SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Saturday, June 15, 2013

ROOT CANAL TREATMENT

Appointment Root Canal Treatment (RCT) mak...

You ols tau tak apakah itu RCT? Hmmm... kalau you ols tak berapa nak tau, meh I ols bagitau, ek! ;)

RCT ni salah 1 cara nak elak gigi dari dicabut. Maksudnya, kata la gigi yang sakit tu still elok, tak berlubang bagai... Of course la sayang nak cabut kan... So, dentist akan syorkan untuk buat RCT. 

Means, kerosakan tu berlaku pada saraf / akar gigi. That's why gigi tu tetap sakit walaupun tak berlubang ke apa ke kan... RCT ni lebih kepada rawatan akar / saraf gigi la. 

Begitu la serba sedikit info pasal RCT...

Kalau nak tau lebih lanjut, contohnya pasal prosedur ke kan... sila la google, ye! Bersepah2 artikel pasal RCT. Harap maklum... ;)

~ Lepas buat RCT, aku bawak Mak mengeteh kat Wana Cafe. Mak order lai chi kang ngan bihun tomyam. Aku pulak makan kueteow tomyam. 

Sebenornya, masa buat RCT tu, mulut Mak injured sikit. Terkena mende macam lilin panas yang diorang guna untuk RCT tuh. Nurse tu la careless ya ampon..! Dah macam kena ulcer je mulut Mak. Jenuh jugak la dentist tu mintak mahap bagi pihak nurse yang mengong tuh! 

Aku memang pangkah dari mula lagik nurse tu. Memang la muda remaja lagik. Tapi, berlagaks je kan... Poyo! Perasan bagus! Mencik!!! Ikutkan hati rasa nak lempang je muka dia! Nasib baik Mak saborkan... Huh!

Dentist kasik ubat untuk sapu kat mulut Mak yang injured tuh. Fine la kan... pasal ubat tuh! Tapi, yang aku tak puas hati, boleh pulak si nurse mengong tu cakap begini...

"Ubat ni sapu kat mulut kalau rasa sakit. Ubat ni mahal tau! Kat farmasi klinik kesihatan ni takde. Kalau nak, kena beli kat farmasi luar. Tapi, harga dia mahal la."

W.T.F kan...!!! 

Nak kasik ubat, kasik je la... Appologize la sikit sebab injury tu kan sebab kecareless-an dia. Apakejadah dia nak ungkit pasal harga ubat pulak! 

Aku nampak kecikkkkkk... je nurse mengong tu tau! Kalau Mak tak tarik aku, mau ada yang jadik lempeng. Geram!!!

~ Mak buat lakonan semula. Saja je tau... nak kasik anak dia yang tengah berapi ni chill sikit. Hokay, Mak menang! Hu3...



Beberapa hari lepas tu, aku follow up dengan Mak. Mak kata pedih sikit je tapi, takde la sampai sepedih ulcer. Sebab Mak sapu ubat tu cepat2. 

Alhamdulillah... semuanya hokay. Kalau tak hokay, siap la nurse mengong tu! Kaw2 aku kasik ceramah kat dia kang! Huh!

Eh, nak bagitau jugak nih! Antara penyebab akar / saraf gigi sakit adalah sama ada patient suka makan asam / jeruk sebagai habit atau suka makan makanan keras. & Mak adalah kategori pemakan makanan keras. 1 habit Mak adalah Mak suka kunyah beras especially lepas makan. Dulu2 pulak Mak suka kokak tebu pakai gigi je. Ganas tak Mak? Ha3...

Bila aku tarbiah, laju je Mak tukar topik lain. Hadoiiyaiiinyapon..!!!


:: Like3, ek! ::



2 comments:

:|: TinTa Kibod :|: said...

salam..

saya buat RCT ni masa tu sekolah menengah lagi..ahakssss!! tataulah apa punca...sy bkn jenis mkn msam mcm jeruk tu, kokak bende keras pn tak..tihtihtih...

betullah tu buat RCT tu sbb gigi cantik lagi...tp lelama gigi yg cantik tu akan reput juga sbb takde fungsi sbg pameran je...skng sy dh takde gigi dah hahahaha..mujurlahhhh belah belakang...mkn masa gak la dlm 10 thn juga nak reputnya...hokhokhok!!

ArELeEz said...

:|: TinTa Kibod :|:,
slm..
maybe ade punca lain gak kot.. yg mkn asam & mende keras tu antaranyelah.

aah. sbb doc kata syg klu cabut.

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google