko terus pergi kat cafe2 yang ada kat dalam tuh. Then, ko tala je tag untuk discan oleh penjual makanan. Begitu...

Gazebo pulak memang bersepah. Tapi, still tak termasuk dalam harga tiket. Kalau nak gazebo, kena bayor 39 hengget kalau tak silap aku untuk 1 gazebo. Locker pun kena bayar 15 hengget. 

Tapi, kalau nak merasa pengalaman berkubang kat BGWP ni, takde masalah. Alah bisa tegal biasa kata ko! Korang terjah je alamat kat bawah nih:-

Bukit Gambang Water Park
Jalan Bukit Gambang Utama, Bukit Gambang Resort City
26300 Kuantan, Pahang

Masa kami pergi tu, BGWP ni still banyak yang under construction. Plus, sebab tu jugaklah harga tiket quite murah, siap ada baucer diskaun lagik kan... 

Hokaylah! Dah tiba masa untuk ucap babai kat BGWP... ;)


*To be continued...


:: Like3, ek! ::




4 comments:

anitadiana said...

bestnya bawa family mandi manda..kak ita tak pernah sampai lagi kat gambang ne...jauh gak tu...

ArELeEz said...

anitadiana,
best2.. sekali-sekala wat family vacay kan.. ;) ujung tahun nanti, jln2 la ke gambang, kak. cuti2 m'sia.. ;)

Kesuma Angsana said...

wah hapening sungguh ngan angin pantai sepoi2 bahasa lg!hehe

ArELeEz said...

Kesuma Angsana,
t'baekkk.., wok..! ;D

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google