SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Friday, March 16, 2012

MASAK LEMAK KACANG PANJANG & IKAN MASIN PATAH 1000

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Morning, you ols..! Dah breakfast ke? Kalau belum, pergi breakfast cepat. Diet macam mana pun, breakfast tak boleh diabaikan tau! 

Ah kak dah breakfast dah. Breakfast ringkas & ekspres je. Tapau roti bun sambal bilis Gardenia, makan kat opis. Jadiklah buat alas perut. ;)

Hari ni waktu rehat lama kan... especially untuk kaum Hawa la... Mana yang dah jemu makan lauk kedai tuh, boleh la kot mengtry resepi ah kak nih, buat santapan tengahari kang. Selamat mencuba, ye! ;)

Bahan2:-

3 ekor ikan duri masin (dipotong)
1 batang serai (dibelah 2)
7 tangkai kacang panjang (dipotong)
1 kotak santan
1 biji tomato
1 keping asam keping
Air masak
Minyak masak
Serbuk perasa
Garam
Gula

Bahan2 Tumbuk:-

1 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 - 7 biji cili padi
1 tangkai cili hijau
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara2 Penyediaan:-

1) Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga naik bau.
2) Masukkan ikan duri masin. Kacau seketika.
3) Masukkan serai.
4) Tuangkan santan & air masak. Biarkan hingga mendidih.
5) Masukkan kacang panjang & tomato.
6) Perasakan dengan serbuk perasa, garam, gula & asam keping. Reneh seketika. Angkat & hidangkan.

~ Masak Lemak Cili Padi Kacang Panjang & Ikan Masin Patah 1000. Tetiba tersuka kat lagu Shila Amzah lepas tengok telemovie yang dia berlakon 1st time ngan b/f dia tuh. Heh3...

Nampak talented jugak si Shila Amzah tuh. Bila lagik, ek dia nak berlakon?


:: Like3, ek! ::



4 comments:

fairus said...

MASAK LEMAK SAYA MINAT.. TAPI IAKN MASIN KURENG SKIT..

Ms.Lilies said...

Blm pernah makan ikan duri....nnt nak gugella rupa paras dia

ArELeEz said...

fairus,
xpe la.. buleh je nk replace ikan masin tu dgn mende len. macam ikan ke.. ayam ke..

ArELeEz said...

Ms.Lilies,
owhh.. sila2.. sila google. he3.. if xsilap, ikan duri ni yg best wat ikan masin je. klu yg xmasin xbest.

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google